Főzzünk Jamie Oliver-módra!

Jamie Oliver-t már nem kell bemutatni, ő az a kicsit beszédhibás, lelkes szakács, aki a húszas évei elején kezdett a kamerák előtt főzni, azóta pedig meghódította a világot műsoraival, termékeivel, könyveivel. A nemrég megjelent Jamie 30 percesek című szakácskönyvéből idézünk egy komplett menüt. Amellett, hogy rögtön négy receptet kaptok, Jamie még azt a segítséget is megadja, hogy hogyan készítsük el ezeket egyszerre, praktikusan és gyorsan.

BURGONYA

  • 700 gramm vörös héjú burgonya, vagy újkrumpli
  • néhány szál friss rozmaring
  • pár friss babérlevél
  • 6 gerezd fokhagyma

SPENÓT

  • Egy csokor zöldhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • néhány szál friss kakukkfű
  • 1 egész szerecsendió
  • jókora diónyi vaj
  • 400 gramm megmosott bébispenót
  • 100 ml főzőtejszín
  • 25 g parmezán

CSIRKE

  • szárított oregánó
  • édes fűszerpaprika
  • egy diónyi vaj
  • 4 x 180 g lebőrözött csirkemell
  • 1 citrom
  • 300 g fürtös koktélparadicsom, szárastól
  • 4 szelet húsos baconszalonna
  • néhány szál friss rozmaring

ÍZESÍTÉS

  • olívaolaj
  • extra szűz olívaolaj
  • tengeri só és fekete bors

ITAL

  • 400 g friss vagy fagyasztott eper
  • néhány szál friss menta
  • fél citrom
  • jégkocka
  • porcukor ízlés szerint

RAJT Készíts ki minden szükséges hozzávalót és eszközt. Töltsd fel, és kapcsold be a vízforralót. Tegyél fel közepes lángra egy-egy közepes nagyságú lábost, és egy nagy, lapos serpenyőt, gyenge lángra. Kapcsold maximális erősségűre a grillsütőt. 

BURGONYA Mosd meg a burgonyát, majd hosszában vágd félbe (ha újburgonyát használsz, egészben is hagyhatod), és tedd a lábosba egy csipetnyi sóval együtt. Önts rá annyi forró vizet, amennyi ellepi, fedd le, és főzd kb. 12-14 percig, vagy amíg puha nem lesz.

SPENÓT Szeleteld vékonyra az újhagymát. Tedd a nagyméretű, lapos serpenyőbe egy kis olívaolajjal együtt. Nyomj hozzá 3 gerezd fokhagymát, és löttyints rá forró vizet. Csipkedd bele néhány szál kakukkfű leveleit, reszeld hozzá a szerecsendió egynegyedét, és add hozzá a diónyi vajat. Hagyd főni kb. 3 percig, közben néhányszor keverd meg.

CSIRKE Vedd erősebbre a lángot az üres serpenyő alatt. Tépj le egy nagy sütőpapírt. Szórj rá jókora csipetnyi szárított oregánót, sót, borsot és pirospaprikát, aztán permetezz rá olívaolajat, löttyints belőle a serpenyőbe is, és adj hozzá egy diónyi vajat. A csirkemelleket fektesd a sütőpapírra, és hempergesd meg a fűszerekben. Utána tedd a forró serpenyőbe, és pirítsd kb. 4-5 percig, vagy amíg mindkét oldaluk aranybarnára nem sül. Ezalatt dobd ki a sütőpapírt, és moss kezet.

SPENÓT Halmozd a spenótot a zöldhagyma mellé a serpenyőbe, és fonnyaszd meg. Lehet, hogy több fordulóban kell csinálnod, de gyorsan megy. Folyamatosan keverd, hogy oda ne kapjon.

CSIRKE Végy elő egy rendes sütőedényt, negyedeld fel a citromot, és dobd bele a fürtös paradicsommal együtt. Tedd hozzá a csirkemelleket és a serpenyőben alatta összegyűjtött szaftot is. Ételfogóval csinosan rendezz el mindent, aztán fektesd a csirkemellekre a baconszalonnát. Tedd vissza közepes lángra az üres serpenyőt, dobd bele a rozmaringot, és forgasd körbe az edényben, hogy felitassa a maradék nedveket. Utána tedd át ezt is a csirkéhez a sütőedénybe, majd told be a grillsütőbe legalább 14 percre.

BURGONYA Ellenőrizd, hogy a burgonya megpuhult-e, aztán szűrd le, és hagyd gőzölve száradni 1-2 percig. Önts a kiürült serpenyőbe pár löket olívaolajat, dobj bele néhány letépkedett rozmaringlevelet, valamint a babérleveleket is. A krumplit vékony rétegben terítsd a zöldfűszerekre, löttyints rá olívaolajat, és szórd meg sóval. Préselj rá 6 gerezd fokhagymát, aztán vedd erősebbre alatta a lángot. Egy kisebb edényre való, lapos fedőt nyomj rá jó erősen, hogy a krumpliszemek fölrepedjenek és széttörjenek. Hagyd úgy 3 percig, hogy kapjon egy kis színt, aztán kavard át, és nyomd le újra.

SPENÓT Kavard meg, hogy gyorsabban összeessen. Öntsd hozzá a tejszínt. Vedd gyengére a lángot alatta. Reszelj rá parmezánt, és alaposan keverd össze.

BURGONYA Tartsd szemmel, ismételten nyomkodd le, és forgasd át, hogy a burgonya mindenfelől megpiruljon.

ITAL Csumázd ki az epret és tedd turmixgépbe egy maréknyi jégkockával, néhány mentalevéllel és a fél citrom levével együtt. Önts hozzá annyi vizet, hogy ellepje, és dolgozd össze. Ezalatt egy nagy kancsót a feléig tölts meg jéggel. Kóstold meg a turmixgépben lévő keveréket, és ha kell, édesítsd. Aztán töltsd át egy kancsóba, és fakanállal keverd meg. Tedd az asztalra.

BURGONYA  Ellenőrizd, és nyomkodd le újra.

TÁLALÁS Vedd ki a csirkés tepsit a grill alól. Ellenőrizd, hogy a hús átsült-e, aztán úgy, ahogy van, tedd az asztalra a spenótos edénnyel együtt. A burgonyát borítsd át egy tálra, majd helyezd azt is az asztalra, és lássatok hozzá!

A képek és a recept a Park Kiadó engedélyével lettek közzétéve.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás