Middlemist Red: debütáló nagylemez - Socfest

Middlemist Red: debütáló nagylemez

Olvasási idő: 2 perc

Alig egy évvel bemutatkozó kislemezük után, máris itt a Middlemist Red első nagylemeze, a Supersonic Overdrive. A négytagú neo-psych rockformációt már az As If You Could Mess This Up debütálásukkor is jó szívvel fogadta a zenei sajtó, így az elmúlt év sikereinek tükrében hatalmas várakozások előzték meg a mérföldkőnek számító nagylemezt.

„Egyikünk sem készített még életében igazi nagylemezt, mindannyiunk nagy vágya volt, hogy ez az anyag megszülethessen. Inspirált bennünket, hogy most végre itt az alkalom, hogy megcsináljuk és szerettük volna, hogy az első nagylemez, amit valaha készítünk, tényleg nagyon-nagyon jó legyen.” – Meséli Nóvé Soma, a zenekar énekes-gitárosa.

A zenekar februárban megnyerte az Index A Szám című alternatív dalversenyét, de a kivételes lendületre nemzetközi szinten is felfigyeltek, így kerültek be a Deezer Young Guns megmérettetésébe is a banda, amit toronymagas pontszámmal újból a ők nyertek. A sikereknek köszönhetően nyáron felléptek a legfontosabb hazai fesztiválokon, az elmúlt három hónapban pedig minden energiájukat a lemez készítésére fordították.

„A Szigetes koncertünk után kezdődtek el az előkészületek. Az összes lehetőségünk megvolt arra, hogy megcsináljuk a lemezt, semmi másra nem kellett koncentrálunk, csak arra, hogy egy jó anyagot készítsünk. Emiatt ez az egész nagy nyomássá nőtte ki magát rajtam, de szerencsére pozitívan hatott rám, hogy ezt muszáj jól megcsinálni. Talán, ha nem lett volna rajtam ekkora súly, nem biztos, hogy ennyire jól sikerültek volna a dalok.– Idézi fel Deli Soma, a banda basszusgitárosa az elmúlt időszakot.– Volt, amikor egy próba alatt meg tudtunk írni egy dalt az elejétől a végéig, mert volt egy olyan kiindulópont, ami annyira megfogott bennünket, hogy egyből megszületett a szám. De volt olyan is, hogy rengeteget agyaltunk egy dalon és a végén az is úgy állt össze, hogy egyszer csak jött egy löket, egy ihlet és utána már azt is össze tudtuk rakni egy-két próba alatt.”

A lemez felvételei ezúttal is Beke István közreműködésével zajlottak Solymáron, ott, ahol már az előző kislemez munkálatai is folytak: „Az autentikus hangzás most is megmaradt, de teljesen más volt a felvétel metódusa. Most nagyon sok szám alapját együtt játszottuk fel, amivel sokkal élőbb hatást tudtunk elérni.”- meséli a zenekar gitárosa, Papp Dávid.

A nagylemez tíz felvételt tartalmaz, köztük a lemezfelvezető Multicoloured Drive, a Black Lips-es fellépésük kapcsán született zúzós, Black Lips című szerzemény vagy a közönséget és a rádiót egyaránt meghódító Single Switcheroo. A számok megírása és a lemez arculatának kialakítása párhuzamosan futott, minden vizuális anyag Nóvé Soma munkája: „Az arculatnál is meg akartam ragadni a kicsit vintázsabb hangulatot, illetve a sivatagos kép is hozzáköthető ahhoz a zenei hangulathoz, ami az albumot jellemzi.

A Mamazone gondozásában megjelent Supersonic Overdrive teljes egészében meghallgatható a Deezeren, jövő héttől kezdve pedig az összes zenei platformon elérhető lesz, de CD formátumban péntektől, és bakeliten év végétől is megvásárolható lesz. A lemezbemutató koncert november 7-én, az A38 hajón lesz, ahol a brit Disreali Gears fűti fel előttük a terepet. Jegyek kaphatók a www.a38.hu-n és a helyszínen.

A lemez meghallgatható itt. (Deezer regisztráció nélkül a lejátszó csak fél percet enged meghallgatni a számokból, de a regisztráció ingyenes és Facebookal is lehet csatlakozni.)