5 nap a Művészetek Völgyében - Socfest

5 nap a Művészetek Völgyében

Olvasási idő: 4 perc

Ahány fesztiválozó, annyiféle út. Biciklizés, patakparton heverészés, társasjáték-tanulás, színházlátogatás és esti tombolás – ez mind egy napba is belefér a Művészetek Völgyén. Idén július 19-28. között volt lehetőségünk hátra hagyni a 35 fokban puhára főtt hétköznapokat, hogy elmerüljünk egy kulturális kalandban.

Nem vagyok egy nagy fesztiválőrült (a legolvasottabb cikkem mai napig is az okosórákról szól elsősorban fesztiválos témájú magazinunkban), de a Művészetek Völgye egy finom kapunyitó drog volt számomra tavaly, és idén sem csalódtam benne. Akinek még mindig egy kipipálatlan tétel a bakancslistáján, annak leginkább úgy tudnám leírni, mint sok kicsi fesztivált, amelyek éppenséggel egy környéken zajlanak.

Nagyban különbözik egy hajnalban ébredő természetjáró állatbarát, kora délután aktív jazz és irodalomkedvelő, illetve egy este bulizó útja. Mindenki szemében más a fő program és minden udvarban van annyi esemény, hogy akár egy kis területen mozogva is elteljen a nap. A helyszínek közötti távolság, a természet közelsége és az udvarok elzártsága egymástól még a forgalmasabb időszakokat is enyhíti. Mindig akad egy ismeretlen sarok vagy szakasz a patakparton, ahová be lehet húzódni.

A rutinosabb völgyjáróknak idén a színészi játékokat tudom kiemelni. A nyitóesemény a Pro Progressione társulat előadásában Kapolcson, a Harcsa Veronika udvarban indult. Egy szektaháború tört ki, és el kellett döntenünk, hogy melyik oldalra állunk. Tanúi voltunk a szenvedésnek és a harcnak, amit ez a vallási vita okoz, miközben együtt sétáltunk a vigántpetendi Cirque due tókertbe. Spoiler alert! Végül a szerelem győz, és úticélunkhoz érve egy nagy esküvővel pecsételjük meg a békét. Az előadás különlegessége, hogy interaktív volt, a színészek nem estek ki a szerepükből egy perce se, és a sétának köszönhetően hatalmas teret foglalt magában.

A fesztivál állandóan teltházas udvarát pedig a Momentán Társulat töltötte be, akik szombaton egy többórás, improvizált és a nézők szavazata által alakított maratoni szappanopera-sorozattal tartották fogva a közönséget (itt úgy emlékszem összesen hét órát töltöttem el az előtte lévő programmal együtt számolva).

De beszéljenek tovább inkább a képek. Ez egy út története a sok közül:

Ha eddig még nem tetted meg, akkor jelöld be a Művészetek Völgye Facebook oldalát, ahol hamar megtudhatod, ha kiírták a jövő évi időpontot és programokat. Érdemes nagyon hamar, akár az idei év végéig lecsapni a szálláslehetőségekre, különben nagyobb utazással járó helyek maradnak csak.