Újra a Balatonon – beszélgetés az Egynyári kaland sorozat szereplőivel - Socfest

Újra a Balatonon – beszélgetés az Egynyári kaland sorozat szereplőivel

Olvasási idő: 7 perc

A MTVA és a Megafilm közös produkciója az Egynyári kaland című nyolc epizódból álló sorozat negyedik szériája 2019. április 27-én heti rendszerességgel, szombat esténként 19.30-tól lesz látható a Duna Televízión.

Sajtótájékoztató

A sorozat sajtótájékoztatója gyönyörű környezetben, a Balatonföldvári Hajózástörténi Látogatóközpont napsütötte teraszán került megrendezésre. Az eseményen jelen volt Zomborácz Virág, a sorozat rendezője, Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere, valamint a hat főszereplő, akikkel Szabó Erika színésznő, a sajtótájékoztató moderátora beszélgetett.

A település polgármestere, Holovits Huba beszámolt arról, hogy nagy örömmel fogadták a sorozat Balatonföldvái forgatását. Említette, hogy a városban élénk kulturális élet folyik, és már több alkalommal választották népszerű filmek helyszínéül.

Egynyári kaland sajtótájékoztató
Walters Lili, Király Dániel, Schmidt Sára, Piti Emőke, Holovits Huba polgármester, Rubóczki Márkó és Fehér Balázs Benő
Fotó: Csizmadia Attila

A beszélgetés a rendezővel és a sorozat főszereplőivel:

Szabó Erika: Ez a negyedik évad. Összeszokott csapattal dolgozol együtt. Hogy érzed, mennyit változtál a négy év alatt?

Zomborácz Virág: Én a második évadban kapcsolódtam be az Egynyári kalandba. A mostani csapat változatlan maradt a harmadik évadhoz képest. Ennek extrája az, hogy az eddigi hat részhez képest most nyolc részes lesz. Ez a széria azért sikerült kifejezetten jól, mert az összes korábbi tapasztalatainkat egyesítettük, és már úgy találkoztunk a forgatás elején a stábbal, mintha a családtagjaimat látnám viszont.

Sz.E.: A harmadik évad főleg Budapesten játszódott, viszont a negyedikben nagyon fontos szerepet kap a Balaton. Ez másfajta kihívást jelentett számodra?

Zomborácz Virág: A második évad is a Balatonon játszódott, de az északi parton. Szokatlan és nehéz volt számomra. Budapest nekem sokkal kézenfekvőbb helyszín, de kifejezetten jó volt itt forgatni, főleg a szezon elején és a végén dolgoztunk Balatonföldváron. Semmilyen fennakadást vagy problémát nem tapasztaltunk. Mindenki nagyon segítőkész volt. Gyönyörű a környezet, nagyon jó élmény volt.

Sz.E.: A sorozatban mindig nagyon fontos volt a humor és a fiatalos nyári életérzés, ugyanakkor a karakterek sokat komolyodtak. Ez a tendencia folytatódik?

Zomborácz Virág: Minden évadban igyekeztünk nagyobb vállalást tenni, mint a korábbiakban. Ahogy a plakátunk is kifejezi, sokkal árnyaltabbak lettek a karakterek a korábbi évadokhoz képest. Senki sem egyértelműen jó vagy rossz, mindenkinek van árnyékos és napos oldala. Arra törekedtünk, hogy minden szereplőnek legyen szerelmi szála, valamint a munkával vagy a magánélet más aspektusával foglalkozó története is legyen.

Sz.E.: Akkor lehet mondani, hogy a negyedik évad elsősorban a párkapcsolati kérdésekre koncentrál?

Zomborácz Virág: Arra is, mivel az Egynyári kaland tulajdonképpen romantikus komédia, ezért nyilván a szerelem kiemelt témája, de humorral közelítjük meg. Sok más elem is megjelenik, mivel hat fiatalról van szó. A köztük lévő kusza kapcsolatok vannak a középpontban, de nemcsak a szerelem, hanem a barátság is.

Király Dániel, Walters Lili, Schmidt Sára, Rubóczki Márkó, Piti Emőke és Fehér Balázs Benő
Fotó: Csizmadia Attila

Sz.E.: Íróként, rendezőként inspirálnak téged a saját hasonló típusú élményeid, vagy akár a balatoni nyári szerelmi élményeid?

Zomborácz Virág: Az igazság az, hogy a negyedik évadra azt éreztem, hogy teljesen kifogytam a személyes inspirációimból, már minden magánéleti élményemet felhasználtam. Azt találtuk ki a társírókkal, hogy konzultálunk a színészekkel, és az ő élményanyagaikat is beleírjuk a sorozatba. Egyébként nem egyedül írtam, hanem másik három íróval közösen, akik nagyon sokat hozzátettek a saját élményeikből, amitől életszerűvé vált az egész. A sorozatban látható helyzetek valamilyen formában már megtörténtek, csak nem pont így, és nem ezekkel az emberekkel. A történet tehát abszolút a valóságban a gyökerezik.

Szabó Erika a továbbiakban a hat főszereplőt kérdezte:

Sz. E.: Virág említette a személyes és magánéleti szálakat, ezért nem tudok elmenni amellett, hogy a sorozatban van egy olyan szerelmes pár, akik az életben is egy párt alkotnak. Piti Emőke és Király Dániel. Milyen érzés számotokra ez a helyzet?

Király Dániel: Emőkével nagyon vártuk ezt a lehetőséget. Nagyon örültünk annak, hogy együtt dolgozhattunk, mert korábban még nem volt erre példa. Izgultam, hogy hogyan fog hatni ez a helyzet a párkapcsolatunkra, de szerencsére nagyon megnyugtató volt egymás jelenléte.

Egynyári kaland negyedik évad
Király Dániel és Walters Lili

Piti Emőke: Igen, az életben is utálom a Danit. Vicceltem. Komolyra fordítva a szót, izgultunk a forgatás előtt, de nagyon jó élmény volt. Biztos azért is, mert közel állunk egymáshoz, tehát nem kellett az olyan dolgoktól tartani például, hogy megcsókoljuk egymást. Ismeretlen kollégánál le kell küzdeni ilyenkor egy gátat. Most erre nem volt szükség.

Király Dániel: Egyébként hasonló a helyzet Fehér Balázs Benővel is, hiszen együtt végeztünk a Színművészetin és már tíz éve vagyunk barátok. Nagyon örültem, hogy ő is bekerült a sorozatba, hiszen az egyik legjobb barátomat játssza. Igaz valóban, tényleg nem kellett külön energiát fordítanunk arra, hogy bizonyos gátakat legyőzzünk. Eleve meg volt közöttünk az összhang, és abból is lehetett építkezni.

Egynyári kaland negyedik évad
Király Dániel és Fehér Balázs Benő

Sz.E.: Ha már Benőt említetted, akkor neki is van egy párhuzamosság a sorozatbeli karaktere és a magánélete között. Fehér Balázs Benőnek a zene nagyon fontos az életében, ahogy a szerepében is. Benő, te a Bekvart zenekarban dobolsz.

Fehér Balázs Benő: Igen. Én a harmadik évadban csatlakoztam a csapatba, és akkor szintetizátoroznom kellett, ami nem igazán megy. Az új évadban arra kértem Virágot, hogy ha már dobolok 14 éve, akkor jó lenne, ha azt tehetném a sorozatban is, és ez így is történt, aminek nagyon örültem.

Sz.E.: Ezen kívül érzel bármilyen párhuzamot közted és az általad játszott karakter között?

Fehér Balázs Benő: Persze, az a színészi munka része, hogy találjunk valamilyen párhuzamot azzal a karakterrel, akit játszunk, és részben én is találtam ilyet. Remélem, hogy látszik, de erről konkrétan most nem beszélnék. Igen, van valami hasonlóság.

Egynyári kaland negyedik évad
Walters Lili

Sz.E.: Walters Lili a második évad óta tagja a csapatnak. Hogy érzed, mi változott a második évad óta a sorozatban?

Walters Lili: Azt az evolúciót, amit a Virág végig vitt a sorozatban, az számomra és Dani számára is jól érzékelhető. Egyre szervesebb történetünk kezd kialakulni és harmadik részhez képest ez még inkább igaz.

Sz.E.: Milyen különbséget érzel a Balaton két partján történt két forgatás között?

Walters Lili: Az északi parthoz képest nagyon másképp éreztem magam. Az északin valahogy több a természetesség, ott jobban érzem magam. A déli az inkább „beachesebb”. Ez olyan, mint Buda és a Pest közötti különbség. Pestről, vagy innen a déli partról viszont a másik oldal szépségét látjuk, például a gyönyörű naplementét is. Nagy „hallgatások” voltak, mikor együtt néztük esténként a naplementét.

Egynyári kaland negyedik évad
Schmidt Sára

Sz.E.: Sára, te vagy az egyike azoknak, akik már negyedik évada forgatsz a sorozatban. Mi változott benned és a karakterben ez idő alatt?

Schmidt Sára: Igen, én és Rubóczki Márkó vagyunk elejétől fogva a sorozatban. Az változott, hogy a Márkóval az elején én nagyon nehezen forgattam, ahhoz képest, hogy egy iskolába, a Pesti Magyar Színiakadémiára jártunk. Az elején én nagyon be voltam feszülve, ami az egész első évadban jellemző volt rám. Még nagyon izgultam attól, hogy forgatni kell. Már fellazultam és nagyon szeretek Márkóval dolgozni. Azt nagyon szeretem, ha jönnek új szereplők, és új kollégákkal lehet megismerkedni. A sztori nagyon sokat fejlődött. Az első évad még nagyon könnyed volt, helyenként gyermeteg, de fokozatosan komolyodott, miközben a romantikus vígjáték műfaja megmaradt. Amikor együtt néztük a stábbal a harmadik részt, nagyon sokat nevettünk.

Sz.E.: Márkó, te vagy a másik szereplő, aki negyedik évad óta benne vagy a sorozatban. A te karaktered az, amelyik magányos hős lesz a negyedik évadban.

Rubóczki Márkó: Igen, ez már a harmadik évadban is jellemző volt rám. A karakterem levált a csapatról. Megmarad a magánéleti szál is, de inkább a munka és karrierépítés felé megy el, és csak néha találkozik a többiekkel. Egy bulin, egy esküvőn. A negyedik évadban ezek a helyzetek már sűrűbben fordulnak elő, tehát jobban összefonódnak a szálak. Nagyon örültem annak, hogy újra együtt tudunk forgatni.

Egynyári kaland negyedik évad
Király Dániel és Rubóczki Márkó

Sz.E.: Neked személy szerint vannak olyan ambícióid, hogy akár a vendéglátásban is próbára tedd magad?

Rubóczki Márkó: Nincsenek. Én a színészetben képzelem el magam és nagyon remélem, hogy fogok még a többiekkel együtt dolgozni. Ezt szeretném csinálni.

Sz.E.: Egy színésztől nem áll távol az, hogy néha beáll külföldön pincérkedni.

Rubóczki Márkó: Igen, mindent ki lehet próbálni, amihez az embernek kedve van. Mindenkit csak bátorítani tudok abban, hogy azt tegye, de én igyekszem a színészi pályán megmaradni.

Király Dániel: Nem sokan tudják, de Márkó úszómester is. Nekem ez nagy segítséget jelentett, mert nem vagyok túl jó úszó. A harmadik évad végén együtt bevetjük magunkat a Balatonba. Nagyon meg voltam ijedve, hogy mi lesz velem, ha mély a víz. Ráadásul nem az utolsó forgatási nap volt, tehát a sorozat is megsínylette volna, ha velem történik valami. Szerencsére ott volt Márkó, ami nagyon megnyugtatott, hiszen ki tudott volna engem menteni, ha baj lett volna. Végül nem mentünk mélyebb vízbe, és nem volt erre szükség.

Szabó Erika: Remélem sikerült kedvet csinálnunk a sorozathoz. Április 27-én 19.30-kor lesz látható az első rész a Duna Televízión, majd további hét szombat estén.

Egynyári kaland negyedik évad:

A főszerepben: Schmidt Sára, Rubóczki Márkó, Walters Lili, Fehér Balázs Benő, Király Dániel Tamás. További szerepekben – a teljesség igénye nélkül – Héricz Patrik, Bajor Lili, Ember Márk, Fehér Dániel, Waskovics Andrea, Nyári Szilvia, Rába Roland, Szőcs Artúr.

Alkotók:

Producer: Kálomista Gábor

Line producer: Helmeczy Dorottya

Vezető író és rendező: Zomborácz Virág

Társrendező: Akar Péter

Forgatókönyvírók: Akar Péter, Bárány Márton, Znajkay Zsófia

Vezető operatőr: Somogyvári Gergő

Operatőr: Bántó Csaba

Vágók: Csillag Mano, Poós A. Márton

Zeneszerző: Linczényi Márkó

Látványtervező: Szakács Ferenc

Jelmeztervező: Zelenka Nóra

Arculat és főcím: Ertsey Donát és Kalászi Benjámin

Beszakadt című klip:

https://drive.google.com/file/d/1m0cY29ZJ058snzJSS4hMD01QXm7VZ0px/view

https://drive.google.com/file/d/1m0cY29ZJ058snzJSS4hMD01QXm7VZ0px/view