Szabó Lőrinc – ahogy Adorjáni Bálint látja - Socfest

Szabó Lőrinc – ahogy Adorjáni Bálint látja

Olvasási idő: < 1 perc

Februárban folytatódik az Irodallam, a zenés, irodalmi sorozat a Radnóti Színházban. A havi rendszerességgel jelentkező program az irodalmi szalonok hagyományait eleveníti föl. A társulat tagjai közül minden hónapban sorra kerül valaki (februárban Adorjáni Bálint, márciusban pedig Szávai Viktória), aki a számára kedves, fontos szerzők műveit mondja, szavalja, meséli, dalolja vagy éppen anekdotázza el Dinyés Dániel zeneszerző társaságában, aki az Irodallam állandó szereplője — beszélgetőtárs, zenész és zenetörténész is egyben.

2014. február 9. vasárnap 19 óra – Adorjáni Bálint és Dinyés Dániel SZABÓ LŐRINC-ESTJE

Szabó Lőrinc egyidős a huszadik századdal, amelynek már fiatalon egyik legkiválóbb költőjévé vált. Önmagáról és a világról is lesújtó véleménye volt, amit páratlan finomsággal és kedvességgel tudott költészetté varázsolni. Babits – korán felismerve tehetségét – tanítványává és barátjává fogadta, s Tóth Árpáddal közösen maguk mellé vették, hogy együtt fordítsák le Baudelaire életművét. Szabó Lőrinc élete során több ezer verset ültetett át magyar nyelvre. Baudelaire, Verlaine és Villon költészete többek között neki köszönhetően vált a hazai irodalmi kultúra részévé.

Költészete – akárcsak személye – szenvedélyes, szemérmetlen és konok. Adorjáni Bálint a gazdag életműből egy szubjektív válogatást kínál estjében, amihez a zenei atmoszférát Dinyés Dániel teremti meg. Irodalmi est ínyenceknek – sok-sok dallal és zenével.