Hazai nyertes a Gyönyörű világunk fotópályázaton - Socfest

Hazai nyertes a Gyönyörű világunk fotópályázaton

Olvasási idő: 6 perc

Az egyik legnagyobb nemzetközi amatőr fotópályázattá nőtte ki magát a Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” megmérettetés, amelyre Európa 24 országából több mint 94 000 kép érkezett. A beküldők közül a magyarok voltak a legaktívabbak: a fotók mintegy egyharmadát, azaz 30 000 képet innen töltötték fel! A sportkategória győztese a békési Pusztai Gábor Máté „Utolsó menet” című képe, valamint az első 100 fotó között további 24 magyar alkotás található, amelyek a többi díjazottal egyetemben október 15-ig megtekinthetők a Duna Plaza bevásárlóközpont három szintjén rendezett ingyenes kiállításon.

Ma már mindenki folyton kattint, szelfizik, megörökít minden várt és váratlan pillanatot, amely hatással van az egész fotós közegre és szakmára – boncolgatta a népszerű tévés személyiség, Ada és Süveg Áron, a sport és urban fotóiról közismert fotóművész a Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” fotópályázat legjobbjaiból rendezett kiállítás megnyitó eseményén a Duna Plazában.

Ada_ZobokiZoltan_AblonczyLaszlo_PusztaiGaborMate_SuvegAronLezárult ugyanis az Európa 24 országában meghirdetett Cewe „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” amatőr fotópályázat, amelyre minden várakozást felülmúlóan több mint 94 000 alkotás érkezett. Ez azt jelenti, hogy az előző alkalomhoz képest megduplázódott a beküldött képek száma, így az immár harmadik alkalommal kiírt megmérettetés az egyik legnagyobb nemzetközi fotópályázattá nőtte ki magát. Az összes ország közül a magyarok voltak a legaktívabb résztvevők: a képek mintegy egyharmadát, azaz 30 000 alkotást hazánkból töltöttek fel! Ez a népességarányokat tekintve még nagyobb eredmény, hiszen olyan nemzeteket előztünk meg, mint Németország, Franciaország, vagy Lengyelország.

A szaktekintélyekből, fotóművészekből és újságírókból álló szakmai zsűrit is nagy kihívások elé állította a hat – emberek, építészet, közlekedés és infrastruktúra, sport, tájak, valamint természet –  kategóriában meghirdetett verseny, amelynek során összesen több mint 25 millió forint értékben díjazták a legjobb alkotásokat.

Az érdeklődés egyszerűen fantasztikus volt. A beküldött fotók minősége zömében kiemelkedő – résztvevőink a fotózás mámorában élnek. A felvételek a fényképezésben rejlő lehetőségek sokszínűségéről tanúskodnak. Megmutatják, hogyan érhető el a lehető legnagyobb képi hatás egyszerű, de következetesen alkalmazott stíluseszközökkel, és hogyan lesz az egyes képelemekből beszédes egész, vagy hogy éppen milyen kontrasztos drámai hatás érhető el fekete-fehér felvételekkel – állapította meg Dr. Rolf Hollandert, a Cewe igazgatósági elnöke, a zsűri tagja.

Idén először odaítélték a Cewe Photo Award díjat is, amelyet az Emberek kategóriában győztes lengyel Agnieszka Gulczyńska nyert el „Just be with me” című képével. Megkapó képe egy kisfiút ábrázol, aki kutyáját átölelve egy tóparton ülve a lemenő napba néz. Az alkotás mesterien szimbolizálja a „Gyönyörű világunk” pályázat gondolatiságát, az emberiesség, partnerség, boldogság, barátság és jövő fogalmát.

A sport kategória győztese a magyar Pusztai Gábor Máté lett „Utolsó menet” című képével, aki szegedi pedagógiai asszisztens állása mellett szabadidejében az egyik megyei hírportálnak készít képeket.

A fotó egy békéscsabai küzdősport gálán készült. A fényviszonyok elég gyengék voltak, ezért egy fix 50 mm-es 1.4-es objektívet használtam. A ring-sarokban néha ugyanolyan izgalmas dolgok történnek, mint a küzdelem során. Az edző karakteres arca és a fiú alázata nagyon megfogott. Szerettem volna megmutatni azt az intim kapcsolatot, ami edző és tanítványa között van. A menet számát jelző táblát mindenképpen bele akartam komponálni a fotóba és szerencsére sikerült is – mondta a büszke nyertes, akinek munkáját egy értékes fotós tanulmányúttal és mintegy 450 ezer forint értékű fotófelszereléssel díjazták.

Egy lengyelországi hegységben szeretnék fotózni a nyereményből. Ne kérdezzék a nevét, nem tudom kimondani. De nagyon boldog vagyok, hogy teljesülhet az a vágyam, hogy eljussak oda – árulta el Ada kérdésére Pusztai.

A nyertes képek

Emberek kategória/ CEWE Photo Award Díj

Agnieszka Gulczyńska, Lengyelország

Just be with me…

A kép emocionális mélységével vívta ki a zsűri csodálatát. A fotón látható kisfiú, ahogyan a lenyugvó nap fényben, kutyáját átölelve ül a tóparton, mesterien szimbolizálja az emberséget, a partnerséget, békét, szerencsét, barátságot és a jövőt. A kép a „Gyönyörű világunk” tökéletes kifejezése. Az előtérben elhelyezkedő két főszereplő élessége, és az őket körülvevő életlen háttér teszi különösen plasztikussá a fő motívumot, kihangsúlyozza az érzékeny ölelést, amelyet a naplemente meleg fénye koronáz meg.

cewe_people

 

Sport kategória

Pusztai Gábor Máté, Magyarország

Az utolsó menet

A kép szokatlan nézőpontból mutatja be edző és tanítványa kapcsolatát. A kép felépítése klasszikus háromszög kompozíció: a lesütött szemű tanítványához beszélő edző, a kép alsó részéből tekintetét a bokszoló irányába emelő asszony. Az edző testtartását és mondandóját a testhelyzet, a beállítás és a bokszoló felé nyújtott, megvilágított kar támasztja alá. Az egész jelenetet, mint elmosódott keret, a boksz ring ritmikus korlátja határolja be. Az életlen, de mégis olvasható tábla a háttérben jobb oldalon időben is elhelyezi a képet – a harmadik menet következik, azaz még minden nyitott. A kép a történet egy emocionális pillanatát ragadta meg. A kép elemei adják az elbeszélés összességét, a fekete fehér színvilág pedig a kontraszttal teli drámát ábrázolja.

A kép a békéscsabai Fight Night 3 gálán készült, a fotón Hricsovinyi Károly edző és tanítványa Papp József Bálint szerepelnek.

HU-HU-sport-56533

Építészet kategória

Devid Camerlynck  (Belgium)

Stairways to heaven

Tökéletesen komponált, visszafogott színvilágú és a tekinteteket magába szippantó kép. Maga a formai struktúra is azonosul a kép témáját adó csigalépcső díszes alakzatával. A fehér lépcsőfokok a fény és a különböző megvilágítás hatására olyan dinamikus nézőpontba helyezi a képet, amely áttöri a kép felépítésének egyhangúságát. A korlát művészi lendülete és hajlatai kitűnő kontrasztot alkotnak a lépcsők sarkaival – színvilágban is.

GB-BE-architecture-122511

Természet kategória

Murat Ertem, Németország

Begegnung

A világ globális szépsége és a természet különlegessége az egyszeri, fontos pillanatokban nyilvánul meg legjobban. Egy ilyen pillanatot örökített meg Murat Ertem is: a két madár vörös lába és csőre a felkiáltójel a képen. A fotó hatását, törékenységét, de mozgalmasságát is a darvak mozgása ábrázolja. Ezt a formai könnyedséget emeli ki az előtérben elhelyezkedő fűcsomó, és az egész kép szürke-fehér tónusa. Egy ilyen kép elkészítéséhez a rengeteg türelmen kívül nem csak fotós, de az állatok viselkedését is ismerő szakmai tudás is szükséges.

cewe_nature

Tájak

Adam Kováč, Szlovákia

2+2

A kép ragyogó példa arra, hogy minimalista eszközökkel is lehet komoly hatást elérni. A képet a bal alsó és a jobb felső repceföldek sárga sávja zárja vizuális keretbe.  A két fához és a két kerékpároshoz hasonlóan a kép kettős élét is megadja. Az átlós, zöld földsávok a másik sávval szintén együtt adja a kép ritmusát. Ehhez a képhez sem hozzátenni, sem belőle elvenni nem lehet semmit. Minden a helyén van. Egy alapjaiban kevésbé feltűnő motívum a fotós szemén keresztül válik különlegessé – egy, a világunk esztétikai gyönyörűségét kifejező szimbólummá.

cewe_landscape

Közlekedés és infrastruktúra

Thomas Pedersen, Görögország

The Ice Man

Tökéletes beállítású és megvilágítású fotó, a kép ereje egyrészt a helyzet komikumából, másrészt a fényviszonyokból adódik. Egy ennyire feldíszített fagylaltárus, a majdnem teljes éjjeli sötétségben, a kivilágított, öreg házakkal a háttérben – egészen különös pillanatot tár elénk. Vajon reménykedik az árus, hogy valaki még vásárol tőle? Amennyire hétköznapi a történet, annyira lesz különleges a fények hatására. Szinte megrendezettnek tűnik a felvétel, ha a férfi testtartása és tekintete nem utalna arra, hogy ez egy tökéletesen elkapott pillanat.

cewe_transportation

Büszkék vagyunk a pályázat sikerére, és arra, hogy hazánk ilyen jól szerepelt, hiszen az első száz fotó között 25 magyar alkotás található! A legjobb 130 képből összeállított ingyenes kiállítás egészen október 15-ig megtekinthető a Duna Plaza bevásárlóközpont három szintjén, amelynek látogatóit minden szombaton további szórakoztató fotós aktivitással, valamint a gyermekeket a Cewe „így látom magam 10 év múlva” gyermekrajzpályázattal is várjuk – emelte ki Zoboki Zoltán, a Cewe Magyarország ügyvezető igazgatója.