Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Tribe_Widget_Builder_Display has a deprecated constructor in /var/www/socfest.hu/wp-content/plugins/widget-builder/classes/custom-widget-display.php on line 19

Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/socfest.hu/wp-content/themes/socfest2013/inc/rss.php on line 23
PLACCC fesztivál - művészet a köztereken - Socfest PLACCC fesztivál - művészet a köztereken - Socfest

PLACCC fesztivál – művészet a köztereken

Olvasási idő: 2 perc

Ha szeptember, akkor újra jön a PLACCC fesztivál, az eseménysorozat, amely kiviszi a művészetet a színházakból és galériákból a közterekre, közösségi  helyekre, bemutatva a nemzetközi helyszínspecifikus művészeti kezdeményezéseket és tendenciákat a magyar közönségnek. Emellett lehetőséget biztosít a magyar alkotóknak, hogy kipróbálják vagy ismertebbé tegyék magukat. 

A korábbi placcc-os élményeim egyértelműen pozitívak. Bár sosem voltam 100%-ig biztos abban, hogy miről szól majd a program, mindig különleges művészeti élményben lett részem. A 20017-es PLACCC szeptember 14-én kezdődött, a programból szemezgetünk.

2017. szeptember 14-23. között a város több pontján performanszokkal és filmvetítésekkel, kóstolható kiállítással és könyvbemutatóval, a Pecha Kucha Night tematikus különkiadásával, Walk&Talk városi sétákkal és beszélgetésekkel készülünk.

Mi minden teheti élhetőbbé a várost? Hogyan használhatnánk aktívabban köztereinket? Milyen szerepet játszhat művészet és kreativitás a város alakításában? A Placcc City Conversations többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ olyan szervezetekkel és alkotói kollektívákkal együtt gondolkodva, mint a Kortárs Építészeti Központ, a Mindspace, a Valyo – Város és folyó, a noppa design, a Teleport Galéria és a Meetlab.

#1.: ELMOSÓDOTT HÁTTÉR

Az Elmosódott háttér a kitakarás jelenségét dolgozza fel, mellyel a GoogleMaps használata közben nap mint nap találkozhatunk. Váczi Lilla és Farkas Diána a valós térbe emelik át ezt a virtuális jelenséget és a kitakarást imitáló, félig átlátszó felületű mobil fallal derítik fel az adott célterületet. A sétaperformansz megvalósításának helyszíne az egykori – és leendő – Közlekedési Múzeum jelenleg üresen álló, fallal körülvett építési területe a Városliget szélén. A projekt a Teleport Galériával és a Bánkitó Fesztivállal közös együttműködésben valósul meg.

A 2014-ben az MKE és az ELTE egykori hallgatóiból alakult Teleport Galéria egy mobil kiállítótér, melynek programja mindig más helyszínen valósul meg. Kiállításaik elsősorban aktuális társadalmi és politikai problémákra reflektáló projektek, fiatal, többnyire pályakezdő művészekkel.

szeptember 15. péntek 18:30 – ELMOSÓDOTT HÁTTÉR
köztéri performansz (találkozópont: 1146 Budapest, Hermina út 26-28.)

találkozópont: 1146 Budapest, Hermina út 26-28.
18:30 gyülekezés
19:00 köztéri performansz
19:30 Teleport Aftertalk / beszélgetés az alkotókkal
a beszélgetés helyszíne: Pántlika Bisztró

www.lillavaczi.com

www.dianafarkas.com

teleportgaleria.tumblr.com

#2: Ez a hely MENŐ! @Kazinczy utca

szeptember 16. szombat 10:00-12:00 – Ez a hely MENŐ! @Kazinczy utca 
várostörténeti séta (találkozópont: 1075 Budapest, Kazinczy utca 55.)

Az Ez a hely MENŐ! interaktív városi installáció-sorozat egyes elemei térképre rendeznek különleges múltú helyeket, városi pontokat, amelyek a hétköznapok rohanásában sokszor észrevétlenek maradnak. A térképtűk alakját idéző, az offline és online világot összekapcsoló várostörténeti jelölők oldalán található QR-kód matrica segítségével különböző fotó és videó dokumentációs tartalmak között böngészhetünk. Felidézzük az egykor vas, rézáru és kályhagyárként működő régi épületeinek, zsinagógájának, rituális fürdőjének történetét. Kiderítjük mi üzemelt a Magyar Táncművészeti Főiskola Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézete, valamint az Elektrotechnikai Múzeum helyén, a végállomás pedig a legendás Szimpla Kert.

Időtartam: megközelítőleg 90 perc. Kényelmes cipő és az időjárásnak megfelelő öltözet viselete ajánlott. A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A Sétáló Kazinczy utca fesztivállal közös program.

#3: Sleeping Beauty Project: Dream Experiment

A Dream Experiment című alvó insatlláció egy a Sleeping Beauty Project által létrehozott, egyszerű hétköznapi tárgyakból álló instrumentum, amely  segítségével a közönség egy vezetett altatásban vesz részt. Miközben testünk egy nyugágyban pihen, bizonyos érzékszerveink stimulálásán keresztül az álom és ébrenlét határán lebeghetünk. Az egy alvásciklusig tartó szeánszban adott létszámú ember vehet részt, az álomtúrák előre meghatározott időpontokban indulnak, és körülbelül 30 percig tartanak.

Alkotók: Brückner János, Tóth Márton Emil, Vadas Zsófia Tamara

Jegyvásárlás ellenében látogatható program, teljes árú jegy: 1200 Ft, diák/nyugdíjas jegy: 800 Ft – EZEN a inken / Jegyek csak elővételben kaphatók!

szeptember 17. vasárnap 11:00-17:00 / 30 perces turnusokban
Sleeping Beauty Project: Dream Experiment
ELTE Fűvészkert (1083 Budapest, Illés utca 25.)
Jegyek csak elővételben kaphatók!