Új, színházi helyszínnel bővül a Bánkitó

Olvasásái idő: 5 perc

A Bánkitó Fesztivál színházi programjai idén új témával és új helyszínen jelennek meg. Július 14. és 16. között többek között a Mentőcsónak Egység, a Táp Színház és a Tünet Együttes társulataival, a Felhőcirkusz, Nem – De hogy nem? és a Kohlhaas című előadásokkal, a határ kulcsszó köré épülő programokkal találkozhatnak az itt fesztiválozók.

A Bánkitó színházi minifesztiválja idén nyáron kibővül, és aktívan feszegeti a korlátokat. Formabontás, aktuális témaboncolgatás, progresszív társulatok, gyerekdarabok, sétáló és éjszakai színház. Hol a határ? A Bánkitó azt mondja: leginkább sehol.

Az előadások cirkuszi sátorba költöznek, de az egész fesztivál területén (sőt, azon kívül is) találkozhatunk majd velük (lásd sétáló színház). A cél ugyanúgy az, hogy a Bánkitó helyet adjon a társadalmi, aktuálpolitikai kérdéseket és műfaji határokat feszegető előadásoknak.

A színházi minifesztivál idén még teljesebben lesz majd jelen a Bánkitón – olyan önálló egység, amely mégis szerves része a fesztivál egészének, és a keretek elmosásával olvad bele a teljes programba. A hétköznapi témákból és helyzetekből merítő darabokban semmi sem biztos: ki éppen az „igazi” színész, ki mond betanult szöveget, vagy épp ki számít nézőnek.

Szabadon értelmezve a határ fogalmát, érkezik:

A Tünet Együttes helyszínspecifikus, külön a fesztiválra készülő előadása a valóság és fikció közti határ elmosására tesz kísérletet, a számítógépes point and click kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során.

A Táp Színház egyperces előadásában a néző válik a főszereplővé. Egybeolvadnak a néző –előadó szerepkörök.

A Mentőcsónak Egység interaktív színházi társasjátékkal érkezik, amely egy menekült csoportnak a határig való eljutásáról szól.

A Felhőcirkusz társulata egy gyermekeknek szóló, kortárs táncos produkcióval szünteti meg a felnőtt – gyerek kategóriák szigorú szétválasztását. Az interaktív előadást Weöres Sándor versei és motívumai ihlették.

A Nem – De hogy nem? című előadás a nők elleni erőszak közügyként, illetve magánügyként kezelt esetei közti határokra kérdez rá.

A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a szegedi MASZK Egyesület Kohlhaas című előadása egy olyan ember történetét meséli el, aki nem ismer határt a jogai megvédésében.

Az új színházi helyszínen napközben recycling és gyerekprogramok lesznek, délutánonként és este független színházi előadás szerepel majd a programban, mindezt pedig néha egy kis jazz egészíti ki.

A koncertsávban hallható, helyszíni zenei fellépők is mind színházi kötődésűek. A Freakin’ Disco tagjai aktív színházi emberek, ketten közülük a Nem – De hogy nem?-ben is zenélnek. A Czitrom Ádám-Porteleki Áron duó szintén sok előadásban visszaköszönő neveket takar, leghíresebb közös, színházi munkájuk a Nyúzzatok meg című táncelőadásban való szereplésük.

Részletes programleírás:

Nem – De hogy nem?

Ha a gólyatáborban történik, akkor közügy; ha otthon, a négy fal között, akkor magánügy? Az erőszak minden esetben határátlépés, módszeres offenzíva, a személyiség kereteinek legsúlyosabb megsértése. Mégis elenyésző eset kerül napvilágra, a nyilvánosság jótékony és káros hatásait alig érzékeljük. A darab megpróbálja azoknak a hangját is hallatni, akik a legkevésbé részesülnek ebből; akik az internet távoli zugaiban, töredezett, névtelen vallomásokban mesélnek a velük történtekről.

Támogatók: Patyolat PRÓBAüzem, Utolsó Vonal Művészeti Alapítvány, Szputnyik Hajózási Társaság, Füge, Zsámbéki Színházi Bázis, Hátsó Kapu.


Menekülj okosan! MigrAction

A darab a Mentőcsónak Egység, a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság interaktív színházi társasjátéka. Rezai Dariush fiatal afgán menekült egyedül maradt a háborús övezetben, ezért hozzácsapódik a játékosok közösségéhez – velük menekül, de mégsem teljes jogú tagja a csapatnak. Vajon ér-e annyit az ő élete is, mint a többieké?

Az alkotók célja, hogy a játékon keresztül alapvető emberi jogi dilemmák átgondolására bírják a közönséget. Ezek a döntési helyzetek a játékban a menekültek sorsához kapcsolódnak, de sokkal általánosabb kérdéseket vetnek fel, a demokrácia vagy a diktatúra működése, az önbíráskodás vagy a szolidaritás, a tolerancia és a befogadás, vagy éppen a kirekesztés kapcsán.


Felhőcirkusz

Juhász Kata koreográfus ezúttal a legkisebbekhez kíván szólni a kortárstánc és cirkusz nyelvén, Weöres Sándor verseinek motívumai és ritmusai által ihletett előadásával. A Felhőcirkusz képekkel, mozgással, élőzenével mesél gyereknézőinek.

Az előadás ihletői Weöres Sándor Bóbita című kötetének igen képszerű gyermekversei: a címadó Déli felhők, a Tündér, a Haragosi, a Vásár vagy a Kutya-tár. A verseket a koreográfus klasszikus és improvizált zenei műveket felhasználva egy 40 perces tánc- és cirkuszi koreográfiában jeleníti meg.


Tünet Együttes

Miközben a kiutat keresed, alaposan vizsgálj meg mindent, de ne feledkezz meg az ajtóról sem, ami akár nyitva is lehet! A Tünet Együttes a valóság és fikció közti határ elmosásával játszik, a számítógépes point and click kalandjátékok nyomán létrehozott élőszereplős színházi élmény és séta során, ami Bánk és a fesztivál különböző helyszínein játszódik. A résztvevők kis létszámú csoportokban, a szereplőkkel és a környezetükkel interakcióba lépve haladnak előre a cselekményben a megoldás és a történet vége felé.


Kohlhaas

Kohlhaas Mihály nem akar olyan országban élni, ahol jogai nem védik meg. Meddig megy el, hol van az épeszűség határa jogai megvédésében? Mekkora áldozatot ér meg, hogy kicsikarja a hatalomból az igazságosságot?


TÁP Színház – Egyperces Színház

A Táp Színház egyperces színháza lebontja a színház negyedik falát. Egyetlen nézőnk egyben főszereplőnk is, akit a TÁP Színház színészei kalauzolnak egy meghökkentő, határokat feszegető, 60 másodpercig tartó szituációban. A tréfás, abszurd kaland könnyed szórakozás formájában segít kilépni megszokott komfortzónánkból. Meghökkent, megnevettet, kizökkent.

Rendező: Vajdai Vilmos


További információk a fesztivál Facebook oldalán és honlapján találhatóak.

Jegyek online a TIXA felületén, offline pedig a fesztivál jegyárusító pontjain kaphatók.