Rekordszámú filmes nevezés érkezett a Fényírók Fesztiváljára! - Socfest

Rekordszámú filmes nevezés érkezett a Fényírók Fesztiváljára!

Olvasási idő: 2 perc

Soha még ennyi nevezést nem jegyeztek a Mediawave Együttléten. A 2016-os filmes versenyre összesen 1851 filmet küldtek a világ 94 országából, a zsűri ezek közül válogatja ki a 2016-os Mediawave versenyprogramját.

A január 10-én zárult nevezésre 83 játékfilm, 761 kisjátékfilm, 404 dokumentumfilm, 344 kísérleti film, 213 animációs film, 18 táncfilm és 28 zenei film érkezett. Magyarországról összesen 168 filmmel neveztek, ez jóval több, mint amennyit a tavalyi évben beküldtek. Utoljára 2002-ben érkezett ennyi film (akkor 1624 küldtek), azóta 1500 nevezés az átlag.

A nemzetközi és hazai szakmai érdeklődés talán legfőbb oka – a világörökségi rang elérésén túl – a Monostori Erőd lehet: a két ország határán lévő, hazai és külföldi filmforgatásokra is gyakran használt műemlék a filmkészítők számára is rendkívül izgalmas helyszín – mondja Durst György, kétszeres Cannes-i nagydíjas producer, a filmválogató előzsűri tagja. A közönség és a szakma szereti ezeket a speciális helyszíneket és kulturális közeget, mert ezek nem pusztán moziban zajló filmvetítések, hanem ünnepek: a szakmai és közönséggel való kapcsolatteremtés különleges és személyes lehetősége – tette hozzá.

A Tartóshulllámra magyarított Mediawave – nem szabványos és tisztaprofilú filmfesztivál létére – az elmúlt öt év szemléletváltásának folyamatával  jól mutatja, hogy tudott egy olyan, nemzetközi szinten jegyzett közeget teremteni a filmművészetnek, ahol a film és a többi művészeti ág nem kioltja egymást, hanem erősíti. Egy fesztivál nem attól fesztivál, hogy annak nevezi ki magát, és sorrendben filmeket vetít. Attól az, ha képes hangulatot és szakmai ünnepet létrehozni. A fogyasztás- és profitcentrikusság egyre erőteljesebb elterjedésével az ünnep létrehozásának képessége kiveszett a fesztiválok többségéből, devalválódott maga az elnevezés is. A szervezők ezért döntöttek úgy, hogy demonstratíve megváltoztatják a rendezvény nevét Mediawave Tartóshullám Együttlétre.

A Mediawave – Tartóshullám – Együttlétet idén április 27-től május 1-ig rendezik a komáromi Monostori Erődben. A szervezők idén harmadik alkalommal indítják el az Úton online filmfesztivált, amelynek keretében március 1-től április 28-ig lehet az interneten filmeket nézni, és szavazni a legjobb alkotásokra. A legtöbb szavazatot kapott filmeket levetítik a Monostori Erődben a fesztivál ideje alatt.

A beérkezett nevezések listáját a Mediawave honlapján nézhetitek meg. Íme egy kis ízelítő a sok nevezett közül.