Az Európa-filmdíj közönségkedvencei - Socfest

Az Európa-filmdíj közönségkedvencei

Olvasási idő: < 1 perc

Idén decemberben is, egy európai városban – ezúttal Rigában – rendezik meg az Európai Filmakadémia (EFA) rangos filmdíj-átadóját. Az immár 27. alkalommal sorra kerülő eseményből a nézők is kivehetik részüket, ugyanis megkezdődött a közönségkedvencekre való szavazás.

A hat jelölt alkotás közül három a Mozinet forgalmazásában jut el a hazai közönséghez: a sikeres mozis vetítéseket követően az ősszel dvd-n megjelenő Philomena – Határtalan szeretet (12) mellett hamarosan a hazai mozikba kerül az Ida (12) és a Két nap, egy éjszaka.

A szeptember 11-től látható Ida a lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant megrendítő, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a két nő intim története finoman összefonódik a közép-európai történelemmel. Itt olvashattok részletesebben a filmről.

Az október 23-án mozikba kerülő Két nap, egy éjszaka az Oscar- és Arany Glóbusz-díjas Marion Cotillard és a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne-testvérek közös alkotása, amely egyetlen hétvége történetét meséli el. Sandra évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy mondjanak le év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás a bónuszokra és egyaránt Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel. A hollywoodi filmekben (Eredet, A sötét lovag: Felemelkedés, Éjfélkor Párizsban) is gyakran szerepet vállaló Cotillard legnagyobb szakmai sikerei, a Piaf és a Rozsda és csont után ismét ledöbbentően hiteles és igazán emlékezetes alakítást nyújt.

A szavazatokat a közönség a http://www.europeanfilmawards.eu oldalon adhatja le mindenki október 31-ig, természetesen nem minden tét nélkül: túl azon, hogy a legtöbb szavazatot kapó alkotás lesz a Közönségdíjas, egy szerencsés voksoló részt vehet a december 13-án, Rigában tartandó ünnepélyes díjátadó ceremónián.