Kis EFOTT történelem - Socfest
Karszalagok Szolnokon

Kis EFOTT történelem

Olvasási idő: 2 perc

EFOTT LogóAmikor 1976-ban a KISZ kongresszusa elhatározta, hogy az egész ifjúságot átfogó turisztikai hálózatot kellene létrehozni, nyilván nem sejthette, hogy milyen hagyományokat teremt ezzel. A cél nemes volt, a célcsoport pedig adott, hiszen a középiskolásoknak és a dolgozók ifjaknak már volt ehhez hasonló találkozója, így maradtak a felsőoktatásban résztvevő hallgatók. Nekik hozták létre az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját, az EFOTT-ot.

[sf_fbevent eid=’410972398935047′ float=’right’]Fő céljuk a diákok kikapcsolása volt, ám anno sokkal nagyobb hangsúlyt kaptak a turisztikai- és sportprogramok, így minden alkalommal volt tájfutó- és természetjáró-akadályverseny, éjszakai túra, városismereti vetélkedő. Részt vehettek és megismerkedhettek számos sportággal, sportolóval a fiatalok, és valahol természetes, hogy a politikai jellegű események is jelen voltak. Természetesen már akkor is szerves része volt a fesztiválnak a szórakoztatás, így a kor neves művészeinek előadásait élvezhették a hallgatók.

Az egyik legszembetűnőbb jellegzetessége a fesztiválnak, hogy majdnem minden évben új helyszínen került megrendezésre. Az első Abaligeten volt, de talán az összes egyetemi város környékét felforgatták már egyszer-kétszer. Az idei helyszín a második kategóriába tartozik, hiszen 2005-ben szintén volt már EFOTT Velencén, ám nyilvánvaló, hogy nem “ugyanazt a fesztivált” kapják azok, akik akkor is részt vettek rajta. A másik fontos paraméter a látogatók száma. Az 1976-os 350 fő, ma már egy éjszakai buli összlétszámával lehet egyenlő, de a ’81-es ezerötszáz fő is csak egy kisebb koncert nézőterét töltené meg. Ez a szám a fesztivál hírnevével szárnyalt egyre magasabbra, míg bizonyos források 2006-ban már 50.000 emberről beszéltek.

Karszalagok Szolnokon

Persze a mostani fesztivál közel sem olyan, mint rég, hiszen változnak az igények, ám a turisztika, a tájegység hírességeinek megismerése ha kisebbet is, de szerepet kap, akárcsak a sportprogramok és a pihenés, strandolás. A zenei paletta évről évre változik, bővül, mert a fesztivál minden egyetemistát próbál megszólítani, így ugyanúgy megtalálható az elektronikus vonal, mint az élőzenés, illetve az utóbbi években már külföldi zenekarokkal is találkozhattunk.