Nem csak a filmkritikusok, a nézők is szeretik Török Ferenc 1945 című filmjét - Socfest

Nem csak a filmkritikusok, a nézők is szeretik Török Ferenc 1945 című filmjét

Olvasási idő: 2 perc

Török Ferenc alkotása mely, Miamiban, Berlinben, és a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon is közönségdíjat nyert, a látogatottsági adatokat ismerve a minőségi filmeket kedvelő publikum körében is népszerű.

1945 augusztusában játszódó film western és krimi elemekből építkezve idézi meg a történelmi korszakot. Két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar kistelepülés vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból.  Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés…

Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

A forgatókönyvet Szántó T. Gábor és a rendező Török Ferenc közösen írta, operatőr a nemzetközi hírű Ragályi Elemér, látványtervező Rajk László, zeneszerző Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágó Barsi Béla.

Török Ferenc filmje több kiemelkedő kulturális eseményt ihletett már. Színházi produkciót a Radnótiban, kortárs zenei koncertet és fotókiállítást a Budapest Music Centerben, valamint könyvbemutatót.  Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelent meg a forgatókönyvet jegyző Szántó T. Gábor 1945 és más történetek című kötete is.

Az 1945 a Magyar Nemzeti Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában, a tavaly októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt Angelusz Iván produceri irányításával.