Nagy mikulás-teszt - Socfest

Nagy mikulás-teszt

Olvasási idő: 5 perc

Hogy megkíméljünk Titeket egy kellemetlen vásárlástól, és főleg a felsorakoztatott édességek végigkóstolásától, elmentünk bevásárolni és górcső alá vettük a Télapókat. Azt javasoljuk, hogy ne csináljátok utánunk.

Mivel mindjárt itt a Mikulás, úgy gondoltuk, hogy nem ártana megvizsgálni az általánosan fellelhető csokoládé készletet. Úgy gondoltuk, hogy a sok gagyinak vélt olcsó télapót a beszerzési helyen kapható legolcsóbbhoz mérjük és nem kínozzuk magunkat sok 100 Forint alattival. A tesztünk során nem a kakaósságát vizsgáltuk, meghagyjuk azt a profiknak. Első körben a csomagolását néztük meg, hogy mennyire szép és kedves a kép, majd ejtés és töréstesztet végeztünk. Utána kóstoltunk és mivel a többség létező csokoládémárkának a terméke, hasonlítottuk az eredetihez.

Kommersz

Az első áldozatunk a “kommersz” névre hallgató és egyben a legolcsóbb versenyző volt. A csomagolása teljesen átlagos, bár nem annyira kedves, de ennyi pénzért ne várjunk sokat. Sajnos nem ért haza egyben, így a törésteszten úgymond megbukott, viszont a kóstolás egészen fura fordulatot vett. Ránézésre étcsokinak tűnt, ám gejl módon édes volt. Leginkább a Katica bevonómasszához lehetne hasonlítani az ízét, de azért nem fogyasztanánk minden nap. Forrócsokinak talán, de inkább díszítésnek használható.

KitKat

A következő tesztalany a Nestlé KitKat csokijának télapó formába öntött verziója volt. A csomagolásán lévő csengőt könnyen félreértelmezhetjük, és eleve elég ráncos az öreg homloka. (lehet, ő már tudta, amit mi nem). A leejtést jól bírta, de a szorítást nem.
Az íze kifejezetten hasonlított az eredetihez, bár természetes módon a nápolyiréteg ebben a formában kimaradt, így a köztes csokiréteg is.

Smarties

Azért volt rossz gyerekkorunk, mert nem voltak ilyen télapóink

Mivel töltött a télapó, így ducibb is, ami megjelenik a csomagoláson és kibontás után is. Ugyanez miatt nehezen is tört össze, de sikerült megkóstolni a gyenge Nestlé csokit. Kicsit az az érzésünk támadt, hogy rátolták Smartiesra a melót.

Milka

A svájci lila tehén után szabadon természetesen lila kabátban van a Milka mikulása, ám a feje elég ijesztő. A lányok huhogtak és elhangzott a “nem hagynám egyedül egy szobában a lányommal” mondat is. Kacsintgat, csitteg, mintha titkolna valamit, de legalább van nála játék. A megszokotthoz hasonló lágy, ám nem annyira törékeny csokit rejt a papír, sőt, a figura kedvesebb arcát mutatja. Csapatunk ennek a csokinak a tesztelése során először néma csendben majszolta azt, mert finom.

Figaró

– Nem olyan, mint ha meg akarna ölni?
– Nem, de kancsal!
– De a zsákot is úgy tartja, mint ha a tetemedet akarná beletenni.
félünk

A csomagolás nem túl gyerekbarát, viszont ez volt a második legolcsóbb a mezőnyben és sokkal rosszabbra számítottunk.

Boci tejcsoki

A márka ezt találta ki a hagyományos csokimikulásra, de inkább ne tette volna. A csomagolása kedves, bár az állatot nem tudtuk megfejteni rajta, ami viszont odabent van…
Már az nagy csalódás volt, hogy nem a megszokott Boci ízt kapjuk, de hogy minden falattal egyre rosszabb lett, arra legvadabb rémálmainkban sem számítottunk volna.
Még jó, hogy volt már nyitva finom is.

Tibi mikulás

A teljesen átlagosnak mondható csokimárka teljesen átlagos, de kék színű télapóját kapjuk, aki boldogan lájkol mindenkit, aki ránéz. Könnyebben tört, mint az előzőek, de dobálni őt is lehetett bátran. A csoki kifejezetten hasonlít az eredeti Tibire, de talán kicsit édeskésebb.

Kinder télapó

Termékelhelyezés mesterfokát tarthattuk a kezünkben, ugyanis a Télapó egy Kinder csokis dobozt tart a kezében. A fenekén levő karácsonyfadíszeket viszont nem tudtuk értelmezni. Ejtésre, törésre és a bontásra is pont ugyanúgy reagál, mint a Kinder tojás és pont ugyanaz a tejes csokoládé van benne. Igazából csak a játék hiányzott belőle.

Boci Aero

Annyira duci ez a karakter, hogy nincs is neki szeme, de ez természetes is, hiszen ez is zörög a benne elrejtett Aero golyók miatt. Ez okozza azt is, hogy a legkisebb, mégis a legnehezebb termék. Óvatosan szabad csak dobálni, mert annyira kemény, hogy majdnem átszakította a padlót és összetörni is nehéz. Önvédelemre is használható. Az Aero golyók egészen olyanok, mint a hasonló nevű levegős csokoládé, de a télapó ugyanabból a borzasztó csokiutánzatból van, mint a Boci tejmikulása is.

Diabon

A Szerencsi csokigyár fruktózzal előállított cukor mentes csokimikulása különleges résztvevője lett a versenynek. Barna kabátos és szemüveges Télapó nagyon kedvesen néz és a repülést is jól bírta volna, ha a csomagolásán esett sérülésen nem kezd csokit dobálni magából. Ettől függetlenül nehezen tört tovább.

Ahhoz képest, hogy diabetikus, egyáltalán nem ergya

Odabent 60%-os étcsokoládé található, aminek a fruktóz miatt nincs édesítőszer íze és nem is annyira keserű. Az étcsokoládé-szakértőnk szerint az eredeti szerencsi étcsokinál finomabb, ezért az “eredetihez való hasonlóság” kategóriában ez a csoki megbukott.

AfterEight

A márka által kínált mentolos csokoládé sokakat megoszt, ezért ezt inkább plusz egynek tettük a kosárba.

A sok zöldtől meg van fáradva, akárcsak mi a tíz kispajtása után, és egyáltalán nem néz vidáman. Ő is tudja a sorsát. Esik, de nem törik, szorításra viszont egyből kiadja magából az első mentolos “leheletet”. A már megszokott mentolos-fogkrém íz ugyanúgy megvan, függetlenül attól, hogy ebben nincs krémes töltelék. Olyan jól sikerült, hogy néhány pohár víz után csökken annyira a mentol a szánkban, hogy tovább tudjunk kóstolni.

Sárgabarackos kekszes Boci

Az AfterEighthez hasonlóan ez is kilóg a sorból, hiszen ízesített, de ez a kombináció olyan rég óta sokunk kedvence, hogy vétek lett volna kihagyni.

A csomagoláson a télapó azt mondta, hogy ne együk meg, bár lehet, ezt az elfogyasztott cukormennyiség miatt láttuk bele. Az viszont genyó, hogy csak barackot és kekszet hozott a csomagolásában. Méretre ez a legnagyobb Télapó, és elég könnyen tört is. Kibontáskor nagy volt a félelem, mert már láthattuk, hogy a Boci mikulásai eléggé silányra sikerültek és aggódtunk, hogy elrontják ezt a nagy kedvencet. Szerencsére azonban odabent pont ugyanaz a csokoládé van, amit táblás formában is lehet kapni.

Összesítés

Mivel az egész tesztünk az egyéni véleményekre alapult, így elég nehéz meghatározni, hogy melyik a legjobb, de valamennyire azért érződött, hogy egy-egy télapó miben volt a legjobb vagy épp a legrosszabb.

Kinézetre nekünk a Tibi mikulása tetszett a legjobban, ennek a sornak a végén pedig a KitKat-Milka-Figaro pajzán-gyilkos hármasa végzett. A fizikai behatásoknak a kommerszen kívül mindegyik ellenállt, így itt nem nagyon lehet helyezéseket osztani.

Az íz és a hasonlóság terén viszont érdekes megállapításra kellett jutnunk. A 12 fős mezőnyből a Tibi volt az, amit átlagosnak éreztünk, nem egy Milka, de finom csoki. Az összes többi viszont vagy nagyon jó volt, vagy nagyon rossz. A mi kedvenceink a Sárgabarackos kekszes bocin túl a Kinder és a KitKat voltak, de kiemelendő a diabetikus is. Legnagyobb meglepetésünkre viszont a Boci többi termékével nem szerepelt túl fényesen.