Könyvpiaci szempontból is jól időzít a Margó könyvvására - Socfest

Könyvpiaci szempontból is jól időzít a Margó könyvvására

Olvasási idő: 3 perc

A legnépszerűbb, friss kötetes magyar szerzők többsége szerepel a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron október 19-22. között a Teslában. A rendezvény a könyvpiac számára is fontos, hiszen jól előkészíti az évvégi csúcsidőszakot.

A csütörtökön kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár a kortárs irodalom legjobb és legfrissebb termését hivatott bemutatni, és a könyvbemutatók, beszélgetések, koncertek mellett az új köteteket a kiadók standjain jelentős kedvezménnyel lehet majd megvásárolni. Kiadói oldalról a fesztivál és a vásár is kiváló előkészítése az évvégi csúcsidőszaknak, hiszen így az ősszel megjelenő könyvek a nagy karácsonyi könyvvásárlásra még inkább a fókuszba kerülhetnek.

„Hiszünk abban, hogy a kortárs irodalom ünnepeivel tesszük sikeressé a szerzőket: fontos, hogy az olvasók találkozhassanak az írókkal, költőkkel, a művek alkotóival, ennek érdekében egész évben olyan programokat szervezünk és támogatunk, amikkel közelebb hozzuk az irodalmat a közönséghez. Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos nyári könyves megmozdulások mellett a piac valós igényeire reagálva ősszel, a karácsonyi szezon előtt is felhívjuk a közönség figyelmét a minőségi könyvekre, az izgalmas kulturális újdonságokra”
– nyilatkozta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline Zrt. marketingigazgatója.

Bödőcs Tibor – Fotó: Németh Dániel

A fesztiválon ezúttal is számos olyan szerzővel lehet találkozni beszélgetéseken és dedikálásokon, akik aktuális kötetei a cég őszi eladásai alapján a legsikeresebbek. A szeptemberben legjobban fogyó könyvek szerzői közül ott lesz a Margón Bödőcs Tibor, aki Stephen Kinget és Paulo Coelhót is könnyedén maga mögé utasította, de fellép a legjobb húszból Grecsó Krisztián és a hip-hoptól a költészet felé elmozduló Závada Péter is. A három Margó-fellépő különféle műfajokban (paródia, novella, vers) ír, és sikerük jól jelzi, hogy a regény mellett ezek is keresett zsánerek a szépirodalomban.

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és az egyes kiadók számára is fontosak az irodalmi vásárok és fesztiválok, hiszen ütemezik a kiadásokat, és a nagyobb figyelem miatt lendületet kapnak az új kötetek. Ezért is fontos, a Könyvfesztivál és a Könyvhét mellett az egyre népszerűbb Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, hiszen így évente már három kiemelt esemény foglalkozik az olvasás, illetve a magyar és nemzetközi kortárs irodalom népszerűsítésével”
– nyilatkozta Péterfy Gergely, az MKKE igazgatója.

 

„Az őszi Margó platform az olvasó számára, aki egyfelől fesztiválhangulatban találkozhat a kedvenc íróival, beülhet egy felolvasószínházra, vagy pacalt ehet felolvasás közben, másfelől pedig egy helyen hozzájuthat a könyvkiadás legszélesebb és legfrissebb választékához, jelentős kedvezményekkel. Itt mindenki megtalálja a kedvenc íróját. Ez persze nem működhetne a könyvkiadókkal való közös gondolkodás és tervezés nélkül, amit megerősít a MKKE stratégiai partnersége. Ezeknek az együttműködéseknek és a Publishing Hungary programnak köszönhető, hogy idén már tíz külföldi írót tudunk vendégül látni Frankfurt után, Krakkó előtt”
– tette hozzá Valuska László, a Margó főszervezője.

A magyar fellépők mellett az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak.

A könyvpiac fontos szegmensét jelentő gyerek- és ifjúsági könyvek aktuálisan legsikeresebb szerzői is ott lesznek a Margón. Farkas Róbert Első könyvem az univerzumról című műve például gyereknyelven szól az univerzum keletkezéséről. Boldizsár Ildikó könyve, a Mesék a felnőtté válásról a kamaszkor elkerülhetetlen csapdáit és szépségeit mutatja be szombat este a Margón: a szerző meseterápiás történeteivel a kamasz- és felnőttkor határán álló fiúkhoz és lányokhoz szól. De Rumini-sorozatával a gyerekek körében nagyon népszerű Berg Judittal is lehet találkozni a fesztiválon, Lengemesék című rajzfilmje vetítése után.

A Bookline havi sikerlistáit itt lehet böngészni: https://bookline.hu/news/news.action?id=4813

A fesztiválról további információk a honlapon (http://www.margofeszt.hu) és az online programfüzetben (https://issuu.com/margofeszt/docs/margo_2017osz ) olvashatók.