Tud-e még írni Kosztolányi? - Socfest

Tud-e még írni Kosztolányi?

Olvasási idő: 2 perc

Kosztolányi Dezső 68 éves, amikor hívatja Rákosi Mátyás: írjon megrázó verset Sztálin halálára! Dezső nem ír. Már harminc éve egyáltalán nem ír… Kezdődhet így a történetünk? Egy színjátékban minden megtörténhet! És megtudhatjuk, “milyen az a Magyarország, melynek magyarjai meg nem ismerhetnek egy Kosztolányit”.

Az Édes Dezső című darab a Fészek Színház előadásában egy igazi irodalmi- színházi csemege a magyar kultúra kedvelőinek, de kezdjük máris azzal, hogy az előadás előtt érdemes leporolni az irodalom tankönyvünket és fellapozni a Kosztolányiról szóló fejezetet, ugyanis a darab tele van utalásokkal az életére és munkásságára. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy valójában Kosztolányi Dezső 1936-ban, 51 évesen hunyt el.

A történet egy olyan világot fest le, amiben Kosztolányi 68 éves, de már hosszú ideje lemondott a sikerről és a hírnévről. Nem tudta magát túltenni Ady Endre bírálatain. Esti Kornél, Édes Anna és megannyi karaktere megíratlan szellemként kísértik. Egy nap felkérik arra, hogy írjon egy verset Sztálin emlékére. Ez a felkérés olyan nagy hatással van rá, hogy újra tollat ragad. Konfliktusba keveredik feleségével, szembe kell néznie múltjával és a megíratlan hősök szellemeivel. Vajon egy öreg költő, aki lemondott az írásról képes visszatérni és szereplőivel együtt az örökkévalóság részévé válni?

A darabot három színész viszi színpadra, és egyetlen helyszínen játszódik, de olyan sok érzelem van a történetben, hogy a Nemzeti Színházat is betöltené. Egy olyan ember harcát látjuk, akit jól ismerünk, talán még olvastuk is néhány írását az elmúlt napokban. Egy másik valóságot látunk, ahol nem született meg az a könyv vagy novella, amit épp olvastunk. Harcolunk a múlttal, az ijesztő és terhelő „mi lett volna ha…” kérdésekkel.

A játék nagyon emberi, közeli hozzánk, mindenkinek van célja vagy motivációja. Mindenki fél vagy ideges, mert elveszíthet vagy már el is veszített valamit. Heves viták törnek ki a színpadon, kést is ragadnak, úgy összerázva az embert, ahogy azt egy „remegőszékes-dolbiszörráundos” mozi sem tudja.

Összességében nagyon jó alkotás azoknak, akiknek nem ismeretlen a XX. század első felének magyar irodalma és történelme vagy szeretik és valamennyire ismerik is Kosztolányi Dezső életét és munkásságát. Ha szeretnéd megnézni az előadást, akkor siess, mert február 11-én és 22-én van még lehetőséged rá. További információk a Fészek Színház oldalán.

Dezső / Bezerédi Zoltán
Ilona / Andai Kati
Cica / Tyroler Cintia

Jelmez és díszlet: Jendrics Anikó
Írta, rendezte és a zenét készítette: Cziczó Dániel
Rendezőasszisztens: Keményffy Tamás

Kiemelt kép forrása: Fészek Színház honlapja, készítette: Serei Dániel