Electric blues magyar népzenével - Socfest

Electric blues magyar népzenével

Olvasási idő: 2 perc

Szájharmonika, dob, gitár és ének – elsőre megszokott zenekari felállásnak tűnik. Ezeket a hangszereket azonban Szert Zsigmond és Fejér Simon Pál ketten szólaltatják meg. Ehhez az elementáris duóhoz csatlakozik vendégként a magyar népzene ikonikus alakja, Szokolay Dongó Balázs. A formáció február 2-án a Fonóban koncertezik, utánuk a Ripoff Raskolnikov duó lép fel.

A Voodoo Papa két multiinstrumentalista jóbarát nagyzenekari hangzást idéző, elsöprő energiájú formációja. Szert Zsigmond egyszerre szólaltatja meg a szájharmonikát egy minimál dobfelszereléssel, Fejér Simon Pál pedig akusztikus és elektromos gitárokon játszik és énekel. A duó tavaly nyáron játszott együtt először Szokolay Dongó Balázzsal, aki a népzene mellett mindig is nyitott volt a kísérletezőbb zenei megoldásokra.

A régi zenekarok, amikben játszottam – Vasmalom, Dél-Alföldi Szaxofon Együttes – próbáltak egy megfogalmazhatatlan, kemény hangzást létrehozni. A Voodoo Papát hallgatva hasonló érzés fogott el. Örömmel teszem hozzá a népi hangszereket és a rusztikus népzenei játékmódot az ő rockos hangzásukhoz. Nem hiszek a műfajok találkoztatásában. Nem a műfajok találkoztak, hanem mi találkoztunk. Lehet elemezgetni, hogy melyik motívum honnan való, valójában egyik zenei gondolatból villanásszerűen gurul ki a másik zenei gondolat – meséli Dongó a közös munkáról.

Fejér Simon Pál szerint egy különös találkozás ez a produkció:

A duó védjegye az elementáris erő, amelyet a blues gyökereiből merítünk. Az egyediségét pedig az adja, hogy mindössze ketten vagyunk a színpadon, mégis egy nagyzenekar hangzását és erejét igyekszünk megtestesíteni. Korábban nem hittem volna, hogy a magyar népzene oldaláról ehhez egy ilyen elsöprő erejű energiatöbblet érkezhet, amelyet Dongó játéka hordoz. A két stílus teljesen más, akár motívumvilágát, akár hangszerelését tekintjük, mégis a mélyben szorosan összefonódó kapcsolat húzódik közöttük. Ezt a kapcsolódási pontot próbáljuk, minél hatásosabban és minél természetesebben életre hívni.

A különleges erőt és zenei világot képviselő formációt február 2-án a Fonóban lehet élőben meghallgatni, de az első közös fellépésükön, az Időkerék számhoz készült videón is jól érezhető a trió elsöprő energiája.