Kollár-Klemencz László: Legesleges - Socfest

Kollár-Klemencz László: Legesleges

Olvasási idő: < 1 perc

Már kapható a boltokban Kollár–Klemencz László Legesleg című, legújabb hangzóanyaga, amelyen ezúttal tíz darab Erdős Virág-verset zenésített meg zenésztársaival, például Másik Jánossal. A lemezt élőben október 19-én, a Trafóban mutatják be.

Kollár-Klemencz László és Erdős Virág léptek már fel együtt Kistehén-koncerten, de pár éve a Rájátszás produkcióban dolgoznak közösen aktívan. Első közös számuk, az “Ezt is elviszem magammal” nagy siker lett. A közös munka gyümölcse a most megjelent lemez.

“Azokon a verseken tudok elindulni, amiben hamar megtalálom önmagam”- mondta Kollár-Klemencz László egy interjúban, így folytatva: “vagy épp egyáltalán nem találom magam, és azért izgat, hogy a zene segítségével ráismerek-e mégis valamire. Húzni kellett korábban, de a mostani lemezen nem húztam, illetve alig. Elég hosszúak így az eposzok, gyakorlatilag minden a széllel szembe tart ezen a lemezen, de hát az most arról fúj épp, amerre megyek”.

A lemez összegyűjti és újragondolja az alkotópáros korábbi, a Rájátszásból ismerős munkáit, így megtalálható a “Pápá nyugodj békében”, a “Milyen kár”, az “Én vétkem” és az “Ezt is elviszem magammal” új felfogásban és hangszerelésben. A Legesleges egy fontos alkotómunka első nagy eseménye.

Erdős Virág szerint másvalaki versét megzenésíteni “kiköpött indiszkréció”: “Sima ügynek tűnik, de közben kifejezetten drasztikus és nem kevésbé kockázatos beavatkozás. Még a legjobb szöveget is agyon lehet csapni egy hozzá nem illő zenével. Súlytalanná, esetlenné, vagy épp nevetségessé lehet tenni” – mondja a költőnő. “Akárhogy is: a zene sokkal elementárisabb varázslat, mint a vers, úgyhogy aki versmegzenésítésre vetemedik, annak szerintem jó nagy adag tapintattal kell eljárnia. Laciban, azt hiszem, megvan ez a tapintat, úgyhogy az első ijedelem után általában nagyon tudok örülni a közös dalainknak. A legjobb, amikor azt érzem, hogy az energiáink úgy adódnak össze, hogy közben nem háborgatjuk egymás köreit. A szöveg a lényeget tekintve megmaradt az enyémnek, a zene viszont nagyon is az övé”.