ArcMás másképp – Zene-Idő, Fodor Ákos emlékest a 3K-ban - Socfest

ArcMás másképp – Zene-Idő, Fodor Ákos emlékest a 3K-ban

Olvasási idő: 2 perc

Fodor Ákos költőre emlékezik Barabás Éva a Kaszásdűlői Kulturális Központban október 10-én. Az ArcMás másképp – Zene-Idő című programban társai lesznek Hrutka Róbert zenész, Karalyos Gábor színművész és Podonyi Hedvig újságíró.

Fodor Ákos

Kaszásdűlői Kulturális Központban (3K) évek óta nagy siker és érdeklődés övezi Barabás Éva ArcMás című portrésorozatát, mely személyes témájú beszélgetésekre épül. Ez alkalommal nem a meghívottal és a meglepetés vendégekkel beszélget Barabás Éva, hanem a négy éve elhunyt Fodor Ákosra emlékeznek meg a 3K színpadán.

Barabás Éva

Fodor Ákos (1945-2015) költő, műfordító a haiku magyarországi mestere volt, akivel mindig ott volt a zene; körülötte és benne is. Egykor zongorázni és fuvolázni tanult, konzervatóriumot végzett, majd a Zeneakadémián diplomázott. Sokáig dolgozott zenei szerkesztőként, és zenetudományi feladatokat is ellátott. Több mint ötven zenés színpadi mű szövegeinek fordításában, megírásában működött közre, és dalszövegeket is írt.

Hrutka Róbert

Fodor Ákos hivatásává azonban a költészet vált, egyik jellegzetes versformája, műfaja pedig a japán eredetű, 17 szótagból álló haiku volt. Ezt sokan tudják róla, de azt már kevesebben, hogy korántsem csak haikukat írt, és hogy zenei élményei számos szövegét átszövik. A költő harmadik, 2019-ben megjelent posztumusz kötetében, a Zene-időben olvasható válogatást ezekből. A kötet apropóján Fodor Ákost a zenei oldaláról is megismerhetik az emlékesten az érdeklődők.

Karalyos Gábor

Megkértem Bornai Tibort – aki jó barátságban volt Fodor Ákossal -, hogy írjon néhány személyes sort a programajánlóhoz: „Baj volt a szemével. Meg kellett műteni. Nem panaszkodott soha. Amikor kérdeztem tőle, hogy van a szemed, azt válaszolta, amire nekem kell, arra jó. (Most itt hosszabb elgondolkodó csend következne. Hogy leláthassunk ennek a mondatnak az aljára. Mert mély.) Elmosolyodtam. Tényleg. Mire is kell neki? Arra jó. Amit lát, annak csak egy kevéske része az, amit a szeme közvetít. És Ákost soha nem hagyta cserben a humora. Szellemes volt. Az is maradt. Most már a szelleme él tovább. Remélem, még nagyon-nagyon sokáig.” (Bornai Tibor)

Közreműködők: Hrutka Róbert zenész, zeneszerző, producer, Karalyos Gábor színművész, Podonyi Hedvig újságíró

Az est háziasszonya: Barabás Éva

Helyszín: Kaszásdűlői Kulturális Központ (3K) – Budapest, III. kerület, Pethe Ferenc tér 2. Időpont: 2019. október 10. 19.00, Jegy: 1.600.-Ft