Kihagyhatatlan filmek Halloweenkor - Socfest

Kihagyhatatlan filmek Halloweenkor

Olvasási idő: 3 perc

Egy korábbi írásunkból kiderül, hogy október 31-én a legvékonyabb a határ élők és holtak közt. Több népcsoport és vallás is összekapcsolja ezt a dátumot a szellemekkel, ördöggel és a sötétséggel. Talán ezért is vágyunk zsigerből a rettegésre ezen a napon. Az alábbi összeállítás ugyan nem csak rémisztő alkotásokat tartalmaz, viszont mindegyik garantáltan passzol a Halloweenhoz.

Az élőhalottak éjszakája (1968)

Az élőhalottak éjszakája a zombifilmek egyik alapdarabja, ami még mai szemmel is képes megijeszteni a nézőit. Barbarát egy éjszaka a temetőben megtámadja egy ismeretlen. Egy faházban húzza meg magát néhány más emberrel együtt, akikkel ugyanez történt. Nem sejtik, hogy nem egyszerű támadások áldozatai lettek. A halottak kikelnek sírjukból, és kezdetét veszi az élőholtak éjszakája.

Halloween – A rémület éjszakája (1978)

John Carpenter egyik legjobb horrorfilmje egy műfajteremtő klasszikus. Michael Myers, a mániákus gyilkos Haloween éjjelén tör ki az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére. A maszk mögé rejtőző, bomlott agyú férfi útját halottak szegélyezik… A történet számos folytatást megélt.

Beetlejuice – Kísértethistória (1988)

Bizzar és haláli humor, rémisztő karakterek, borzongató képi világ, megint egy Tim Burton mű. Adam (Alec Baldwin) és Barbara Maitland (Geena Davis) egy kedves pár, akik halálos autóbalesetüket követően végre szeretnének örök nyugalomra lelni vidéki házukban, ám a beköltözésüket egy újgazdag család érkezése zavarja meg. A halott házaspár mindent elkövet, hogy elriassza az új lakókat, ám próbálkozásaik csak még kellemetlenebb eredménnyel járnak. Ekkor hívják segítségül a démoni Beetlejuice-t (Michael Keaton), hogy ijessze ki az élőket a házból.

Addams Family 1-2 (1991, 1993)

Barry Sonnenfeld a 90-es évek elején örvendeztetett meg minket az egyik legfurcsább család történetével. Gomez és felesége két komisz gyermeket nevel (Wednesday szerepében Christina Ricci felejthetetlen) és céljuk, hogy minél visszataszítóbbnak tűnjenek a külvilág számára. A morbid humor és a hátborzongatás tökéletes együttese, sokunk gyerekkori kedvence.

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

A Karácsonyi lidércnyomás vitathatatlanul Tim Burton legjobbjai közé tartozik, hiszen amellett, hogy elvont, rendkívül élvezhető és szerethető – középpontjában pedig az ünnepek állnak. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack belefásulva a sok kötelező rémisztgetésbe, ellátogat a közeli Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkakörét. Elraboltatja a Mikulást, és átveszi a karácsonyi feladatokat. A megszokott labdák és babák helyett ezúttal levágott fejű rongyláb meglepetések várják a gyerekeket a fa alatt.

 

Hókusz Pókusz (1993)

Ez a film ugyan nem ijesztő, de mindenkinek mond valamit, aki a 80-as években vagy a 90-es évek elején született. Az egykor máglyára ítélt boszorkányokat (Bette Midler, Sarah Jessica Parker, Kathy Najimy) visszahozza egy mit sem sejtő kamasz fiú a 90-es években Halloween éjszakáján. Innentől kezdve a kérdés az, hogy időben el tudják-e tüntetni őket, mielőtt örökre a Földön ragadnának.

Két tojás száz bajt csinál (1993)

Újabb Halloween témájú családi film 1993-ból az Olsen ikrek főszereplésével, amikor még bájos gyerekek voltak. A lurkók sokat szenvednek a gonosz Agatha néni miatt, akiről kiderül, hogy boszorkány és fogva tartja nővérét. A lányok a megmentésére indulnak, miközben érdekes alakokba botlanak, többek között egy Oscar nevű kis emberkébe. Küldetésük során a testvéri szeretetről is sokat tanulnak.

Sikoly (1996)

A Sikoly széria már négy résszel büszkélkedhet, de abban mind egyetérthetünk, hogy az első rész egy igazi Halloween-i kultfilm. A titokzatos maszkos gyilkos tinédzsereket öldököl egy tipikus amerikai kisvárosban, ahol senki sincs biztonságban.

 

Az Álmosvölgy legendája (1999)

Még egy klasszikus Tim Burton filmet meg kell említenünk. Az Álmosvölgy legendája Tim Burton és Johnny Depp egyik legszórakoztatóbb agymenése. Az Álmosvölgy nevű kis szurdok varázslatos hely, tele kísértetjárta zugokkal és babonákkal. 1799-ben egy New York-i nyomozó érkezik a völgybe, hogy felderítse a faluban történt rejtélyes haláleseteket. Crane detektív csak a tudományos eszközökben hisz, így kétkedve fogadja a helyiek állításait, melyek szerint a gyilkosságok mögött a Fejnélküli Lovas áll.

ParaNorman (2012)

A szerethető, kissé különc Norman egy furcsa kisvárosban él, ahol a zombijárás nem a legkirívóbb jelenség. Ennek tetejében főszereplőnk képes beszélni a halottakkal, ennek köszönhetően deríthet fényt egy régi titokra. Humor, para, zombik és szellemek enyhe társadalomkritikával megfűszerezve.

Démonok között (2013)

A megtörtént eseményeken alapuló horrorfilm az utóbbi évek egyik legijesztőbb alkotása.  A paranormális esetek két világhírű kutatója, Ed és Lorraine Warren jegyezte fel annak a családnak a történetét, melyet a világtól távol, egy tanyaházban nem evilági lények terrorizáltak. Perronék öt gyerekükkel költöznek be új, magányosan álló vidéki házukba, és nem tudják, hogy valaki már él a falak között. Valaki, aki minden percben jelen van, gonosz, és képtelenség megszabadulni tőle. Kénytelenek paranormális ügyek nyomozóihoz fordulni: azokhoz, akik az amityville-i esetet is lejegyezték. A szakemberek nekilátnak, hogy kifüstöljék a gonoszt a házból, de úgy tűnik, még ők sem bírnak vele.

Most is fut a mozikban: Az (2017)

A fent említett film az idei év egyik legkellemesebb mozis meglepetése, amely Stephen King világsikerű 1986-os regénye alapján készült. A hatalmas bevételt és kritikai elismerést  bezsebelő horrorfilm igazi bizsergető szórakozást nyújt. Derry városában egyenként tűnnek el a gyerekek, hét fiatal pedig képtelen kiverni a fejéből a rettegést. Gyilkos bohóc, nosztalgikus hangulat, minőségi rémisztgetés, remek színészek. Mi kellhet még egy tökéletes borzongatáshoz?

+1: Halloween (2018)

A már őszhajú Jamie Lee Curtis utoljára csap össze Michael Myersszel, a maszkos rémmel 2018-ban, vagyis 40 évvel azután, hogy megismerkedtünk velük. A filmet Amerikában 2018 októberében tervezik bemutatni. Hivatalos teaser még nem létezik, de valaki nagyon unatkozott és készített egyet.