Ideje beleállni! - Bánkitó Fesztivál - Socfest

Ideje beleállni! – Bánkitó Fesztivál

Olvasási idő: 3 perc

Egy fesztivál, ahol  a fellépők, a műfajok, a stílusok is üzenetet hordoznak.  Állítanak, reagálnak, hullámokat keltenek, ellenállnak, előre vetítenek. Az, hogy mekkora hullámokat vetnek és mit vetítenek előre, az már rajtatok is áll.

meztelen_diplomatak_bankitoÉbresztőként repohárból szürcsölni a kézi pörkölésű kávét, amelynek az árával egy civil szervezetet támogattál. Reggeli futás a prideosokkal, tornázás a Tünet Együttessel. Ebéd mellé közös receptírás a Food Not Bombs csapatával. Délutáni napozás közben sarokba szorítani egy korrupt politikust, sörözés mellett alternatív oktatásról vitatkozni. Fürdés után roma szuperhősökkel pacsizni, játszótárssá válni borsodi gyerekek fórumszínházi előadásán. Utána átnézni a Tószínpadra Middlemist Redre, aztán mars az űrcirkuszba.

A Bánkitó Fesztivál ideális valóságépítő sorozata idén újabb alternatívák felmutatásával foglalkozik. Hetedik éve igyekszik a mainstream közéleti, kulturális szcéna mellett megteremteni egy olyan független közeget, ahol mindenki megélheti saját és mások sokoldalúságát. Ahol az énekes nem tűnik el a nagyszínpadról a VIP páholyban koncert után. Ahol a színházi rendező reggeli tornát tart, a szociológus pultozik, az újságíró csavarkulccsal matat, a plakátrongáló repoharakat gyűjt. Ahol nincs hierarchia, nincs leosztott szerep, nincsenek kötelező körök. Csak nyitottság és egyenesség.

Amire minden évben igyekeztünk reagálni, egyre inkább beleállva: felvállalni a társadalmi részvételt, fókuszba helyezni a közösségi és művészeti aktivitást. Nálunk a fellépők, a műfajok, a stílusok mind üzenetet hordoznak. Állítanak, reagálnak, hullámokat keltenek, ellenállnak, előre vetítenek. Célunk teret adni a fősodorbeli kultúra kritikusainak, független gondolkodóknak és szabad művészeknek, átlendíteni őket az alternatív klubok, szubkultúrák világából a szélesebb értelemben vett fesztiválplaccra. Ez köti össze Bánkitó közösségét.

Közélet és kultúra Bánkon

Közéleti programjainkat is ennek szellemében válogattuk össze, a mainstream politikai mezőben ugyanis nem látjuk a helyét az érdemi vitáknak. Ha aktív részesei szeretnénk lenni a közélet formálásának – kötetlenül – , fájóan kevés teret találunk a térképen. Ez a tér megrekedt a Balatonszárszó-Tusnádfürdő tengelyen, alig akad olyan informális közeg, ahol normálisan lehet beszélgetni, vitázni akár bevándorlásról, kisebbségekről, oktatásról, politikai alternatívákról. Közéleti programjaink résztvevői, alakítói olyan szakemberek, akik nem politikai érdekek, hanem szakmai értékek mentén értelmezik szűkebb-tágabb közegünket.

Színházi Fesztivál

Az idei fesztivál egyik legfontosabb újítása, hogy egy komplett színházi minifesztivál született meg benne, ahol az olyan független alkotóműhelyek – mint a PLACCC, a Dollár Papa Gyermekei, a Független Színház, a Tünet Együttes vagy a Szputnyik Hajózási Társaság – kifejezetten Bánkitóra készített, illetve a fesztivál tematikájához szabott előadásokat mutatnak be – a közéleti programokhoz hasonlóan a részvételiség, az interakció jegyében. A Bánkitó Színházi Fesztivál előadásai a lehetséges szerepeink sokféleségét, a felelősségvállalást, az alternatív megközelítéseket járják körül.

marypopkidsZenei programok

Zenei programok összeállításakor szervezőinket az vezérelte, hogy a mai megrekedt zenei közegben – ahol évek óta beálltak a line-upok, beragadtak a loopok – a polcról levehető zenekarcsomagok, tuti befutó sztárok helyett teret adjanak a progresszív, dinamikus, karakteres, saját üzenettel bíró, ám jelenleg a klubvilágból kitörni kevésbé esélyes csapatoknak. Akik nem mellesleg többezres közönséggel bírnak, akiknek van létjogosultsága, perspektívája. Az elmúlt években már bizonyítottuk, hogy ez a vállalkozás nem reménytelen. Szabó Benedek és a Galaxisok, Margaret Island, VAN Filmzenekar, Mary Popkids, Antonia Vai – néhány azon fellépőink közül, akiket – a közönségükhöz hasonlóan – ígéretesnek tartunk és hiszünk a sikereikben.

FELLÉPŐK

A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I., Antonia Vai, Balaton Method, Bohemian Betyars, Csaknekedkislány, Fran Palermo, Jónás Vera, Mary PopKids, Middlemist Red, Péterfy Bori & Love Band, Puszi Együttes, Retardált Brothers, Sena, Szabó Benedek és a Galaxisok, VAN Filmzenekar, Bar 72, S*10 Űrcirkusz, Tilos DJ-k és még sorolhatnánk…

SZÍNHÁZI TÁRSULATOK

Bohócok a Láthatáron Csoport, E-Mancik Színházi Manufaktúra, Éjjel-nappal 7ker, Fórum Társulat, Független Színház, Grecsó Zoltán, HOPPart Társulat, PLACCC/Dollár Papa Gyermekei, SUS, Szputnyik Hajózási Társaság – Mentőcsónak Egység, Titkos Társulat & Haverz Trió, Tünet Együttes,

KÖZREMŰKÖDŐK

Átlátszó.hu, Belső közlés (Klub Rádió), Budapest Pride, Dor Hadas, Food not Bombs Budapest, Gallery8, Haver Alapítvány, Heti Betevő, hvg, Játszóház Projekt, Kertem Filmklub, Kettős Mérce, Magyarhangya, Marom Klub Egyesület, Mérei Ferenc Szakkollégium, Migráns Szolidaritás Csoport (MigSzol), Művelődési Szint (Müszi), Nagycsoport, Néprajzi Múzeum, Pilpul.net, PLACCC, Romakép Műhely, Self Groove csoport, Transparency International Magyarország, tranzit.hu, UCCU és még sorolhatnánk.