Café Budapest: Zenei ízelítő - Socfest

Café Budapest: Zenei ízelítő

Olvasási idő: 2 perc

Október 11. és 20. között ismét jön a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál! A koncertek, kiállítások, tánc- és színművészeti előadások mellett Slam Poetry és városi séta is szerepel a volt Budapesti Őszi Fesztivál programjában. Ezúttal a zenerajongóknak készítettünk ízelítőt.

Ha azt hiszed, zeneművet csak a 19. században írtak, tévedsz. A Budapest Music Centerben október 11-én, 12-én az Ensemble Modern kortárs kelet-európai fiatal zeneszerzők műveit adja elő. A régiónkból elvándorló fiatal muzsikusok közös gyökerei megmaradnak, a zenei életre gyakorolt, újító hatásuk azonban vitathatatlan. A Goethe Intézet által támogatott rendezvényen a világhírű Eötvös Péter vezényel. Jegyár: 3000 Ft.

Szintén 11-én a Bacsó Kristóf Triad lép fel ingyenesen a Téli Kertemben. A formáció névadója a Franciaországot és az Egyesült Államokat is megjárt, kortárs jazzben és etnoban is járatos magyar zenész. A trio előadásában a saját kompozíciók mellett az improvizációk és az egyedi együtthangzások is fontos szerepet kapnak.

Mi az a monodráma? A 30Y zenészei és a Bárka Színház színészei segítenek megfejteni ennek az egyszereplős drámai műfajnak az ellentmondásosságát. Ha eddig azt hitted, egyetlen színész monológjából álló produkció uncsi, akkor október 12-én a Bárkában bebizonyosodhatsz az ellenkezőjéről.

Ha szereted a minimál, a dancehouse és a jazz keveréséből származó vegyületeket, akkor legyél ott október 13-án 8-tól a The Brandt Brauer Frick Ensemble koncertjén az A38-on, ahol bebizonyítják: a tuba, a hegedű, a cselló és a hárfa éppoly izgalmas hanghatásokat produkál, mint a legmodernebb elektronikus technológia.

John Abercrombie, a  jövőre hetvenéves amerikai jazzgitáros életműve mintegy 50 évet ölel fel. 39 steps című, ősszel megjelent kvartettlemeze az év egyik leginkább várt albuma. Október 15-én élőben is meghallgathatod a Budapest Jazz Clubban! Jegyár: 6900 Ft.

A zene az a hely, ahol bármi megtörténhet: vallja Mike Stern. Az utóbbi időben gyakran hazánkba látogató művész a progresszív rock vidékéről érkezett, mára azonban teljesen megújult. Meglepő ötletek és különös hangok – ez vár október 16-án a Budapest Jazz Clubban. Jegyár: 4400 – 7500 Ft.

A Kroumata nevű svéd ütőhangszeres formációt 1978-as megalakulása óta a világ egyik leginnovatívabb együtteseként tartják számon. Neves kortárs zeneszerzők kompozícióit adják elő, néhol a színház hangulatát is megidézve. A Budapest Music Centerben hallgathatók meg, 3000 Ft-ért cserébe.

További részletek a www.cafebudapestfest.hu oldalon.