Dreher sörfeszt ötödjére - Socfest

Dreher sörfeszt ötödjére

Olvasási idő: 4 perc

Idén is kilátogattunk a Dreher által a kőbányai sörgyárban 2014 óta minden évben megrendezett Dreher Sörfesztivált. Az idei esemény végét ugyan kicsit elmosta az eső, de megkaptuk azt, amit eddig minden alkalommal: érdekes, új söröket, jó koncerteket, és gyárlátogatós, “bennfentes” életérzést. 

Az első év ugyan kimaradt, de 2015 óta rendszeres látogatói vagyunk a rendezvénynek. Idén a korábbi évekhez képest hamarabb sikerült kiérni a fesztiválra. Délután négy körül még kaptunk a barnasörös, malátás, fügelekváros, kókuszchipses ingyenes születésnapi muffinból, melyet Sass Dani álmodott meg a rendezvény ötödik szülinapjára. A fél óra múlva kezdődő koncert előtt így volt időnk körülnézni a helyszínen. Amit a legjobban szeretek a DreherFeszt-ben, az a “hely szelleme”. Mindig is érdekeltek a gyárak, mint a kívülállók által ritkán látogatható, titokzatos helyszínek, ráadásul esetünkben olyan nagy múlttal rendelkező épületegyüttesről van szó, mint a Dreher Antal által 1862-ben alapított Kőbányai Sörgyár. A koncertek előtt – közben idén is el lehetett tölteni az időt, főzőház-túrán, ügyességi játékokon, csapolóversenyen, a Dreher Inside sátorban pedig a munkatársak nyújtottak bepillantást az érdeklődőknek a kulisszák mögé. A főzőház-túrát és ügyességi játékokat mindenkinek ajánlom, mi a korábbi években részt vettünk ezeken, és igazán jó mókának bizonyulnak mindig.

Dreher Black Plum elől és a Dreher Red Ale mögötte

Idén elsősorban a különleges sörök kóstolásával múlattuk az időt koncertek előtt és közben. Az általam legjobban várt Black Plum igazi meglepetésként ért: korábban már kóstoltam szilvás barna sört, így egy émelyítően édes, geil, intenzíven szilvás ízre számítottam. Szerencsére csalódtam. A sokkal erőteljesebb, keserűbb, füstösebb, a szilvaízt kevésbé hangsúlyosan megjelenítő barna sör egyáltalán nem édes, és a legcsekélyebb mértékben sem “női pia”. A gyümölcsös vonalat a Tropical Mango képviselte még. Itt már sokkal erőteljesebben jelent meg a trópusi mangó íz, a sör kesernyéssége kevésbé érvényesült, édes, gyümölcsös italok kedvelőinek biztosan ízleni fog. A különlegességek kedvelői még a boltban szintén nem kapható Dreher Red Ale-t és a Bombay IPA-t is kipróbálhatták. Előbbi egy karamellás, pörkölt ízvilágot képviselő nedű, igazi felüdülés azoknak, akik kedvelik a vörös sört, és sajnálják, hogy Magyarországon viszonylag kicsi belőle a felhozatal. A fesztivál az IPA-fogyasztóknak is kedvezett. A Bombay IPA a hazánkban is egyre népszerűbb Indian Pale Ale trend egyik kiváló, testes példánya, sokkal jobban ízlett nekünk, mint a boltokban már kapható Dreher Pale Ale. Utóbbit is meg lehetett vásárolni egyébként, tanksör formájában. A klasszikus ízek kedvelőinek pedig ott volt a Dreher classic, ráadásul szűretlen formában is.

Magashegyi Underground | Bocskor Bíborka

Ilyen finom sörök mellett kellemesen ellazultunk a fél ötkor kezdődő Lóci játszik koncert idejére. Igazán vidám bulit csaptak a srácok, vicces, Y generációs szövegeikkel ezúttal is tudtunk azonosulni, és mindenkit megtáncoltattak, akár jobban táncolt az illető náluk, akár nem. A szünetben átnéztünk a kisszínpadhoz, ahol a Lángoló Gitárokkal közös tehetségkutató zajlott. Ezúttal a Zion Refresh és az Úrfi produkciójába pillantottunk bele. Bár csiszolatlan gyémántok még ők, azért megnyugtató, hogy van még kraft és tehetség a felfedezetlen magyar zenekarok körében.

Zion Refresh

Hatkor kezdett a Magashegyi Underground, őket még nem láttam napvilágnál fellépni, de a Kézdivásárhelyről a helyszínre érkező Bocskor Bíborka és csapata most is, mint mindig igazi pozitív energialökettel látta el az andalgó közönséget. A Kelemen Kabátban koncertig ismét tettünk egy kört a sörcsapok környékén némi nedű után kutatva. Kelemenék is jól indítottak, és sokat sikerült ugrálni a partyzós zenéikre, amikor azonban a koncert közepén megdörrent az ég, és leszakadt az eső. A szervezők mindenkit profi módon beirányítottak a Rocklap nevű fedett disco-ba, illetve a kisszínpad mellett található, hatalmas, szintén tetővel ellátott hangárba. Megnyugtató volt a tudat, hogy kész tervvel rendelkeztek vihar esetére, és a vis major idején is jól koordinálták a viszonylag nagy, és csöppet csalódott tömeget.

Eső

Bár reménykedtünk a koncert folytatásában, az eső kezdeti csillapodása után újabb viharhullám érkezett. Egy ideig azt hittünk, hogy a kisszínpadon talán folytatódhat a buli, ám sajnos a Kelemen Kabátban befejezéséről, a Belga-ról és a Cloud 9+-ról is le kellett mondanunk. Ez mindenkit csalódással töltött el, a szervezők azonban nagyon udvariasan és felelősségteljesen kommunikáltak, érezhető volt, hogy folyamatosan figyelik a meteorológiai jelentéseket, és a koncerteket annak ellenére nem lehetett megtartani, hogy a Dreher csapata mindent megtett. Hiába, a természet nagy úr.

Fedett helyre kellett vonulni

A fedett hangárban azért mindenki nagy vidáman elfogyasztotta a sörét, vigasztalódott némi streetfood-dal, sokunknak a rendezvényen előre kiosztott egyszer használatos esőkabátok nyújtottak védelmet a zivatar ellen. A rossz idő ellenére igazán vicces, vidéki kocsmahangulat alakult ki. Bár az igazán masszív arcok továbbra is ott maradtak a Rocklap disco-ban bulizni, mi hazaindultunk. Reméljük, jövőre nem tesz keresztbe az eső ennek a jó kis rendezvénynek!

Fotók: Petik Tibor | Socfest