Gerecse-túrák - Socfest

Gerecse-túrák

Olvasási idő: 2 perc

Magyarország első teljesítménytúrája a Kinizsi 100 volt, amiről már valószínűleg az is hallott, aki még soha életébe nem volt túrázni. Sorban a második a Gerecse 50, amely április 19-én kerül megrendezésre.

IMG_5074A Gerecse 50 túrát először 1982-ben rendezték meg azzal a céllal, hogy azok se csüggedjenek, akiknek a Kinizsi 100 túl nagy falat lenne. Az útvonal Tatabányáról indul, és a Gerecse legszebb tájain halad át. Az elmúlt 32 évben közel 50 ezren teljesítették már a távot 12 órás szintidőn belül. Érdekesség, hogy volt olyan is, aki frakkban, cilinderben ment végig – sőt olyan is, aki páncélvértezetben.

Nem kell megijedni, nem csak 50-es táv van, választható még a 30/20/10 is. A rendezők a túrákat minden felkészült túrázónak ajánlják, de az  50 km-es táv 10 év alatti gyerekeknek nem javasolt. Jómagam 2012-ben voltam a 20 km-es távon, ragyogó napsütésben és irdatlan melegben. Hogy teljesen őszinte legyek, az IVV túrákat csak azért nem szeretem, mert sok olyan ember is eljön, aki nincs 100%-ig tisztában a túrázás alapelveivel. Gondolok itt például arra, hogy ordítoznak, szemetelnek, és ha látják, hogy valaki gyorsabb náluk, nem engednek utat neki. Azon kifejezetten meglepődtem, hogy a menetlevél mindössze egy nagyon jó minőségű itiner volt, pecséthelyekkel ellátva. Summázva vegyes érzelmekkel zártam a túrát – meggyűlt a bajom a néppel és az ellenőrzőpontokon is voltak fennakadások, de látvány szempontjából az az évi túráim egyik kiemelkedő kedvence volt.

2013-ban rekordszámú induló volt, az összes táv tekintetében 6733-an vágtak neki a Gerecse hegyeinek. Idén a Cartographia Kupa rendezvénysorozat része. Valóban szép tájakon megy, érdemes egy napot Tatabánya környékének, és a magyarországi hegyek kissé mellőzött Gerecséjének szentelni – további információk az alábbi honlapon.