Egyszer volt, és most itt ragadt - Socfest

Egyszer volt, és most itt ragadt

Olvasási idő: 2 perc

A nyáron kezdte el sugározni az M1 az Egyszer volt, hol nem volt (Once upon a time) című amerikai sorozatot. A gyerekkori mesék ismét megelevenednek, minden részben egy újabb hős történetét ismerhetjük meg. A boldog végkifejlet elérése azonban még az első évad végére sem várható.

Számos Hófehérke-adaptációt láthattunk a mozikban az idén, ez a sorozat sem lóg ki a sorból. A főszálat a fehér bőrű, éj fekete hajú, vérvörös ajkú szépség és a Miss Universe győzelemre áhítozó boszorkány párharca adja. A történet ott kezdődik, ahol a mese véget érne. A gonosz királynő beállít az esküvőre és átkot szór a szerelmesekre, amely Hófehérke gyermekének (Emma) születésekor meg is pecsételődik. Örökös egyedüllétre, magányra kárhoztatja a hősöket, és míg ők a boldogtalanság tudatlan állapotában tengődnek, uralkodik felettük.

Minden átkot meg lehet azonban törni, ezúttal az újszülött Hófehérke-poronty a kulcs. Mielőtt az átok beteljesülne, sikerül Emmát biztonságba helyezni, így később képes lehet a kárhozottak felszabadítására. A tudatlanság állapotában elröppen huszonnyolc év, a kis Emma felcseperedik, sőt ő is anyukává válik, míg a mesehősök egy Storybrooke nevű falucskában élnek, valahol Maine államban. Innentől az amúgy sem egyszerű történet csak tovább bonyolódik.

A Doktor House-ból már ismert Jennifer Morrison játssza a főszerepet, Emmát. Kisfia, akit a gonosz banya nevel, felkeresi őt egy furcsa, bőrkötéses mesekönyvvel, és elviszi a városba, ahol minden mesehős él. Emma megérkezése azonban változást hoz, idővel a történetek is újra kezdetüket veszik. A lánynak segíteni kell feleleveníteni az emlékeket, hogy a boldogság győzedelmeskedhessen a basáskodó királynő felett.

Ez a kis amerikai álomélet adja a történet keretét a mai korban rekedt hőseinknek. Amíg magukhoz térnek megismerhetünk egy-egy mesét is. Amíg Emma kutat, és megpróbálja kideríteni a rejtélyeket, a néző előtt a kosztümös, igazi mesevilág jelenik meg. Szépen, lassan bontakozik ki a Hófehérke-sztori, de találkozunk Jancsival és Juliskával, Hamupipőkével, valamint Piroskával.

A film szépséghibája, hogy minden történet kapcsolódik egymáshoz, és mindenki ismer mindenkit. Így válnak már-már átláthatatlanná az események. A szálakat természetesen a királynő és a mágia irányítja, de vajon sikerül az elfelejtett történeteket újraírni, legyőzni a királynőt úgy, hogy mindenki boldogan élhessen, amíg meg nem hal?