Négy ország, négy társulat, négy szuper nap – ez a Váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó - Socfest Négy ország, négy társulat, négy szuper nap

Négy ország, négy társulat, négy szuper nap – ez a Váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Olvasási idő: 3 perc

A váci fesztivál különlegessége és egyedisége abban rejlik, hogy a zenei programok mellett a színházi előadások kínálata is figyelemreméltó. A cseh, szlovák, lengyel és magyar társulatok egyéni és közös produkcióval is készülnek a Duna menti fesztiválra.

A fesztivál kezdetét megelőző vasárnap, azaz június 30-án a Váci Dunakanyar Színházban Székely Csaba Semmit se bánok című darabja nyitja meg az idei Színházi Találkozót. „A Semmit se bánok című színmű a múlttal való szembenézés drámája, és megkísérel bemutatni egy olyan belső utazást, amelynek végállomása az önmegismerés és felelősségvállalás.” Olyan férfiak életét mutatja be, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek dolgoztak, és borzalmas dolgokat tettek. Mégis, magukra hazafiakként tekintenek, akik az ország érdekeit figyelembe véve cselekedtek. A darab azt a kérdést feszegeti, hogy mi van akkor, ha egy olyan ember, aki tagja volt a titkosrendőrségnek rájön, hogy tönkretette annak az embernek az életét, akit igazán szeretett?

http://v4fest.eu/semmit-se-banok/

A fesztivál első napján a Koncert, avagy semmi sem tökéletes című darabot tekinthetik meg az érdeklődők a Kaposvári Csiky Gergely Színház társulata előadásában. A zenés örömjáték egy csapat fiatal lány és egy hasonkorú fiatal fiútársaság életét mutatja be – pontosabban a szabadidejüket. Mit is csinálnak? Hát zenélnek, nem is akárhogy: egy megakoncert szervezésébe vágták a … gitárjukat. A szereposztásban megtalálható Mikecz Estilla is, aki a Csak színház és más semmi címú magyar sorozatban játszotta az egyik főszerepet.

http://v4fest.eu/koncert-avagy-semmi-sem-tokeletes/

A nap zárásaként, 23.00 órakor a Fővárosi Nagycirkusz kezdeményezte összművészeti előadást láthatjuk az irodalom, a cirkusz-, a tánc-, a színház- és a zeneművészet egyensúlyában: A szabadság finom érintése címmel. „Az egyórás műsor üzenete, hogy minden művészeti ág egy tőről fakad, csupán kifejezőeszközeikben különböznek egymástól. Egymásra hatásuk a szabadság metaforája, hiszen az önkifejezés, a közös alkotás felszabadító érzése, a tükör állítása és az emberiség érzelmeinek-gondolatainak megjelenítése minden művészeti ág elsődleges célja. (…)A szabadság finom érintése című műsorban az irodalom, az opera, a tánc-, a zene-, a színház- és a cirkuszművészet egyidejű jelenléte egyszerre veszi igénybe a néző szinte minden érzékszervét, támogatják, segítik, erősítik egymás művészi hatását. A szabadság élményét szeretnénk átadni: hogy ne csak minket érintsen meg – szelíden, mint a szél –, hanem nézőinket is.”

http://v4fest.eu/fovarosi-nagycirkusz-a-szabadsag-finom-erintese/

Pénteken a cseh társulat mutatkozik be: Alžběta Michalová Autista című darabját adják elő.

Gyakran halljuk, hogy az autisták a saját világukban élnek. Ez egy téveszme, mert az autisták a mi világunkban élnek, velünk. Nem tudnak önmagukon segíteni, nem tudnak menekülni – és ez számukra egyáltalán nem egyszerű.” A darab egy testvérpár életét mutatja be, akiknek egyik tagja autista. Végigkísérhetjük, ahogy az autista fiú megküzd a világgal, ahogy nővérével együtt nevet, vagy amikor ő rajta nevet mindenki. Megismerhetjük azt a vékony határvonalat, ami normalitás és az autizmus között feszül. És megpróbálhatjuk megkeresni a boldog élet titkát, azét a boldog életét, amiben az autisták velünk együtt élnek – boldogan.

(Az előadás cseh nyelven kerül bemutatásra, magyar nyelvű felirattal és magyar szinkrontolmácsolással.)

http://v4fest.eu/alzbeta-michalova-autista/

A fesztivál harmadik napján Na Peróne Na stáz! című darabját mutatják be a Duna-parti Színházi sátorban. A darabban egy klasszikus szlovák család életébe tekinthetünk be, akiknek mindennapjain keresztül a szélsőségeket figyelhetjük meg, és elgondolkodhatunk, hogy valójában ki is felelős a problémáinkért, és a kialakult sztereotípiákat tényleg olyan nehéz-e ledönteni, mint amilyennek hisszük.

(Az előadás szlovák nyelven kerül bemutatásra, magyar nyelvű felirattal és magyar szinkrontolmácsolással.)

http://v4fest.eu/na-perone-na-staz/

A Színházi találkozó utolsó napján a lengyel Jakub Gawatowic darabját, Jan tragédiáját tekinthetjük meg a Színházi sátorban. A különleges darab a lengyel vándorszínjátszás hagyományait kelti életre egy 17. századi lengyel kisvárosban. A darab komédia és groteszk is egyben, ami ötvözi a misztikus horror elemeit is.

(Az előadás lengyel nyelven kerül bemutatásra, magyar nyelvű felirattal és magyar szinkrontolmácsolással.)

http://v4fest.eu/jakub-gawatowic-jan-tragediaja/

Zárásként pedig vasárnap este 23.00 órakor a Duna-parton a CommandArte társulat Kaleidoszkóp, Cirkusz-színházi etűdök című darabjával búcsúzik az idei VéNégy Feszt. Mit várhatunk az előadástól? „Változatos, rövid történeteket izgalmas karakterekkel, akik nem csak a levegőben, hanem a talajon is szórakoztatják a nézőket. Műsorunk szerkezete a levegő akrobatika elemeire épül (silk, karika, hammock, kocka és gurtni), ezeket egészíti ki a tánc, a talaj- és partner akrobatika, a próza és az ének a pont az i-n egy cirkuszi kutya bemutatója.”

Jegyek és további információk az esemény hivatalos honlapján.

 Aki megvásárolja az adott nap színházi előadás jegyét, az ingyenes belépőt kap az esti koncertekre és programokra a fesztivál területén.

A koncertekről itt olvashattok bővebben.

Fotók: VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó