Holnap nyitja meg kapuit az 5. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál - Socfest

Holnap nyitja meg kapuit az 5. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Olvasási idő: 4 perc

Január 28-án este 7 órakor a Cinema City Aréna moziban Hans Block, Moritz Riesewieck digitális cenzúráról szóló dokumentumfilmjével, a Tisztogatókkal nyit az 5. BIDF.

A The Cleaners a digitális tisztogatás árnyékiparának rejtőzködő világába enged betekintést, ahol az internet megszabadul minden olyantól, ami nem tetszik neki. A burokként körülölelő digitális világ nyugtalanító kérdéseit feszegeti. A Tisztogatók végigköveti, hogyan vált a közösségi média egy utópisztikus, összekapcsolt világ álmából az álhírek és a radikalizmus hálójává.

Hazánk legrangosabb dokumentumfilm szemléjének idei felhozatala is meglehetősen színes. A BIDF a legfrissebb, nemzetközi sikereket elért dokumentumfilmeket, egyedi, különleges, Magyarországon először vetített, többségében egyszer látható, későbbi filmforgalmazásra nem kerülő alkotást, valódi történetet mutat be a filmfesztiválok kedvelőinek és az emberi sorsok, problémák, társadalmi kérdések iránt nyitott nézőknek.

A 2019-es filmek a meztelen valóságot mesélik el, öt szekcióra bontva. Szórakoztatnak, megérintenek, gondolkodóba ejtenek, sokrétűek, akut, akár tabutémákat is érintenek.

A Meztelen remény szekción belül nyolc filmet vetítenek. Az Egy év a remény jegyében, Mikala Krogh rendezésében készült dán film a Fülöp-szigetek fővárosa, Manila nyomornegyedéből a Stairway program keretén belül egy évre gondozásba vett utcagyerekek mindennapjait mutatja be.

Bogdán Árpád filmje, a Ghetto Balboa már a 24. Szarajevói Filmfesztivált is megjárta. Fekete-fehérben mutatja be a 21 éves Szabó Zoli és 60 éves edzője, Sipos Mihály együttes erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a fiatal tehetség a boksz segítségével túl tudjon lépni az árnyékán, és jobb életkörülményeket teremtsen a családja számára.

A kolumbiai Rubén Mendoza filmje, a Senorita María, a 45 éves María Luisa mindennapjait mutatja be a dél-amerikai ország hegyei közt. A férfinak született, de magát nőnek tartó María Luisa egy hithű katolikus faluban élve, a többiektől elvonulva igyekszik szembenézni és együttélni az őt éppen csak megtűrő környezetével.

A Meztelen üzenet című szekcióban bemutatott filmek közül több, a háborúk által a világ különböző részein okozott károkat mutatja be főszereplői sorsán keresztül.

A Daniel McCabe által rendezett This is Congo, a Kongó Demokratikus Köztársaság területén, immár több, mint húsz éve zajló háború frontvonalára visz minket. Egy spiclit és egy katonai parancsnokot kísérve kaphatunk képet a Kongót sújtó háborúról, és a világ egyik leghosszabb háborús konfliktusáról.

Az ír rendező Sinead O’Shea öt évet töltött el az észak-ír városban, Derryben fellelhető félkatonai alakulatokból álló illegális csoportok között, hogy elkészítse Az anya, aki lelöveti a fiát című filmjét. Az Ír Demokratikus Hadsereg 2011-es hivatalos feloszlásával nem szűnt meg a generációkon átívelő, katolikus-anglikán, ír-brit, vallási és nemzetiségi konfliktus. A film középpontjában egy hihetetlen és szívszorító történet áll: egy kétségbeesett édesanya, kábítószerfüggő tinédzser fia, és egy republikánus ellenálló csoport, akik mindannyian egy ajtónyira élnek egymástól Derryben.

A Meztelen igazság szekción belül kerül bemutatásra a már említett Tisztogatók mellett még további hét másik film is.

A lett, svájci, cseh koprodukcióban készült Putyin szemtanúi című politikatörténeti dokumentumfilm a mindent átitató orosz állami propagandától megtisztítva igyekszik  beszámolni az „Örökösödési” hadműveletnek csúfolt esemény valódi okairól és következményeiről – amely folyamat eredményeként került Oroszország élére az az elnök, aki még ma is az országot irányítja.

Az e témakörbe sorolt filmek között több olyat is találunk, amely a radikális jobboldali, vagy akár nyíltan nemzetiszocialista eszmék mellett elkötelezett, militarista csoportokkal és egyénekkel  foglalkozik, Európának abban a térségében, ahol hazánk is található.

A Daliborek szerint a világ egy cseh ipari festőt mutat be, aki amatőr horrorfilm-készítő, dühtől fűtött dalok szerzője és radikális neonáci. Daliborek, bár már közel jár a negyvenhez, még mindig az édesanyjával él együtt. Miután anyjának új szerelmi kapcsolata lesz, Daliborek úgy dönt, hogy életében először ő is megpróbál párt találni magának. 

Jan Gerbert filmje, a Ha itt a háború egy szlovák radikális, félkatonai szervezet vezetőjét, Peter Švrček-et mutatja be. Švrček született vezér, aki minden helyzetben képes nyugodt és udvarias maradni, s a kényes helyzetekből, mint az angolna, kisiklani. A barátai azonban pontosan tudják róla, hogy ha a szó a liberalizmusra, illetve Szlovákia aktuális államhatalmára terelődik, Švrček szája fáradt mosolyra húzódik.

A Meztelen szenvedély szekció nyolc filmjét a főszereplők hivatástudata, munkájuk iránti elkötelezettsége és hite köti össze.

Hogir Hirori kurd származású svéd rendező 2017-ben bemutatott filmje, a Hatástalanító, immár a harmadik olyan alkotása, amelyik az iraki háború következményeivel foglalkozik. A film főszereplője a nyolcgyermekes édesapa, Fakhir – aki egyúttal az iraki fegyveres erők őrnagya – megszállottként küzd azért, hogy a Moszul körül hátrahagyott több ezer aknát hatástalanítsa. A Hatástalanító több szakmai díjat is elnyert az elmúlt évek különböző filmszemléin.

Varga Ágota a Fegyházlelkész című munkájában egy fáradhatatlan, ugyanakkor a saját útját járó, „pántokat feszegető” plébános mindennapjai, élethelyzeti tárulnak elénk. A már hét éve a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön katolikus lelkésze, Lajos atya, magánélete sem mindennapi, egy hivatásának élő katolikus paphoz nem illő ugyan, ezzel együtt mélységesen emberi.

A Meztelen rövidség kategórián belül hét rövidfilm versenyez egymással a kategória nyertesének járó díjért.

Grzegorz Szczepaniak 47 perces filmje, a Világ legrondább kocsija 2017-ben két lengyel filmfesztiválról is díjjal távozott. A film legfiatalabb hőse Wartburg, a több mint 50 éves automobil, aki a volán mögötti idős Bogdannal és utastársával, a 90 körüli Kazimierával még mindig az utakat rója. A majdaneki lengyel koncentrációs tábor és az egykori német munkatábor között játszódó road movie valójában utazás a múltba, amely a háború emlékeit idézi. Másrészről humorral teli bájos történet a Bogdan és Kazimiera közti különleges kapcsolatról, melyben Bogdan szinte minden idejét Kazimierának szenteli – leszámítva azokat a pillanatokat, amikor büszkén mutatja meg az autó mulatságos csúfságát a véletlen elébe kerülőknek.

A Meztelen rövidség kategória hazai kötődésű versenyfilmje Máté Bence Koka, a hentes című alkotása. Koka a kairói galambharcosok világának egyik vezéralakja. Élete nagy részét a város tetőin tölti, ahol társaival a galambászok összecsapásaira készül. Koka csak a versenyeknek él, amelyek során egész városrészek szállnak harcba egymás galambjaira pályázva.

Reméljük sokaknak sikerült kedvet csinálni ehhez az egyedülálló filmes eseményhez, és ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy minél többen üljenek be január 28. és február 3.-a között, az 5. BIDF valamelyik vetítésére.