A remény receptje filmkritika - Socfest

A remény receptje filmkritika

Olvasási idő: 2 perc

Tokue, a kedves idős asszony megkeresi Szentarót, az utcai palacsintasütő tulajdonosát, hogy munkát kérjen tőle. Az eleinte vonakodó férfit meggyőzi Tokue házi készítésű édesbabzseléjének mennyei íze. Felveszi az asszonyt, és ezzel kezdetét veszi egy kapcsolat, amelyből Szentaro sokkal többet tanul meg, mint a tökéletes babzselé elkészítésének mesterségét.

30 An - Copyright 2015 AN FILM PARTNERS, COMME DES CINEMAS,TWENTY TWENTY VISION, ZDFHa ezt a filmet egy szóval kéne leírnom, azt mondanám: szeretet. Ennek a filmnek lelke van! Tiszteli és szereti a nézőt. Ahelyett, hogy egy nagyon izgalmas kalandot mutatna be, sokkolna, harcolna, vagy egyszerűen csak a cukiságfaktor feltolásával próbálkoznia, itt inkább egy mély és őszinte érzelem köt minket a vászonhoz. Ezt a szívvel érthető nyelvet pedig mindenki megérti attól függetlenül, hogy akciófilmekhez szokott, nem nézett japán filmeket régebben, fiatal vagy idős.

Rengeteg olyan jelenettel találkozunk, amelyek szimpatikussá teszik az alkotást és a karaktereit. Ügyetlenkedés a konyhában, egy bölcs, néha bolondosnak tűnő asszony, nevetgélő diáklányok és a hétköznapi élet problémái. A történet első felében minden felhőtlen és jól alakul, így kellemes hangulattal tölt el bennünket ez a sok apró motívum, és örömmel fogadjuk be őket. Aztán amikor gyülekeznek a felhők, és kiderül Tokue asszony titka, akkor ezek az érzelmi elemek “ellenünk fordulnak” és megadják azt a katarzist, amit egy ilyen filmtől remél az ember.

A képi világ természetes és gyönyörű. Néha 29 An - Copyright 2015 AN FILM PARTNERS, COMME DES CINEMAS,TWENTY TWENTY VISION, ZDFmegállunk a környezetet csodálni, máskor félhomály van, látszik az idő múlása és amikor abban a pici palacsintasütőben vagyunk, mi is összehúzzuk magunkat, hogy beférjünk. A cselekmény üteme is dicséretet érdemel. Nem tudunk meg mindent mindenkiről az első percben, hanem csak időről-időre derülnek ki a dolgok, akár egy normális emberi kapcsolatban. Megvan a történéseknek az íve.

A Remény receptje számos rangos nemzetközi fesztiváldíj nyertese. A São Pauló-i filmfesztiválon közönségdíjat nyert, a Valladolid filmfesztiválon pedig a legjobb rendező díját kapta. Aki készen áll arra, hogy megtornáztassa a szívét, annak magabiztosan ajánlom ezt a filmet.

A bemutató 2016. szeptember 1-én lesz a Cirko-Gejzír Moziban. További információk a Cirko-Gejzir honlapján találhatóak.

Pontszám: 100/100

Képek forrása: AN FILM PARTNERS, COMME DES CINEMAS,TWENTY TWENTY VISION, ZDF

A film adatlapja és vetítési időpontok