Tényleg jó lett a BÚÉK

Olvasási idő: 2 perc

Minden titok kiderül, és több éve tartó barátságok változnak meg egy éjszaka alatt. A BÚÉK egy tehetséges stábbal és egy már Olaszországban befutott történettel jelent meg a magyar mozikban. Nem is az a célja, hogy megváltoztassa a világot, csak annyi, hogy szórakoztasson így az év végén.

A BÚÉK egy 2016-os “Teljesen idegenek” című olasz vígjáték magyar feldolgozása. Egy baráti társaság asztalhoz ül, hogy egy közös vacsorával ünnepeljék meg az új évet. Egy izgalmas játékba kezdenek: mindenki kirakja a telefonját az asztal közepére, és minden beérkező hívást és üzenetet megosztanak egymással.

Ez a film nem egy merengő művészfilm, de nem is az a cél. Az a lényege, hogy így az ünnepek közeledtével leülj a barátaiddal, és nevess egy jót. Ebben pedig tökéletes. A történet az emberi kapcsolatokról szól, és tele van fordulatokkal. Minden percben egyre csak nő és nő a feszültség. Leckét kapunk az ítélkezésről, a tettek mögötti motivációkról és a bizalomról.

Nem negatívum, de szerintem fontos megjegyezni, hogy a filmben nincsenek felesleges jelenetek, üresjáratok, jelentéktelen mellékszálak. A BÚÉK az első percektől kezdve elkezdi építeni a karaktereket, és minden új információ a cselekmény fordulatosságát szolgálja. Érdemes ezért nyitott szemmel figyelni, megjegyezni a konfliktusokat, de ez nem nehéz feladat, mivel tényleg elég izgalmas a sztori. A film alapkoncepciója az, hogy hirtelen, a semmiből derülnek ki új dolgok, ezért ezt nem is tudom rossz pontként felírni.

Összegezve a BÚÉK megérdemli, hogy az 2018 nagy évzáró mozija legyen. A teremben együtt nevetett a közönség, és minden szereplő teljesen más emberré vált, mire legördült a stáblista. Ha szeretnél kacagni egy jót, de ezúttal nem Hollywood ritmusára, akkor nézd meg a BUÉK-ot.

Értékelés: 10/10

Színészek: Szávai Viktória, Mészáros Béla, Bata Éva, Hevér Gábor, Lengyel Tamás, Törőcsik Franciska, Elek Ferenc

Rendező: Goda Krisztina
Forgatókönyvíró: Divinyi Réka
Producer: Geszti Péter, Zákonyi S. Tamás, Ditz Edit 
Operatőr: Szecsanov Martin