Kiss Péter Emléktúra a Mátrában - Socfest

Kiss Péter Emléktúra a Mátrában

Olvasási idő: 3 perc

Kiss Péter, a Kancsendzöngán, 2013 tavaszán eltűnt gyöngyösi hegymászó emlékére szervez túrát a Hérics Természetjáró és Turisztikai Sportegyesület február 15-én a Mátrában.

kiss_peter_logoA Hérics TTSE Kiss Péter családjával, a Kékes Turista Egyesülettel, Prétor Zsolttal (Mátra 115), Tarnai Mátéval (MVTE) és még sok más támogatóval karöltve rendezi meg a Kiss Péter Emléktúrát a Mátrában. Céljuk, hogy a fiatalon elhunyt teljesítménytúrázó, barlangász, terepfutó és hegymászó barátuknak méltó emléket állítsanak.

Kiss Péter gyerekkorában teljesítménytúrázóként sportolt, 2003-ban és 2004-ben is elnyerte “Az év teljesítménytúrázója” címet. 18 évesen kezdett barlangászni és hegyetmászni. Barlangászként körülbelül 15 km barlangjárat feltárásában vett részt. A magyarországi hegyek, majd a Magas-Tátra után – első magyarként – az Alpok összes 4000 méter fölötti, vagyis mind a 82 csúcsát megmászta. A Großglocknert, Ausztria legmagasabb hegycsúcsát öt különböző irányból is elérte. Sokszor teljesítette a maratoni távot, hatszor futotta körbe a Balatont – a 26. Budapest Nemzetközi Maratont (2011) barlangász-felszerelésben futotta végig.

Kiss Péter és Erőss ZsoltA Magyarok a világ nyolcezresein szervezésében 2013 májusában részt vett a Kancsendzönga meghódításában. Előtte sosem mászott 8000 méteren. Május 20-án Erőss Zsolttal elérte a 8586 méter magas hegycsúcsot. Május 22-én az expedíció hivatalosan bejelentette, hogy előző napon a csúcsról lefelé jövet társával együtt eltűntek, a rádióhívásra nem feleltek. A következő napi jelentésében Kollár Lajos hegymászótárs leírta, hogy ennyi időt legyengülve nem lehet szabadban tölteni 8000 méteres magasságban. A következő héten a hegymászók felkutatására indult csoport fényképeket készített egy holttestről, amely nagy valószínűséggel Kiss Péteré volt. Kollár szerint Kiss Péter fantasztikus emberi teljesítményről tett tanúbizonyságot, mert nem szokás, hogy egy mászó egy ilyen csúcsról lefelé tartva még vissza is forduljon: „Peti a bajtársiasság és a segítőkészség áldozata lett.” Nem hivatalos búcsúztatójára 2013. május 25-én került sor szülővárosában, barátai, tisztelői, munkatársai és Gyöngyös város polgármestere részvételével.

2556027_DSC_9527Az emléktúrán 57, 37, illetve 20 km-es távokon lehet indulni. Mindhárom útvonal érinti a kestetőt, ahol Kiss Péter tiszteletére emlékparkot állítottak barátai, családja, ismerősei és tisztelői. Négy palóc mintával díszített pad, egy emléktáblával ellátott kő, valamint egy tiszafa őrzi a Himalájában nyugvó fiatal sportoló emlékét. A négy pad egyikébe bevésték Kiss Péter és Erőss Zsolt nevét, kelet felé tájolták, így pontosan a Kancsendzönga irányába néz. Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetője elmondta:

 

2556046_DSC_9577Azért választottuk a park kialakítására a Kékestetőt, mert ez volt az egyik kedvenc túrázóhelye Péternek. Szeretnék, ha az emlékezők se virágot, se gyertyát, se koszorút, se szalagot nem vinnének a parkba, mert az nem a múltnak, hanem a jövőnek készült. Azért, hogy mindig emlékezzünk arra a két nagyszerű hegymászóra, akik a Kancsendzöngán maradtak. Aki nemcsak a padon ülve és elmélkedve szeretné tiszteletét kifejezni, attól az alapítvány azt kéri, tegyen egy követ az emléktábla talapzatára. Úgy, ahogyan a magas hegyekben ez szokás.

A túra része a Mátra Teljesítménytúrázója mozgalomnak, valamint a Cartographia Kupának. Bővebb információt az alábbi honlapon találtok.