Aktuálpolitikai gyorstalpaló a MU Színházban - Socfest

Aktuálpolitikai gyorstalpaló a MU Színházban

Olvasási idő: < 1 perc

Polgár Csaba és a HOPPart Társulat Korijolánusz című, zenés, kortárs Shakespeare-adaptációja december 3-án 19 órától utolsó alkalommal látható a MU Színházban. Az előadás számos nemzetközi fesztiválon sikerrel szerepelt, 2011-ben pedig a legjobb független színházi produkció kategóriában elnyerte a Színikritikusok Díját.

Az időszámításunk előtti ötödik században Caius Martius római hadvezér egymaga foglalta el az ellenséges Corioli (RECESSZIÓ) városát, megvédve Rómát a  VOLSZKUSZOKtól. Megkapta a Coriolanus nevet, és úgy tűnt, fényes politikai pálya áll előtte: konzullá választották. Bár ezzel teljesítette anyja álmát, megtartania e pozíciót még egy napig sem sikerült neki.

A főhős felsőbbrendűségi érzéstől hajtva lenézi a nép fiait, a néptribünöket, ám azok ezt ki is provokálják nála. Ráadásul nem is igazi képviselők – az arisztokrácia támogatja őket. A darab Shakespeare Coriolanus című darabjának Brecht- és Heinrich von Kleist – szövegekkel teletűzdelt modern átirata, humoros formába bújtatva feszegeti a politika nagyon is komoly, mindig aktuális kérdéseit.

„Az soha nem szándék, hogy valami azért legyen humoros, hogy könnyebb legyen. Amikor a Korijolánuszban az egyik szereplő kap egy sört, csöndben marad. És tényleg ilyenek vagyunk, ha van ingyen sör meg ingyen virsli, akkor senki nem nyitja ki a száját. Ha ezt megnézzük színházban, akkor vicces, de ha belegondolunk, akkor talán annyira mégsem az.”  (Hamlet-alkaton innen és túl – Interjú Polgár Csabával/kortarsonline.hu)

„A színészek játékában is van valami könnyedén megoldott pontosság, s egy-egy jellem egyénített bemutatásán túl az összjáték is friss energiákkal serkenti az előadást.” (Sz. Deme László: Korijoli-effekt/Revizor)