Az Öröm Csodája – A Budapesti Vonósok és Korponay Zsófi online zenés-verses farsangja - Socfest

Az Öröm Csodája – A Budapesti Vonósok és Korponay Zsófi online zenés-verses farsangja

Olvasási idő: 2 perc

Idén a farsang sem olyan, mint korábban. A világ most erősebben üzeni, hogy felelősek vagyunk egymásért. Korponay Zsófi színésznővel együtt jótékonysági koncertet adunk a Csodalámpa Alapítvány javára, hogy sok-sok gyermeknek és családnak igazi farsangi hangulatot varázsolhassunk és ezzel ajándékozhassunk.

Az öröm csodája, hogy minél többfelé osztjuk, annál nagyobbra nő. A farsangi mulatságokon az emberek évszázadok óta zenével, tánccal várták a tavaszt, s különböző jelmezekbe bújva igyekeznek elűzni a telet. Most a Budapesti Vonósok hangszerei öltöznek jelmezbe. A barokktól a 20. századig keletkezett zenei tréfák során madarak, állatok elevenednek meg a hallgatók előtt. Egy csaknem 300 éves tyúk indítja a sort, majd Vivaldi tengelicéje fuvolázik. Az elefánt és a hattyú ünnepélyes felvonulását követően dongó repked keresztül-kasul a teremben. Kakukktojásként egy mechanikus írógép is szerepel kattogó billentyűkkel és sorvégi csengettyűvel, jelenléte a szövegszerkesztők világában már történelem. Végül kakukk, fülemüle és fürj bújik elő a Gyermekszimfónia játékhangszerei közül. Mindeközben Korponay Zsófi színésznő jóvoltából velünk lesz Gazdag Erzsi, Weöres Sándor és a híres rímhányó, Romhányi József is.

A koncertünk a Csodalámpa Alapítvány és rajta keresztül a súlyosan beteg kis-nagy gyermekek javára szól, hogy az álarcos farsangi vidámság mellett az ő álmaik, kívánságaik is valóra válhassanak. Csatlakozzanak hozzánk, a Budapesti Vonósokhoz és segítsék a Csodalámpát!
A közvetítés alatt adománygyűjtés indul a Csodalámpa Alapítvány céljaira, melyet közvetlen a csodabogarak.com oldalon tehetnek meg.
A koncert megtekinthető még a zenekar és a papageno facebook oldalán és a Budapesti Vonósok honlapján.

Műsor:
Rameau: A tyúk
Vivaldi: D-dúr fuvolaverseny „Il Gardellino” (A tengelice) op. 10 nr. 3 – 1. tétel
Saint-Saëns: Az állatok farsangja – részletek
Elefánt
Hattyú
Rimszkij-Korszakov: A dongó
Leroy Anderson: Az írógép
Leopold Mozart: Gyermekszimfónia zenekarra és játékokra

Közreműködnek:
Oross Veronika – fuvola
Bazsinka József – tuba
Láposi Dániel – írógép
és a Budapesti Vonósok gyermekei

Koncertmester: Pilz János

Az est során elhangzó versek:

Romhányi József: A bűnbánó elefánt
Szamármese
A liba hattyúdala
Weöres Sándor: Dongó
Gazdag Erzsi: A kiskakas rézgarasa
Lackfi János: A masztodon
Nemes Nagy Ágnes: Mit beszél a tengelice