Képzelt Város - Búcsúbuli, amitől összeszorul a szív - Socfest

Képzelt Város – Búcsúbuli, amitől összeszorul a szív

Olvasási idő: 3 perc

Búcsúbuli… Kicsit olyan, mintha azt mondanám: búgócsiga. De ha a búgócsigára gondolok, akkor önfeledt gyermeki ábrázatot öltök, ha a búcsúbulira, akkor meg összeszaladnak a ráncok az arcomon. Aztán ilyen szó még a korszak, meg annak lezárása is. És ahogy öregszünk, egyre több lesz belőlük, korszakból, lezárásból, meg búcsúbuliból is…Így van ezzel a Képzelt Város is.

A Képzelt Város immár több mint egy évtizede aktív résztvevője a budapesti rétegzenei életnek; én ennek nagyjából a második felében kapcsolódtam be a történetbe. Emlékszem, az egész szerelem úgy indult, hogy friss diplomásként fölkerültem Budapestre, és akkor mondták a barátok, hogy lesz ez a koncert, fellép a marionette ID meg a Képzelt Város a Szabad az Á-ban, mi meg elmentünk, mert szeretünk koncertre járni. És azt is mondták, ezt hívják úgy, hogy posztrock. Mi meg rászoktunk, mint a csokira, a posztrockra, a Képzelt Városra, a marionette-re meg a Szabad az Á-ra is. Aztán eltelt pár év, a posztrock unalmas lett, a Szabad az Á bezárt, a marionette ID pedig feloszlott, de a Képzelt Város megmaradt. És most azt írják, búcsúbuli…

14102301_10154391236388886_9182320777860597854_n

Ha búcsúbulit tartunk, akkor valaki mindig elmegy, és nem jön vissza többé. Vagy ha jön is valaki helyette, az már nem lesz ugyanaz. Ha ő maga is jön vissza, mint aki elment, igazából már nem ő lesz, aki visszajön. Közben mi sem azok leszünk már, akik voltunk, csak épp azt nem vesszük észre annyira. De azért az ember előbb-utóbb mégiscsak tovább úszik az árral, mert hát „ilyen az ember, látod…”

Végül is korántsem olyan sanyarú a helyzet, mint elsőre hangzott. Mert mindenki megnyugtatása végett: a Képzelt Város nem oszlik fel, csak átalakul. Olyat pedig már láttunk, nem is egyszer. Egyszer például megtaláltam valami régi számaikat egy weboldalon, és a lelkesedéstől szinte fuldokolva mutattam meg a Máténak – már amennyire egy FB-üzenetben ez lehetésges –, de kiderült, arra már kb. senki sem emlékszik, vagy nem szívesen. Mert az még csak ilyen kis énekelgetős alterrock volt, ki se jött lemezen. És azokból a tagokból már gyakorlatilag csak a Marci van meg.

Aztán csak amióta követem őket, kétszer cseréltek énekest. Amikor Gergő kiszállt a zenekarból, ott voltunk az ő búcsúbuliján is. Picit még feljött a színpadra, énekelt is, meg trombitált is. De a koncert nagy részében már Kamikaze Ádám állt a mikrofonnál, majd az MR2 Akusztikos felvételre is az ő hangja került, és mi nem bántuk. Mert a rajongó ilyen, hálátlan fajta.

Aztán Ádám is kiszállt, és jött helyette Ákos, a marionette ID egykori énekese, és hiába fanyalogtak sokan, hogy még énekelni se tud, azon a bizonyos korszakalkotó Anatolijon bizony ő is jelentősen otthagyta a keze nyomát. Miközben Marci meg „másodgitárosból” váratlanul billentyűs-gitárossá, majd nemzetközi hangmérnökké nőtte ki magát. Aztán éppen az ő pótlására jött egy újabb akusztikus kiadvány, aminek a kedvéért Máté, a zord frontgitáros még xilofonozni is megtanult. És közben Marcinak ott volt a Hostages, Máténak a Karabekian, Gál Dani úrnak a Kanagawa, Szilveszternek a Verőköltő, és biztos van is, akit kihagytam. Merthogy a zenekar is ilyen, „hálátlan” fajta.

Végül pedig ott a legutóbbi Köd című album, aminek én a mai napig a hatása alatt vagyok, akárhány meghallgatás után is, és valószínűleg az utolsó olyan album lesz, amin még Gyöngyi és Szilveszter is szerepelnek. Mert ez a búcsúbuli az övék lesz.

 

Aztán állítólag az a terv, hogy Máté átveszi majd a basszusgitárt, és a csellónak is lesz majd helyettese. Nyilván nem lesz ugyanolyan, de azért kíváncsian várjuk… Addig is gyertek el minél többen szeptember 3-án, szombaton az A38 hajóra, hogy méltóképp zárhassunk le közösen egy újabb korszakot.

Facebook esemény ezen a linken.