Saláta, mint laktató fogás? - Socfest

Saláta, mint laktató fogás?

Olvasási idő: 2 perc

A salátáról a legtöbb embernek még manapság is a nyúlkaja, meg az önkínzó fogyókúra jut eszébe. Pedig nem pusztán köretként működik, önálló és finom fogásként is az asztalra kerülhet. Ezt három remek recepttel is bizonyítom.

 

Csirkés Cézár-saláta

Hozzávalók

  • 1 fej jégsaláta vagy római saláta
  • 10-15 dkg cheddar sajt
  • 25 dkg csirkemell
  • 2 szelet rozskenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj, só

A vékonyra szelt kenyeret kevés olívaolajban megpirítjuk, majd finoman bedörzsöljük fokhagymával és felkockázzuk. A csirkét miután megmostuk, sós vízben megfőzzük. Tehetünk hozzá rozmaringot és tárkonyt is. Kevés olívaolajon megsütjük a húst, hogy szép kérge legyen. A salátát apróbb darabokra szedjük és összekeverjük a reszelt sajttal, valamint a házi krutonokkal. A tányérra halmozzuk a keveréket, és a vékonyan felszeletelt csirkemellel tálaljuk.

 

Mexikói kukoricasaláta

Hozzávalók

  • 40 dkg kukorica
  • 35 dkg halloumi sajt
  • 40 dkg vörös bab
  • 1/2 római saláta
  • 2 friss zöld chili
  • 4 evőkanál frissen aprított koriander
  • Dresszinghez: 1 evőkanál apróra vágott jalapeno paprika
  • 2 evőkanál lime-lé
  • 1 evőkanál olívaolaj

A dresszinghez való anyagokat összevágjuk és beletesszük az olajba. Egy felforrósított serpenyőben megpirítjuk kissé a kukoricát. Kivesszük, és a chilit is megpirítjuk. Amikor kihűlt, vékony szeletekre vágjuk. A sajtot kisebb darabokra tépkedve 2-3 percig sütjük. A kukoricát, a babot és a koriandert összekeverjük, meglocsoljuk a dresszinggel. A salátaleveleket elhelyezzük a tányéron, majd rápakoljuk a babos keveréket meg a sajtot.

 

Krumplisaláta retekkel

Hozzávalók

  • 1 kg újkrumpli
  • 8 retek
  • 4 újhagyma
  • 4 evőkanál frissen aprított snidling
  • 2 zellerszár
  • 3 dl majonéz
  • 2 evőkanál fehér balzsamecet

A krumplit forró, sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük. Hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk és összeforgatjuk az újhagymával, a zellerrel, a négy részre szelt retekkel. Meglocsoljuk a majonéz és ecet keverékével, végül pedig snidlinget szórunk a tetejére.