A szabadulós játékok pszichológiája - Socfest

A szabadulós játékok pszichológiája

Olvasási idő: 2 perc

Képzelj el egy szobát! Gondolatban rakj bele pár embert, és zárd be az összes ajtót úgy, hogy fizikai erővel ne tudjanak kijutni! Készíts logikai rejtvényeket, amik fokozatosan elvezetik a játékosokat a megoldáshoz, de ne túl egyszerűeket találj ki, nehogy hamar ráunjanak! Ha kész, állj be egy monitor mögé, figyeld őket kamerákkal, és reagálj segélykérő telefonhívásaikra, ha szükségük van erre. Így készül a XXI. század trendje, a szabadulós szoba.

632776_1000_665Az egyiptomi szarkofágokon át, a filmstúdión keresztül a börtöncelláig mindenféle helyszín megtalálható már palettán. Van, ahol egy bankból kell kijutnunk, és van, ahol egy középkori templom a „négy fal” jelképe. Egyesekhez kerettörténet társul, másoknál adott a jelenet. Ami közös mindegyik szabadulásban, az a 60 perces limit, meg klausztrofóbiások rémálma, a bezártság. A játék legnagyobb érdekesség az , ahogy az emberek mindent megtesznek a fikciós „megmenekülésükért”.

A lakatok és riglik kattanása után szinte pillanatokon belül kiderül, ki miben jó, kinek milyen a személyisége, milyen feladatot szán magának a játék folyamán. Általában lesz egy vezéregyéniség, aki végig koordinálja a többieket, és instrukciókat ad, ha valaki nem tudná, mi is éppen a dolga. Akad majd egy ember, aki minden egyes tárgyat szemügyre vesz, megvizsgálja annak funkcióit, elgondolkodik rajta, hogy mire is lesz jó pontosan, mit lehet majd kezdeni vele a későbbiek folyamán. Valaki a logikus sorrendért lesz felelős, és van, aki az összefüggéseket próbálja meg feltárni majd. Az egységesen és azonnal tudatosuló lényeg: az összedolgozás, ami kulcseleme lehet a sikernek.

exit-berlin-live-escapeUnalmas munkahelyi tréningek helyett, vagy projektfeladatok kiosztásánál hasznos lenne egy-egy szabadulós játékot végignézni egy üvegfal mögül. Biztos, hogy nagy hatékonysággal lehetne átgondolni, kinek milyen szerepet szán egy vállalat a konkrét ügyek kivitelezésénél. Sőt, továbbmegyek! Az sem lehetetlen, hogy ebből komoly, pszichológiai kísérletek fognak majd készülni hamarosan, szervezeti és vezetéselméleti kutatások alapját megerősítve. Szóval, vigyázzatok, kedves szabadulók, ki tudja, kik figyelnek titeket a „függöny” mögül!