Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Tribe_Widget_Builder_Display has a deprecated constructor in /var/www/socfest.hu/wp-content/plugins/widget-builder/classes/custom-widget-display.php on line 19

Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/socfest.hu/wp-content/themes/socfest2013/inc/rss.php on line 23
Cseh, szlovák és magyar nyertes a Gombold újrán - Socfest Cseh, szlovák és magyar nyertes a Gombold újrán - Socfest

Cseh, szlovák és magyar nyertes a Gombold újrán

Olvasási idő: 2 perc

Megválasztották Közép-Európa legjobb divattervezőit. A Design Terminál ötödik alkalommal hirdette meg a Gombold újra! öltözéktervező pályázatot, melyen idén már hat ország tehetségei versengtek egymással. A döntő zárta Közép-Európa legnagyobb divatipari seregszemléje, a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe programját.

A nemzetközi zsűri 124 pályamunka közül választotta ki a Gombold újra! idei húsz döntősét, majd a három győztest. A legjobb magyar tervezőnek járó Design Terminál Díjat Balogh Luca Enikő kapta „Landlocked” nevű kollekciójáért. A teljes mezőny legjobbjának járó Visegrád Díjat öltözék kategóriában a szlovák Ester Kubisz, kiegészítő kategóriában a cseh Sofya Samareva nyerte el.

A nyertesek inspirációs forrásai

Balogh Luca Enikő – Landlock – férfi kollekció

A cseh és a szlovák szörf bajnokság inspirálta a tervezőt, valamint az, hogy tenger hiányában mégis létezik szörfkultúra ezekben az országokban. Fel szeretné hívni a figyelmet az óceánok szennyezettségére is kollekciójával, de fő üzenete, hogy nem kell feltétlen a tenger parton élni ahhoz, hogy megéljük a szenvedélyünket.

Gombold ujra (17)

 

Ester Kubisz – I took a pinstripee for a walk – férfi kollekció

Inspirációja a magyar népi kultúra volt, amelyben leginkább az az erő fogta meg a tervezőt, amely jellemzi a mindennapi élet cselekvéseiben is őket. A legjobban a finoman, precízen megmunkált kézi varrású viseletek ragadták meg. A férfi gardrób legmeghatározóbb darabját, a csíkos öltönyt gondolta tovább, kívánta fejleszteni. Ennek a két ideának a kombinációját láthatjuk a kollekciójában.

Gombold ujra (12)

Sofya Samareva – Moment – kiegészítő kollekció

A lengyel festőnő, Tamara Lempicka kubista stílusa inspirálta a tervezőt. Fagyasztott mozdulatokat örökít meg kalapjaival, ezzel klasszikus szoborként jelenik meg egy-egy darab.

Gombold ujra (14)

A Gombold újra! pályázat célja a fiatal tervezőtehetségek támogatása, saját vállalkozásaik beindítása. A legjobb magyar tervezőnek járó Design Terminál Díj birtokosa részt vehet az intézmény mentorprogramjában, és szakmai segítséget kap márkája nemzetközi bevezetéséhez. A Visegrád Díj tízezer euró értékű vállalkozásösztönző csomag.

Az immár ötéves sikertörténetre visszatekintő Gombold újra! pályázat folyamatosan bővül. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) tehetségei mellett idén már Horvátország és Szerbia pályakezdői is indulhattak a versenyen. A döntőnek is helyet adó nemzetközi divathét, a Design Terminál és a Mercedes-Benz partnerségével létrejött Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe mára Közép-Európa legjelentősebb iparági seregszemléje.

A Design Terminál karitatív partnere a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Az esemény jegyeladásából származó teljes bevételt hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózásának elősegítésére fordítják a szervezők.