Őszi divaTrendek - Socfest

Őszi divaTrendek

Olvasási idő: 4 perc

Sötét virágok, a nagyi kanapéja, hatalmas táskák, rojtok, tetőtől talpig piros. Az idei őszi divattrendek sok olyan színt, hangulatot, anyagot és ruhadarabot hoznak vissza az életünkbe, amelyeket régebbről ismerünk, csak elfelejtettünk. 

Sötét virágminta

fehér alapon fekete és fekete alapon fehér virágmintás maxiruhák

Erdem

Az egyik legszebb őszi trend, dark floral néven szerepel az újdonságok között. Romantikus, de a hideg évszakra hangolódva a sötét árnyalatokat előtérbe helyező, kissé barokkos hangulatú, nagy mintákkal tarkított anyagokkal találkozhatunk. Mértékkel használva elegáns, eltúlozva feltűnő hatást érhetünk el, a sötét alapon élénk színek pedig visznek némi vibrálást az ősz komorságába.

 A nagyi kanapéja

Színes mintás maxi ruha

Rosie Assoulin

Pasztell színek, virágminták, a hidegre hangolva keményebb, markánsabb anyagok jellemzik ezt a vonalat, mintha csak a nagymamánk ágytakarója, díszpárnái adták volna az ihletet. Ezzel is el tudunk érni vidám hatást is, némi nosztalgikus, vintage feeling-gel vegyítve.

Hatalmas táskák

nagy bőr táska

Céline

Bár az óriási méretű táskák inkább a magasabb, erőteljesebb alkatú nőknek állnak jól, az idei trend mindenkit arra ösztönöz, hogy  túlméretezett darabokkal flangáljunk a városban. Kétségtelen előnye, hogy minden belefér, az elmaradhatatlan vizes üvegünket, az iskolai,  munkahelyi, papírokat, a kézkrémünket, az esernyőnket, a kedvenc könyvünket is beleértve. Válasszunk sok zsebbel rendelkező darabokat, hogy ne kelljen kotorásznunk a feneketlen szütyőkben.

Bársony

sárga bársonyruha

Jason Wu

A bársony viselete eredetileg az előkelők kiváltsága volt, de nekem a régi korok nagy díváit is felidézi. Gondoljunk csak David Lynch Kék bársony című alkotásának főszereplőjére. Egy egyszerű szabású, sötét színű ruha elegáns, viszont “hippi hatást” is elérhetünk vele, ha élénk színűt választunk. Már az anyag textúrája is olyan szembetűnő, hogy az egyszerű szabású darabok is öltöztetnek. Vastagsága és puhasága miatt pedig szintén tökéletes őszi választás.

Rojtok

fekete fodros ruha

Michael Kors

Sosem szerettem a rojtokat, de idén ősszel divatos lesz. Ha ti szeretitek, használjátok táskán, kiegészítőkön, felsőkön. Az tény, hogy a himbálózás vidámságot kölcsönöz, és egy kis nyáridéző indián-hangulat vagy tábortűz feeling is befigyelhet.

Tetőtől talpig piros

piros ruha és nadrág a givenchy-től

Givenchy

A piros teljesen sosem tűnik el. Ugyanolyan “mindenhez megy” típusú szín, mint a fekete, vagy  a szürke. Idén a valódi, vibráló vörös lesz a legmenőbb, a divatdiktátorok pedig arra biztatnak, hogy a lábunk ujjától a fejünk búbjáig csak és kizárólagosan ezt a színt viseljük. A feltűnést keresők nyugodtan próbálkozzanak ezzel, garantáltan mindenki észre veszi őket az utcán. A visszafogottabbak válasszanak csupán egy darabot, táskát, cipőt, sálat, kabátot, sőt, akár csizmát, kalapok ebben az árnyalatban. Az őszi erdő egyik színe melegséget, eleganciát és lázadást egyaránt sugározhat, minden az összeállításon és a személyiségünkön múlik.

Retro kalapok

retro kalapos, szőrme szegélyes kabátban ülő emberek

Marc Jacobs

A női kalap a második világháború előtt ugyanolyan kötelező alapdarabnak számított, mint a jó minőségű táska vagy cipő. Emellett a fej elfedése az utcán, társaságban konvencionális szabály is volt akkoriban. Szerencsénkre a kalapok több évtizedes mellőzöttségük után újra visszatértek. A kalapot hordó nő bármit felvehet, garantáltan különlegessé teszi a megjelenését a fejfedő, amely azonnal az arcra irányítja a tekintetet. Érdemes kísérletezni a vonásainkhoz leginkább passzoló formával. Ősszel a retro darabok lesznek menők, az pedig csak extra előny, hogy melegít is.

Aszimmetrikus vállvillantós felsők

fekete, fél oldalán sliccelt és vállvillantós maxiruha

Brandon Maxwell

A vállvillantás szexi, főleg ha formás ezen testrészünk. Az aszimmetrikus, egyik vállat szabadon hagyó felsők nem annyira kihívóak, mint a dekoltált blúz vagy a miniszoknya, de pont elég, mert az aláomló ruharedők a vetkőzésre engednek asszociálni. Az aszimmetria ráadásul optikailag karcsúsít, és szinte minden testalkathoz jól áll.

Közepes hosszúságú szoknya

Vádli közepéig érő szoknya

Balenciaga

A mini és maxi között félúton található szoknyahosszt valami miatt újra és újra előszedik a tervezők, pedig szerintem borzalmas, gyakorlatilag mindenkinek előnytelenül áll. Térd és boka között optikailag kettévágja az alakot, ezért az alacsonyakat még jobban összenyomja, a magasakat esetlennek mutatja, és mindenki járása slamposnak tűnik benne. Ha mégis ragaszkodunk hozzá, akkor szigorúan magassarkúval, testhez simuló blúzzal viseljük, hogy mellőzzük ezt a sok előnytelen hatást. Bár egyszerűbb, ha meg sem vesszük.

Kockás

kockás kabát

Chloé

Az ősz hangulatához nagyon passzolnak a kockák. Nekem egy angol bentlakásos iskola egyenruháját, a hetvenes évek tweed cuccait, egy kicsit Szupernagyit és Skóciát juttatja eszembe. A térdig érő A vonalú szoknyák és szövetkabátok mellett a kockás kalapok, hatalmas, bugyolálós sálak, sőt a tweed hatású táskák is menők lesznek. Maximum egy kockás darab bőven elég, mellette minden egyéb ruhánk és kiegészítőnk legyen egyszínű, és szintén tilos mintással vagy csíkossal viselni.

Túlméretezett kabát

nagy, bő kabát

R13

Egy másik, szerintem buta trend az oversized szövetkabát, de a laza stílusúak nyugodtan próbálkozzanak vele. A lényeg, hogy legyen meg a “lecsúszik a vállamról”, “elveszek benne” hatás. Kicsit tinilányos, “a bátyám, pasim cuccában nyomulok” feelingje van, főleg tornacipővel. Hátránya, hogy szinte mindenkit kövérít és esetlen hatást kelt.