Az internet három rétege - Socfest

Az internet három rétege

Olvasási idő: 2 perc

Az internetnek három rétege van: surface web, deep web és dark web. A mai IT cikkünkben megismerjük ezt a három réteget. Ha nem is ásunk a deep és dark web mély rétegeibe, azért nem árt tisztázni a fogalmakat, hogy lássuk az internet mennyivel tágabb annál, amit láthatunk.

Surface web

google-485611_1920A surface web vagy visible web, magyarul az internet felületét vagy látható részét jelenti. A cikk írásakor a worldwidewebsize.com oldal szerint több mint 5 milliárd oldal alkotja. Ez a világhálónak az a része, amit a keresőmotorok meg tudnak találni. Ide tartozik a legtöbb oldal, amit meglátogatunk és maguk a Socfesten olvasható cikkek is, mint például ez. A google keresője is ezeket a felületeket fogja feldobni nekünk, amikor egy információt keresünk.

Deep web

A deep web vagy láthatatlan web egyes találgatások szerint akár 500-szor nagyobb, mint a felületi internet. Ezek olyan tartalmak, amikhez nem férünk hozzá csak úgy a keresőkön keresztül. Ez a cikk is a deep web része volt egy ideig, mert a közzététele előtt csak a Socfest szerkesztői férhettek hozzá és nem lehetett megtalálni egy sima Google kereséssel. A deep web része például a saját online bank oldalad, jelszóval védett felhő tárhelyed, céges adatbázisok és olyan tartalmak, amikhez előfizetés vagy regisztráció után lehet csak hozzáférni.

iceberg-1421411_1920

A három réteget gyakran ábrázolják jéghegy-modellben.

Dark web

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez, a sötét webhez. Ahhoz, hogy hozzáférjünk szükségünk van egy anoním böngészőre, mint például a Tor, ami igyekszik lehetetlenné tenni valós identitásunk beazonosítását, kódolja üzeneteinket és mozgásunkat. Ide csak akkor érdemes belépnünk, ha rendesen felkészültünk, mert a dark web számos illegális tevékenységnek ad otthont, és ha pechünk van elkaphatunk egy-két vírust is. A dark web egyik leghíresebb oldala a Silk Road vagyis Selyemút volt, amit 2013-ban állítottak le. Két és fél éves működése alatt fegyvereket, drogokat, hamis pénzt és sok mást árusítottak rajta. A dark web jó célokat is szolgál, mert az olyan országokban, ahol erős az állami cenzúra, lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt a külvilággal. Ha érdekel ez a világ javaslom, hogy keress rá a Youtube-on, mert többen is felvették kalandjaikat a sötét neten, illetve több dokumentumfilm is készült a témában.