Másolunk, mert megéri - a Google Play világa - Socfest

Másolunk, mert megéri – a Google Play világa

Olvasási idő: 2 perc

Miért van olyan sok ihlettelen játék a Google Play-en? Természetesen mindig van egy-két újító, elgondolkodtató és akár művészi is, de gyorsan eltűnnek a nagy kínálatban. A toplistákat pedig gyakran másolatok uralják. Pillantsunk bele egy kicsit az android gaming sötét, üzleti világába!

A Google Play-en már több mint kétmillió applikáció található. Ez a szám bár hatalmasnak tűnik, de elég sokat vonhatunk ki belőle. Egyrészt vannak gyakorlatilag használhatatlan programok és egy halom ugyanolyan zseblámpa, akkumulátor szintjelző, számológép, időjárás widget és így tovább. Térjünk rá a játékokra. A Clash of Clans, Flappy Bird, Candy Crush, Angry Birds, 2048 és minden, akár csak egy kisebb rajongótábort létrehozó game napok alatt kap egy klónhadsereget is.

A kulcsszó a gamerek között már szitokszónak számító „freemium” és „microtransactions” szavakban rejlik. A freemium az ingyenesen használható, de pénzbefizetéssel bővíthető (vagy teljessé tehető) szolgáltatás vagy termék üzleti modelljét jelenti, míg a microtransaction egy interneten keresztül történő kisméretű pénzátutalás.

Nyilván nem az a probléma, hogy egy fejlesztő pénzt kér a munkájáért, hanem hogy sokszor szó sincs igazi munkáról és szenvedélyről. Ha egy játék sikeres lesz, egyszerűen megragadják a mechanizmusát, rátesznek egy új kinézetet és egy kis plusz nyersanyagért vagy időspórolásért cserébe felajánlják valami valós pénzért megvehető drágakő megvásárlását. Emlékezzünk vissza a fentebb említett Flappy Bird-re, amit olyan sokan másoltak le rövid idő alatt, hogy gyakorlatilag hajtóvadászatot kellett indítani miattuk.

Hiába rontja a kínálat összminőségét ez a gyakorlat, a piaci igény közbeszól. A Venture Beat híroldal cikkei szerint több millió dolláros ipar áll ezek mögött a tapizós apróságok mögött. Idegesítő a sok felugró ablak, amin hatalmas szemekkel bámul ránk egy karakter a csak öt percig érvényes akcióra mutatva, nem tehetünk semmit. Elég egy szűk réteg, aki naponta hajlandó párszáz forintot elszórni és az ihlettelen másolás kifizetődő marad. Mindaddig, amíg pénzt adunk ki ilyen formában, addig nem lesz ösztönzés a készítők felöl a minőségre és kreativitásra.

A koppintsunk le valami sikereset csak a pénzért gondolat más iparágakban is létezik, de itt még hatásosabb, ugyanis a telefon rendszeresen csipog és betanít. Emlékeztet, hogy megnőtt a gabona vagy Gipsz Jakab a szomszédból támadást indított a várunk ellen, és a játék felajánlja, hogy egy-két dollárért kapunk egy jobb kaszát a gabonához, vagy Gipsz Jakab seregei ellen. Ha nyertél vagy vásároltál megdicsér a telefon, de fél óra múlva a szomszéd is pénzt fektetett be, amiből a két napos képzési idő helyett, fél perc alatt kész lett az új serege és megtámadott téged ismét. Ördögi kör.

Ha szeretnél kipróbálni pár az előzőekben leírtaktól különböző játékot, ajánlom a TheoTown-t, Pixel Dungeon-t vagy a FreeCiv-et.