Okosszemüveg – mit érdemes tudni róla? - Socfest

Okosszemüveg – mit érdemes tudni róla?

Olvasási idő: 3 perc

Az okosszemüveg a fő érzékszervünket köti össze az internettel. Izgalmasnak és kicsit ijesztőnek hangzik. Mit kell tudnunk róla és milyen problémák vannak velük kapcsolatban jelenleg?

Mi az az okosszemüveg?

Az okosszemüveg a „tegyünk mindenre monitort és kössük rá az internetre” divathullám egyik gyermeke. Egy szemüveg, amely a szemünk elé írja ki az információkat egy kis képernyőn, képes fényképezni, hangutasításokat fogadni és a valós világban látottakat a virtuális világgal vegyíteni (augmented reality).

 

Az okossszemüveg őrület 2012-ben indult el, amikor a Google gőzerővel elkezdett dolgozni a Project Glass-en, azaz a Google Glass létrehozásán. Más cégek is belekezdtek a saját szemüvegük létrehozásába, sőt néhányat megrendelhetünk és kihozathatunk Magyarországra is, de még nem terjedtek el széles körben.

Google Glass

A Google Glass tesztelése 2012 áprilisában kezdődött meg, eleinte szűk körben, majd idővel egyre több ember fért hozzá. A szemüveg első sorban hangutasításokkal vezérelhető, de egy touchpad is van a szárán. A kamerája képes 720p felbontású HD videót rögzíteni. Számos Google applikáció működik rajta (Gmail, Google+, Google Maps), de külső fejlesztők is készíthetnek rá programokat.

Spectacles

A Spectacles okosszemüveg a Snapchat rajongóinak lett kitalálva.

A 130 dolláros, átszámítva 35 ezer forintos szemüveg a Snapchat készítőitől érkezett azoknak, akik minden percüket videóra akarják venni. Ha megnyomjuk a rajta lévő gombot, akkor elindít egy 10 másodperces rögzítést, majd a kész felvételt a telefonunkra küldi. Jelzi, ha éppen felvételt készít és a tokjában lehet tölteni. Egyszerű, olcsó és menő. A médiaszenzáció kedvéért jópofa automatákból árulták amikor megjelent.

Safilox

A Safilox okosszemüveg elegáns, sportos és képes olvasni az agyadban.

A Safilox ha minden igaz idén nyáron jelenik meg a piacon. Különlegessége, hogy képes olvasni a gondolatainkban, pontosabban agyhullámokkal irányítható. Szemmozgást, UV sugárzást és sok más dolgot is mér. A tervezők azt ígérik, hogy az okosszemüveg segít jó formában maradni agytornával és meditációs gyakorlatokkal.

Recon Jet

A Recon Jet okosszemüveget a biciklistáknak tervezték.

A Recon Jet közel 140 ezer forintba kerül és a biciklisták és futók számára készült. Több környezetmérő eszköz is van benne, de a HD kamera és a GPS talán a legfontosabb része. Képes statisztikákat készíteni a teljesítményünkről és megjeleníteni minden információt a szemünk előtt. Az akkumulátora cserélhető, így hosszabb utazásokhoz vihetünk tartalék aksit.

Kritikák és problémák

Az okosszemüvegeket, főleg a Google Glass-t megjelenésekor, több kritika is érte. Első sorban a kamera miatt támadták sokan a kütyüt. Képes folyamatosan rögzíteni azt, amit látsz és ez azt jelenti, hogy emberek arcát is képes rögzíteni észrevétlenül. A mozik és kaszinók sem örültek neki.

A másik nagy probléma, hogy eltereli az emberek figyelmét. Vezetés közben nagyon veszélyes lehet a használata, de séta közben is könnyen eleshetünk, ha éppen valami feliratot olvasunk, ami a szemünk előtt lebeg.

Végül, de nem utolsó sorban a hangirányítás is okozhat kellemetlen perceket. A buszon utazva a szemüvegeddel fogsz beszélgetni? Mi van, ha ketten használnak Google Glass-t egymás mellett és a két szemüveg megőrül a különböző parancsok miatt? A legrosszabbról még nem is beszéltünk! Mi van, ha valaki odarohan melléd és beleüvölti a szemüvegedbe például azt, hogy „mutass képeket undorító pattanásokról”?

Ha az okoshangfalakról is szeretnél megtudni néhány dolgot, ajánlom ezt a cikket, de az okoskarórákról is megjelent egy cikk az oldalon.