Súgó kütyüvásárláshoz - Socfest

Súgó kütyüvásárláshoz

Olvasási idő: 2 perc

Sokféle okostelefon és táblagép közül választhatunk a boltokban, de ha nem ismerünk pár alapfogalmat, nem fogjuk érteni köztük a különbséget. Íme egy kis súgó, ha épp új kütyüt szeretnél vásárolni.

Puska a fogalmakhoz

Processzor és magok: A processzor a gép központja, erejét egy Ghz-ben (gigahertzben) megadott szám méri. A leírása hosszasabb, de a lényeg, hogy minél nagyobb a szám, annál gyorsabban végez egy feladattal a számítógép. Megjelenik a „dual-core” (kétmagos) és quad-core” (négymagos) kifejezés is mely arra utal hány „agya” van a számítógépnek, ezek együtt további erőt adnak nekünk.

RAM és ROM: A RAM a számítógép rövid távú memóriája. Minél magasabb ez az érték, annál több vagy nehezebb programot futtathatunk egy eszközön. Egy modern játékhoz vagy videóvágáshoz legalább 4 GB RAM szükséges. A hétköznapi feladatokhoz elég 2GB is. Ezzel szemben a ROM a gép hosszú távú memóriája a filmeknek, képeknek, hangoknak és dokumentumoknak, amikkel épp nem dolgozunk.

Coll: A képernyő átmérőjére utaló szám, amit két vonalkával jelölnek (“). 1 coll 2.54 centiméternek felel meg. Ma a legtöbb okostelefon kijelzője kb. 5”, azaz 12.7 cm átmérőjű.

Felbontás: Ez két szám (pl. 1920×1080), melyek azt jelzik hány képpontból áll a képernyő egy sorban és egy oszlopban. Egy pont egy színt jelenít meg, azaz minél több pontból áll a felület, annál több részletet láthatunk. Egy kamera esetén ez a szám jelzi, hogy hány ponttá tudja alakítani a valóságot (szerk.: ezeket a képpontokat nevezzük pixeleknek).

https://xcentral.com.au/our-blog/2013/july/07/choosing-the-right-laptop-screen-resolutions-explained-simply

https://xcentral.com.au/our-blog/2013/july/07/choosing-the-right-laptop-screen-resolutions-explained-simply

Képarány: Itt a 16:9 (szerk.: HD képarány) számokkal találkozhatsz (régebben 4:3 volt, ezért tűnnek „kocka alakúnak” a mai eszközökön a korábbi felvételek) a leggyakrabban. Ez azt jelenti, hogy képernyő magassága és szélessége úgy aránylik egymáshoz, mint 16 a 9-hez. Bármekkora felületen is jelenik meg az adott kép, az arány ugyanakkora marad ezért az nem lesz összenyomott vagy széthúzott.

Melyik csoportba álljunk?

Android: Akár pár ezer forintért is kaphatunk Androidos gépeket. Elterjedtek és rengeteg személyre szabási lehetőséget biztosítanak. Kényes kérdés a RAM ezeknél az eszközöknél, mivel a gyors indításhoz és értesítésekhez sok dolognak kell futnia egyszerre.

IOS/iPhone: Jó minőségű anyagok, komoly minőségi garancia áll mellette. Míg az Androidot sok gyártó elérheti az IOS egy cég kezében van, és nem kell sokat ügyeskedni vele. Ha hibás csak le kell adni és pontosan tudni fogják mit kell tenni vele.

Windows 10 táblagépek: A Microsoft sajnos kevés appot tud felmutatni, de ha táblagépen akarsz komoly munkát végezni, szerintem jó választás, mivel a normális, asztali gépre szánt szoftware-ek is elvannak rajta. Ha csatlakoztatsz hozzá egy billentyűzetet igazi laptoppá varázsolhatod táblagépedet.