Januárban Therapy? - Socfest

Januárban Therapy?

Olvasási idő: 2 perc

A modern metál egyik alapvető, kiszámíthatatlan, mindig megújuló zenekara az északír Therapy?, ami az énekes­frontember Andy Cairns vezetésével több mint huszonöt éve ontja a lemezeket. A legfrissebb idén tavasszal jelent meg, és a bevallottan az együttes legsikeresebb albumát, az 1994-­es Troublegumot folytató Disquit turnéján a Therapy? ismét Magyarországra látogat ­ ezúttal azonban nem fesztiválfellépésre, mint eddig, hanem súlyos klubkoncertre az A38 Hajón január 21-én.

Therapy? shoot 2014

A modern metál történetének egyik legkiszámíthatatlanabb, kacskaringós pályát maga mögött tudó, ezernyi stílust magába olvasztó zenekara a Therapy?. Vad, ugrálós poszt-punk keveredik monumentális riffekkel, sötét és maró iróniától áthatott, szürreális dalszövegek szégyentelenül szájbarágós stadionhimnusz-refrénekkel. A zenekar tagjai: Andy Cairns (ének), gitár, Michael McKeegan (basszusgitár), Neil Cooper (dob). A Therapy? kereskedelmileg legsikeresebb lemeze, a Troublegum már­-már punk-pop­ slágergyűjtemény, miközben az alig pár évvel későbbi Semi-Detached vagy a Suicide Pact elborult, hallgathatóság­határon egyensúlyozó kísérleti noise­-rock zúzda.

A frontember, Andy Cairns és társai már-­már sportot űztek a kiszámíthatatlanságból. Bár a Therapy? alapvetően a Hellfest­szerű metál fesztiválok kedvence, Cairns mindig is hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem szereti (annyira) a metált, és hősei között sokkal inkább punkzenekarok vannak. Sőt, legnagyobb befolyásként az alapvetően art-rockot játszó ­ és az A38­-on is fellépett ­ Gallon Drunk-ot említi (és jelzésértékűen Misfits­, Police­ meg The Smiths­ számokat dolgoz fel lemezein). De éppen ebben rejlik a Therapy? nagysága: úgy tud összedolgozni stílusokat, hogy azokból jellegzetesen egyedi zenei világot építsen, mint senki más. Fantomas­-féle kísérleti valcermetál, Green Day-­es punkpop, Melvins-es elborult rock and roll, thrash és noise… És mindezt Cairns egyedi, keserű humora, sötét világlátása és jellegzetes attitűdje hozza össze.

A Therapy? 2015 elején jelentette meg tizennegyedik nagylemezét. A Disquit bevallottan a Troublegum irányát követi: tele van pakolva hatalmas “metál slágerekkel” és a zenekar egyik leghallgatóbarátabb lemeze. Ennek a lemeznek a turnéján érkezik Budapestre, az A38-ra január 21-én a Therapy?, hogy ezúttal klubkoncerten mutassa be, miért is vált klasszikus zenekarrá az elmúlt huszonöt évben. Jegyek elővételben vásárolhatók 4500 Ft-ért az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón szeptember 18­-án, pénteken déli 12 órától.

160121_therapy06_cover