Kerámia mánia: fesd magad! - Socfest

Kerámia mánia: fesd magad!

Olvasási idő: 3 perc

Sajnos kevés ember ismeri a festés csodálatos érzését, amikor tarkabarka festékekbe mártott puha pamacsunk halkan siklik végig egy sima felületen, színes csíkot húzva maga után, hogy aztán ezekből a kusza, szivárványszínű sávokból egy művészeti alkotás rajzolódjon ki. A legtöbben az oviban abbahagyjuk a festést, pedig az emberiségnek ez az ősi művészete segíti az önkifejezést, felszabadítja a mindannyiunkban ott rejlő kreatív energiákat, nem utolsó sorban pedig élvezetes és megnyugtató. A Királyi Pál utcai MadeBy You-ban amatőrök festhetnek kerámiát.

Bemész, választasz egy csupasz kerámiát, aztán kitalálhatod, hogyan szeretnéd kidekorálni. Ezután véghezviheted a tervet az ott található könyvek, sablonok, leírások valamint a bolt dolgozóinak segítségével. Ha készen vagy, odaadod nekik, ők kiégetik, és három-négy nap múlva visszamehetsz a kész művedért. Röviden ez történik a MadeByYou-ban. A kerámiatárgyakért fizetni kell, áruk 1500 és 4500 forint között van. Az eszközökért, festékekért, sablonokért, könyvekért, a mosolygós eladók tanácsaiért és a lelkünket festés közben elárasztó végtelen harmóniáért azonban már nem kell külön perkálni.

Ahogy belépünk, és a hűs kilincsről lecsúszó kezünk bezárja a hely csilingelő ajtaját, máris a kirakatüvegen kívülre kerül a zsúfolt pesti utca piszkos ricsaja. Pompás látvány tárul elénk. Csupasz kerámiák várják az átváltozást, kidekorált tárgyaktól boldogan roskadozó polcok, vidám, színes asztaloknál görnyedő alkotók, ecsetek és festékek tarkabarka kavalkádja. Két hölgy köszönt minket csengő hangon, mosolyogva. Érdeklődnek, először járunk-e itt. Megmutatják, hol tudunk kellékeket választani. Elmagyarázzák, hogyan valósíthatjuk meg elképzeléseinket, mintákat és leírásokat mutatnak. Ha megvan a tárgyunk, a festékek, az ecsetek meg az ötlet, akkor nincs más dolgunk, mint hogy elmerüljünk a színek és minták varázslatos világában. Két-három óra észrevétlenül tovaszáll, és kezünk között máris ott tündököl lelkünk egy pillanatfelvétele az érdes kerámia törtfehér felületén.

Nem csak a kézműves hobbi tapasztalt rajongóit várja a hely. Ezer okot találhatsz, hogy ellátogass ide. Ha szeretnéd kipróbálni életedben először a kerámiafestést. Ha a barátnőddel lennél, és már unjátok a szokásos kávézást, teázást. Ha gyerekekkel csinálnál érdekes programot. Ha egy kis magányra vágysz, és az alkotás megszállottsággal vegyes nyugalmi állapotát használnád fel arra, hogy kiszakadj a rohanó hétköznapokból. Ha valami különleges kerámia-elképzeléssel tennéd szebbé az otthonod. Ha egyedi ajándékkal lepnéd meg szeretteidet. Ha többször voltál már, de jó lenne újra elmenni, új festőtechnikákat, új ecseteket, új színeket kipróbálni.

Te döntöd el, akarsz -e különleges mintát készíteni sablon alapján, vagy inkább magadtól rajzolgatnád rá fantáziád szüleményeit. A festékcseppeket színes buborékká dermesztheted, elérhetsz mozaik-szerű hatást, vagy azt, hogy a felső színréteget repedések tegyék sejtelmesebbé. Elképzeléseidnek csak a fantáziád és az ügyességed szab határt. A bonyolultabb technikákat érdemes inkább a harmadik, negyedik alkalomra hagyni. Az viszont biztos, hogy már az első nap után is egy végtelenül egyedi, általad megtervezett kerámiatárggyal, meg egy alkotói harmóniában eltöltött kellemes délután emlékével fogsz hazatérni.

A képek a www.madebyyou.hu-ról származnak.