Egy szuper hely a Nyugat-Dunántúlon - Socfest

Egy szuper hely a Nyugat-Dunántúlon

Olvasási idő: 2 perc

2012. március 15-én nyitotta meg kapuit az egyik legmodernebb, hazai közlekedési bemutató Győrben. A Mobilis Interaktív Kiállítási Központban akár egy fél napot eltölthet úgy az ember, hogy észre sem veszi az idő múlását. Tudományos játékok sora várja a látogatót, legyen az felnőtt, vagy gyerek.

A hatalmas, leginkább gitárpengetőhöz hasonlító épület, amely közvetlenül a Széchenyi István Egyetem szomszédságában található, két szintből áll. A bejáratnál fiatal, úgynevezett demonstrátorok fogadják az érdeklődőt, akik azonnal útba is igazítanak. Szembetűnő jelenség, hogy a ház nem kevés támogatást kapott, és valóban európai színvonalon működik. Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának köszönhetően még 2007-ben létrejött egy pályázat az Uniós Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretén belül, közművelődési létesítmények kialakítása céljából. 2009-ben érkezett a hír a pályázati összeg elnyeréséről, lehetőséget adva ezzel a fejlődő ipar és a hozzá kapcsolódó felsőoktatás közös projektben való összeillesztésére. A 74 darab kiállítási eszközt végül a londoni székhelyű Science Projects Ltd. szolgáltatta, a további szponzorációt az Audi Hungaria-nak köszönheti a Központ.

Mobil is, meg nem is

Az egész évben nyitva tartó kiállítás azért is nagyon érdekes, mert játszva tanít. A fizika és a kémia sokaknak a rákfenéje általános és középiskolában. Éppen ezért hasznos, ha az elméletet a gyakorlatban szemléltetik. Nekem például fogalmam sem volt arról, hogy az aceton gyúlékony anyag, hogy a led-es izzó kevesebb energiától kigyullad, mint a hagyományos, vagy, hogy a GPS koordináták három számból állnak össze. Jogosítvány hiányában sosem próbáltam még különböző időjárási viszonyok között irányjelző táblákat felismerni az úton, vagy 40 km/h-nál satuféket nyomni. Nem voltam tisztában vele, hogy a kocsik sebességváltója ugyanúgy fogaskerekekből áll, mint a biciklinél. Az út minőségétől függően nem cseréltem még le gumikat, és kevés autóbelsőt láttam eddig élőben. Az alkatrészek újrahasznosításáról nem is beszélve… Mindezt most örökre megjegyeztem asszem, annak révén, hogy kipróbálhattam, megfoghattam, megtapasztalhattam a dolgokat.

A szemlélődés közben egy ismeretterjesztő előadáson is részt vehettünk, amely a kísérleti laborban zajlott és a Szilveszter témájára épült. Ezelőtt még sosem volt részem tűztornádó látványában, és azt sem tudtam, hogyan kell mosogatócsővel zenélni. A feladatokba bevont közönségnek a demonstrátorok megmutatták a szívószál-trombita elkészítésének módját, valamint a sörivó-verseny gyorsasági trükkjeit. Mindezt persze mulatságos és szórakoztató formába öntve. Okulhattunk még a légellenállás és a közlekedési eszközök hangjait illetően is.

Úgy vélem, maga a program nemcsak egy feledhetetlen osztálykirándulás emléke lehet, de hétvégi kikapcsolódásnak sem rossz. Bölcsészként izgalmas és újszerű, mérnökként tanulságos. Őszintén ajánlom mindenkinek.