Novemberi kiállításajánló - Budapest - Socfest

Novemberi kiállításajánló – Budapest

Olvasási idő: 3 perc

A rossz idő miatt az ősz kiválóan alkalmas arra, hogy kihasználjuk: egy világvárosban élünk, és kiállításokat nézzünk meg. A művészet szépsége kiváló inspirációt jelent egy baráti beszélgetésre egy forró csoki vagy tea mellett valami meleg, kuckós helyen. Összeszedtük nektek a szerintünk legérdekesebbeket. 

#1. Sebastião Salgado: Genezis

A Műcsarnok több, jelenleg futó időszaki tárlata között talán a legizgalmasabb a Genezis. A Sebastião Salgado nevű brazil fotós képei a modern társadalom hatásaitól még mentes hegyek, sivatagok, óceánok, állatok és népek – a még érintetlen bolygó tájainak és élővilágának – felfedezését célul kitűző nyolcéves expedíció eredményeiről számolnak be. A művész egy farmon nőtt fel: innen ered a természet iránt érzett szeretete. A  gyalog, könnyű légi járművel, tengerjáró hajón, kenuval és még hőlégballonnal is, szélsőségesen hidegben és melegben, gyakran veszélyes körülmények között megtett – út során készült lélegzetelállítóan gyönyörű felvételein Salgado a természetet, az állatvilágot és az őslakos népeket mutatja be. A kiállítás november 12-ig látható.

#2. Korniss Péter: Folyamatos emlékezet

Korniss Péter a kortárs magyar fotográfia egyik meghatározó alkotója, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus. Munkásságának középpontjában az eltűnőben lévő erdélyi és magyarországi paraszti életmód dokumentarista ábrázolása áll. Folyamatos emlékezet című kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek az egész életmű legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlatot 2018. január 7-ig lehet megtekinteni a Magyar Nemzeti Galériában. Részletek a honlapon. 

#3. Gazdálkodj okosan! – Ludwig Múzeum

Szarka Péter: Contemporary, 1997–99, tintasugaras nyomat, lakk, vászon; 121 x 165 cm

Szarka Péter: Contemporary, 1997–99, tintasugaras nyomat, lakk, vászon; 121 x 165 cm

A képzőművészet gazdasági kontextusban való megjelenése és értelmezése a kortárs kultúra és politika fénytörésében – ez a témája a Ludwig Múzeum tárlatának. A művészet áru mivolta, a profitorientált galériák, a művészet, mint az alkotók számára lehetséges (vagy nem lehetséges) megélhetési forrás – ezen kérdések mellett még számos más aspektus is megjelenik a tárlaton – például a non-profit intézmények szerepe, a központi finanszírozás, mint lehetőség, a politikával való kapcsolat. Hasonlóan érdekes téma még az alkotói munka átalakulása, a műtárgyak, a művészet dematerializálódása az információs társadalom korában. További részletek, ízelítő és tárlatvezetési időpontok ezen a linken érhetők el. 

#4. Szabó Magda 100 – PIM

Idén október 5-én ünnepeltük a külföldön és hazánkban is egyik legkedveltebb magyar író, Szabó Magda születésének századik évfordulóját. A Petőfi Irodalmi Múzeum “Annyi titkom maradt…” címmel nyitott nagyszabású kiállítást egészen 2018 március 4-ig lehet megtekinteni. Az írónő családja köré épített magánmitológiát, számos műve épül felmenői történetére. A kiállítás részben ezekbe a titkokba nyújt betekintést, de az Abigél -ben szereplő iskola mintájául szolgáló Dóczi Gimnázium, a Sziget – kék és a Tündér Lala mesevilága, és számos más ikonikus regény háttértörténete is megelevenedik. További részletek a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján érhetők el. 

#5. Titanic kiállítás

Forrás: titanickiallitas.hu

Forrás: titanickiallitas.hu

Akik művészet helyett inkább történelmi ismeretterjesztésre vágynak, biztosan érdekesnek találják a december 31-ig megtekinthető Titanic kiállítást a Király utca 26. Komlex-ben, a volt VAM Design Center területén. A bejáratnál a látogatók egy beszállókártyát kapnak egy valódi Titanic utas nevével, hogy különleges időutazást éljenek át a tengerjáró fedélzetén. A kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően a látogatók átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is. Emellett Elter Tamás, hazánk egyik legkiemelkedőbb Titanic-kutatója különleges tárlatvezetést tart. A történész egyike volt annak a mindössze húsz főből álló nemzetközi expedíciónak, amely lehetőséget kapott, hogy a csaknem négyezer méter mélyen nyugvó hajóroncshoz merüljön. A tárlat önálló magyar részlege pedig bemutatja a Titanic magyar vonatkozású történeteit.