Van Gogh Alive - Lépj be a képbe! - Socfest

Van Gogh Alive – Lépj be a képbe!

Olvasási idő: 3 perc

Multimédiás tárlat a Váci1 Palota patinás falai között 2013. szeptember 13. és december 29. között. Egyedülálló kiállítás, amelyet eddig több mint egymillióan látták Madridtól Szingapúrig, Isztambulon át egészen Tel Aviv-ig. Ötvözi a hagyományos művészetet, a multimédia technológiát és a zenére koreografált, gondosan megrendezett látványt. A hatalmas térben a képek és a zenék egymással kommunikálva válnak eggyé. A képek mozgatásával, nagyításával a festő munkáinak olyan részleteire derül fény a hatalmas vásznakon, amelyek máshogyan nem láthatóak. Végre egy kiállítás, ahol nem kell csendben maradni és garantáltan senki nem fog unatkozni!

A korhűséget és modernitást lenyűgözően ötvöző kiállítás nem csupán a 160 éve született Van Gogh festészetét, hanem a művész-ember világát mutatja úgy be, ahogy az még soha nem elevenedhetett meg a nagyközönség számára. A látogató nem egy múzeumba lép be, hanem a XIX. század James Dean-jének kikiáltott Van Gogh ihletett képzeletébe, a gondolatain és érzésein keresztül egyenesen a festményeibe, a képek által megörökített pillanatokba és helyszínekre.

A kiállítás a művész Provence-ban eltöltött 10 évét öleli fel, 1880 és 1890 között. Ebben az – életének legboldogabb – időszakában vetette vászonra számos, ma már ikonikusnak tekintett festményét. Van Gogh gondolatait, érzéseit és lelki állapotát kézzel írt levelei alapján is megismerhetjük, melyekből teljesebb képet kapunk az Arles, Saint Rémy és Auvers-sur-Oise-ban töltött napsütötte időkről. Van Gogh élénk levelezést folytatott Paul Gauguin festőtársával, akivel végül Arles-i sárga házában két hónapig élt és dolgozott együtt, sőt, egyes kutatások szerint Gauguin volt az, aki levágta Van Gogh fülét.

A fények, színek és hangok egymásba fonódó szimfóniája hat a befogadó minden érzékére. A Van Gogh Alive a Sensory4 rendszerrel és 40 HD-minőségű projektorral hozza létre a világ egyik legizgalmasabb multiprojekciós rendszerét. A rendszer óriási méretű, kristálytiszta, tapinthatóan élethű képeket vetít ki az 1000 nm-es kiállítótérhez igazított, különleges formájú, 6 méteres vásznakra. Az élmény rendkívül dinamikus, informatív és látványos; a projektorok áradata a digitális, 5.1-es surround hangzásvilág segítségével pedig lélegzetelállító és minden érzéket megmozgató látvánnyal tölti meg a teret.

Ez a technológia és a digitális médium eltörli azokat a statikus határokat, amik hagyományos múzeumi keretek között behatárolnák Van Gogh műveinek bemutatását. A körülbelül 45 perces tárlat olyan apró részleteket és a művész által használt technikákat elevenít meg, amelyek eddig szinte észrevétlenek maradtak.

A filmekben jól bevált zenei aláfestés módszerét alkalmazva, a bemutatott alkotásokhoz gondosan válogatott és felépített zenei fordulatok és hangulatok teremtik meg a hagyományosan csöndes galériákban sokszor láthatóan hiányzó érzelmi ráhangolódást művészre és alkotására. Kivételes élményt nyújt az a kiállításokon gyakran hiányzó motívum, hogy a művészi kifejezés hátterét az alkotások egymással való kapcsolódásain és utalásain keresztül mutatja be. Ezen túlmenően, külön fotók és videók is segítenek felidézni a művész ihletének forrását. A hagyományos kiállítások általában szűkebb rétegekhez szólnak, ez azonban a közérthető és szórakoztató képi, zenei és írott multimédiás eszközöknek köszönhetően jóval szélesebb közönséghez szól.

Van Gogh művészetének újszerű bemutatásában felnőttek és gyerekek egyaránt kedvükre találhatnak új, felfedezni való szegleteket, lenyűgöző nézőpontokat, vagy csak egy helyben állva átengedhetik magukon az élményáradatot.

Pezsgő fény-, szín- és hangszimfónia, igazi érzékfürdő várja a látogatókat, ahogy Van Gogh képei életre kelnek, a néző pedig egyszerűen belesétál, beleolvad az őt átölelő festménybe. A közönség úgy érezheti, hogy a művész által megfestett tárgyak és házak között üldögél. A kiállítás a nézők szavaival élve „felejthetetlen, minden érzékszervet bevonó élményt nyújt”.

A Grande Exhibitions Australia világot meghódító utazókiállítása végre Budapesten!

Néhány vélemény a kiállításról:

“A kiállítás azt bizonyítja, hogy a művészet és a tudomány tökéletesen ötvözhető, az érzékek dinamikus összjátéka még soha nem tapasztalt élményt nyújt a látogatók számára.” (Az ArtScience Museum igazgatója, Marina Bay Sands)

“Szó szerint benne voltam Van Gogh festményeiben – mintha én is a kép része lettem volna…” (Leslie Thaddeus, lifestyle.8flo.com)

“A kiállítás segítségével soha nem látott méretekben merülhetünk el Van Gogh dinamikus, ecsetvonásokkal teli világában.” (plussixfive.com)

“Hol vannak már azok az idők, amikor csak úgy lehetett hódolni a művészetnek, hogy egy galéria falán lógó festményt bámultunk…” (Min Yan, lifestyleasia.com)

“Ha mindig is rajongtál Van Gogh művészetéért, ideje, hogy ismét megnézd a képeit – miket beszélek – inkább sétálj bele a festményekbe!” (jadeisabelle.wordpress.com)

 

A kiállítás együttműködő partnere a Beneford rendezvényszervező iroda.

Jegyvásárlás az Interticket jegyirodáiban, illetve az interneten a www.vangoghbudapest.hu vagy a www.vangoghkiallitas.com oldalakon.

További információ a Facebook-on.