Pixelated kalandozás - Socfest

Pixelated kalandozás

Olvasási idő: 2 perc

Hatalmas verseny folyik a legjobb grafikáért és a legtöbb eladásért a játékkészítő stúdiók között. Viszont ebben a versenyben sokszor lemaradnak a számítógépeink, tehát ezért vagy csak nosztalgiából, jó néha visszapillantani a klasszikusokra vagy az új, de retro stílusú játékokra.

gamejolt.comA legtöbb feladat és játék során pár éves kék netbookom a társam. Büszkén pörög rajta a League of Legends közepes-alacsony grafikán, de a legújabb mesterműveket meg se próbálom ráerőltetni. Ha kényszerből vagy kalandból elvágyódnánk az egyedi, de nem HD-s játékok világába, jó kiindulópont a Gamejolt. Itt rengeteg game tölthető le vagy futtatható online. Vannak persze amatőr próbálkozások is, de a legtöbbjük nagyon kreatív vagy egyenesen művészi.

A Gamejolt sok Youtube előadó kedvence is és az ide kerülő játékok hatalmas támogatást kapnak, ha felfigyel rájuk egy csatorna. A rajongók pedig kedvenc sztárjuknak készítenek főleg RPG-ket (szerepjátékokat), amiket teleraknak utalásokkal régebbi videóikra. A Pokemon rajongók sem lustálkodnak és készül a 3D-s változat is a klasszikusok pontosabb feltámasztása mellett. Ez a fajta elkötelezettség és az anyagi illetve időbeli terhelés megszűnése a programozók felett, nagyon otthonos és egyedi hangulatot ad az oldalnak.

http://www.giantbomb.com/dungeon-siege/3030-2059/Érdemes átböngészni olyan honlapokat mint a MyAbandonware. Ha egy programnak nincs tulajdonosa, mert már nagyon régi vagy a készítő vállalat megszűnik, elhagyatottnak számít, azaz ingyenesen és legálisan használható. Elképesztő, hogy olyan játékok, mint a No One Lives Forever vagy Dungeon Siege első része már törvényesen letölthető fizetés nélkül.

Az FPS (belső nézetű lövöldözős) és RPG kedvelőinek a fentebb említett két, a stratégia műfaj kedvelőinek a Warhammer 40,000: Dawn of War-t és az Age of Empires III-t a javaslatom. A Dawn of War egy igazi vérzivatar, kaotikus csatákkal, míg a AoE egy kicsit visszafogottabb és bővítéseivel együtt nagyon változatos. Hogy ne érje rossz szó az oldalt nem hagyom ki a Starcraft-ot sem, ami legendás a történetéről és az erősen különböző ám kiegyensúlyozottan egymás ellen harcoló felekről.

A Winulator viszi legmesszebbre a klasszikusok feltámasztását, mert régi kedvenceinket próbálja az Android operációs rendszerbe költöztetni. Az app fejlesztése sajnos szinte teljesen leállt, de a Caesar III és a Starcraft: Brood War futtatását meg lehet kísérelni okostelefonjainkon.

Az ilyen játékok megkeresése (főleg ha gyerekkori kedvencek voltak) nem csak arról szólnak, hogy már kicsit elfáradt a számítógépünk. Régebben kevesebb eszköz volt a programozók kezében és nem volt olyan sok játékos sem. Ha valami jóval akartak előrukkolni nem tudtak csak a vizuális elemekre és a marketingre hagyatkozni.