20 éves a bostoni ír kocsmapunk - Socfest

20 éves a bostoni ír kocsmapunk

Olvasási idő: 2 perc

Bátran állíthatjuk, hogy a Dunáig, sőt, azon is túl fog folyni a sör június 12-én, amikor is negyedszerre tér majd vissza Budapestre az ír kocsmapunk emblematikus zenekara, a Dropkick Murphys! A bostoni srácok aktuális turnéja egyben eddigi húsz éves karrierjük ünneplése is, amihez természetesen egy igazi best of-program dukál. Ha ott voltál a két évvel ezelőtti szabadtéri koncerten, tudod miért, ha pedig még nem láttad élőben őket, azért kell ott lenned a nyár legjobb hangulatú koncertjén a Barba Negra Track-ben!

Ha négy szóban kellene jellemezni az idén húsz éves Dropkick Murphys-t, a következőket mondanánk: folklór, punk, munkásosztály, sör. Utóbbi nem is igényel hosszabb magyarázatot, hiszen a zenekar a nevét Dr. John Murphy híres detoxikálója után kapta. Ami pedig a többit illeti: a csapat hangzását a kezdetektől fogva meghatározta a Bad Religion-, a Rancid– és a The Clash-féle punk, amivel aztán a már Al Barr énekessel kiadott második lemezen, a The Gang’s All Here-ön egyre több ír népzenei elem és hangszer vegyült. A bevált recept alkoholgőze pedig egy sor ivásra és pogóra buzdító himnuszban párolódott le, köztük a klipes Tessie-ben, amely a The Pogues után ismét visszahozta a kelta punkot, mint műfajt a köztudatba.

Dropkick Murphys

A zenekar azonban a sikerek ellenére is hű maradt az elveihez, az amerikai munkások érdekvédelméhez. Többek közt máig minden általuk eladott póló Amerikában készül, az eladásukból befolyt összeget pedig sokszor jótékonysági célokra ajánlják fel. Ez a fajta egyenesség, párosulva a rájuk jellemző életigenléssel és a hagyományok maximális tiszteletével, pedig azt eredményezte és eredményezi máig, hogy a Dropkick Murphys folyamatosan teltházas koncerttermekben lép fel, repülő söröskorsók kereszttüzében. Még egy dolog nem változott ugyanis az idők során: a zenekar májgyilkos-attitűdje és a képességük, hogy olyan ittas összeborulásra késztető örökzöldeket írjanak, mint az I’m Shipping Up To Boston, a Rose Tattoo, a Wild Rover vagy épp a beszédes című Bastards On Parade.

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk, hogy ezek mindegyike felcsendül majd június 12-én, mivel a zenekar a kerek évfordulóhoz illően egy Szent Patrik napját is túlszárnyaló örömünnepet csap majd, az életmű összes fontosabb számával. Csak ismételni tudjuk magunkat: a Dropkick Murphys visszatérése egyben a nyár egyik legjobb hangulatú koncertjén! A korlátozott számú early bird jegy 4500 forint, majd elővételben 5500 forint, helyszínen pedig 6500 forint. Jegyek vásárolhatók Barba Negra pénztárában, illetve online a Barba Negra honlapján és a Tixa.hu rendszerében.