A kortárs dzsessz egyik legfontosabb zenekara a MoMkultban - Socfest

A kortárs dzsessz egyik legfontosabb zenekara a MoMkultban

Olvasási idő: 2 perc

Az Oregon rendkívüli termékenységéről és kreativitásáról szám szerint eddig 29 album tanúskodik. A banda mély és alapvető hatást gyakorolt a hetvenes-nyolcvanas évek improvizatív zenéjére, de a kortárs popra és a világzenére is. A kezdeti kvartett tagjai, Ralph Towner, Paul McCandless, Glen Moore és (az azóta tragikus balesetben elhunyt) Collin Walcott egyedülálló hangszerelésű, tradicionális nyugati dzsesszt, indiai és keleti zenéket, folkot és fúziós dzsessz-rockot ötvöző zenei világa a mai napig élő forrása a zenekultúrának. November 9-én este 8 órától a MoM Kulturális Központban láthatni őket.

A gitáros Towner és a zongorán, bőgőn, hegedűn egyaránt kitűnően játszó Moore a University of Oregon hallgatóiként ismerkedtek össze. A 60-as évek végén mindketten Európában folytatták tanulmányaikat: Towner Bécsben klasszikus gitáron, Moore Koppenhágában klasszikus bőgőn képeztette ki magát. 1969-ben New Yorkban a Weather Report és a Mahavishnu Orchestra tagjaival zenéltek együtt. A 69-es Woodstocki fesztiválon fellépett Tim Hardin, akinek kísérő zenekarában játszott Towner és Moore is. Amikor végül készítettek egy lemezt Hardinnal, találkoztak az ütős Collin Walcottal is. Hárman nemsokára megismerték az oboás Paul McCandlesst, így összeállt az a legendás kvartett, akik mindannyian a komolyzene felől érkeztek a jazzhez, beleépítve muzsikájukba az indiai és a brazil etnozenét. 1971-ben volt az első koncertjük Oregon néven, ahol azonnal elnyerték a közönség tetszését. Zenéjükben mindenki megtalálja azt a réteget, amit nagyon szerethet: a szép dallamot, a rafinált ritmust, a klasszikus zenei építkezést, a virtuozitást, az egymásra figyelő, magas szintű kamarazenélést.

oregon_band

A hetvenes évek elejének poszthippi-hulláma és világzenei érdeklődése hatalmas sikert hozott az Oregonnak. Az első lemez, a Music of Another Present Era csúcsművé vált, tökéletesen beletalálva a kor hangulatába. Az Oregon zenéjében az indiai zenei hagyomány békésen megfért Towner virtuozitásával, Walcott ihletett táblajátékával McCandless oboájának sajátos hangzásával. A zenekar népszerűségét – az anekdota szerint – mélyen jellemzi, hogy az Apollo 15 űrhajósai az ő szerzeményeiket hallgatták a háromnapos expedíció során, és a Hold két kráterét, az Icarust, illetve a Ghost Beadst ezek után nevezték el.

A3Walcott 1984-es halála némiképp megtörte az Oregon lendületét, de hamarosan új ütőhangszeres érkezett – nem kisebb név, mint Trilok Gurtu személyében, aki öt évet töltött a zenekarban. 1996 óta Mark Walker a negyedik tag. Bár az Oregon időközben visszatért a „hagyományosabb” dzsesszhez, a tagok és a zenekar alapvető nyitottsága megmaradt: örmény népzenészekkel éppúgy készítenek lemezeket, mint a Moszkvai Szimfonikusokkal. 2015 tavaszán Glen Moore bejelentette távozását a zenekarból és családjához visszavonulva, önálló projekteken kíván dolgozni. A novemberi koncerten Paolino Dalla Porta basszusgitárossal egészül ki a zenekar.

A zenekar tagjai:

  • Ralph Towner – gitár/zongora
  • Paul McCandless – fafúvós
  • Mark Walker – dob/ritmushangszerek
  • Paolino Dalla Porta – basszusgitár

Jegyvásárlás: www.getcloserconcerts.com
Elővételes jegyek: 9900 Ft, 8900 Ft, 7400 Ft. Normál jegyárak: 11.900 Ft, 9900 Ft, 7900 Ft. Jegyek kaphatók az Interticket hálózatában, a mom.jegy.hu-n, valamint a MOMkult jegypénztárában (1124 Budapest, Csörsz utca 18.) is.

További információ: oregonband.com

Esemény: www.facebook.com/events/1389762728009383