"Az Erő sötét oldala" - Socfest

“Az Erő sötét oldala”

Olvasási idő: 2 perc

King Dude maga az okkult Nick Cave. Egy fantasztikus hangú, megborult blues-rockot játszó énekes, aki Chelsea Wolfe-fal duettezett, Actual Pain néven működtet pentagramos ruhamárkát, és idén jelentette meg ötödik szólólemezét. King Dude előtt The Devil’s Trade, azaz Makó Dávid mutatja be március 2-án az A38 Hajó kiadásában bakeliten megjelenő első nagylemezét.

160302_kingdude02“Az Erő sötét oldala” – valahogy így lehetne jellemezni a seattle-i gitáros-énekes-dalszerző, King Dude zenéjét. Okkult Nick Cave-ként adja elő fantasztikus hangján bluesból, americana fílingből, rock and rollból és vallásos-rituális jelképekből összegyúrt dalait. TJ Cowgill, azaz King Dude a kétezres évek eleje óta építgeti különös és különleges, csak rá jellemző világát. A Book Of Black Earth nevű death metal zenekar énekese zeneileg mintha csak az említett Nick Cave, Wovenhand vagy a kései Johnny Cash nyomdokain járna – azzal a kis különbséggel, hogy őt a hit és a vallás sötétebb oldala érdekli.

Rendkívül személyes dalaiban kegyetlenül énekel fájdalomról, okkultizmusról, reménytelenségről. Előző lemezéről, a 2014-es Fear-ről egyenesen azt mondja: “a legijesztőbb zenét akartam csinálni, ami csak tőlem kitelik“. Világlátása igencsak hasonlít az A38-on november 14-én fellépő Chelsea Wolfe-éhoz, nem véletlen hogy több duettet is énekeltek és splitet (közös, megosztott lemezt) adtak ki. És persze sokban emlékeztet a szintén seattle-i Mark Laneganra. King Dude első magyarországi fellépésén a 2015-ben megjelent lemezét, a Songs of Flesh & Bloodot mutatja be.

A zenekar tagjai:

  • TJ Cowgill: ének, gitár
  • Tosten Larson: billentyűsök, ütősök, hegedű
  • August Johnson: dob

Lemezek:

  • Tonight’s Special Death, 2010
  • Love, 2011
  • Burning Daylight, 2012
  • Fear, 2014
  • Songs of Flesh & Blood – In the Key of Light, 2015

A The Devil’s Trade tavaly ősszel online megjelent első nagylemeze, a Those Miles We Walked Alone komoly sikereket aratott. “A dalok egytől egyig csodálatosan sikerültek” (Magyar Narancs), “nagyon személyes és esendő” (Lángoló Gitárok), “világszínvonalú produkció” (Est.hu) – a kritika csak hozsannákat zengett róla.

A Devil’s Trade minden, ami az eddigi zenekari életem mögött van. Az összes olyan dal, amivel nem tudtam mit kezdeni. Nagyon sokáig nem is törődtem velük, frappánsakat meg végképp nem tudok írni róluk. Nagyon személyes és esendő – mondja szólóprojektjéről Makó Dávid, akinek nevéhez az utóbbi idők egyik legkomolyabb dalszerző-előadói bemutatkozása fűződik.

A bluesos-bendzsós-folkos hangszerelés, Makó elképesztő hangja valóban nagyon erős produkciót eredményezett. The Devil’s Trade azóta fellépett az A38 és a Petőfi TV dalszerző-sorozatában, és most eljött az ideje, hogy a lemezanyag fizikai hordozón is megjelenjen. The Devil’s Trade nagylemezét az A38 Hajó adja ki, különlegességként bakelitformátumban. A lemezbemutató koncert természetesen a hajón lesz, a lemezhez és a bemutatóhoz koncertfilm is kapcsolódik majd. A megjelenést a Cseh Tamás Program támogatja.

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 1900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.