Bristoli trip-hop a Hajón - Socfest

Bristoli trip-hop a Hajón

Olvasási idő: 2 perc

A bristoli trip-hop egyik atyaúristene, a húsz éve szólóban dolgozó Tricky együttest alapított, és új lemezét már e zenekar tagjaként (bár legfontosabb tagjaként, dalszerző-frontembereként) jelentette meg. Tricky ezt a lemezt mutatja be a Skilled Mechanics-szal, de természetesen a koncertprogramba bekerültek a régi klasszikusok is. Tricky hat év után újra Magyarországon, először klubkoncerten.

Nehéz mainstrream popelőadót mondani (mondjuk Trent Reznor-on kívül), aki a fájdalomból, sötétségből, reménytelenségből olyan fantasztikus életmű-csodapalotát épített volna, mint Adrian Thaws, azaz Tricky. A kőkemény bristoli gyerekkor – apja még fia születése előtt elhagyta a családot, anyja Tricky négyéves korában öngyilkos lett, Tricky lényegében az utcán élt és tizenévesen már megjárta a börtönt – máig ható nyomot hagyott a dalszerző-előadó-produceren.

161117_trickypresskilledmechanics01Tricky-t valóban a zene mentette meg: a Wild Bunch nevű bristoli sound systemben kezdte, azzal a DJ Milóval, akivel most a Skilled Mechanicsot is alapította. Ebből a Wild Bunchból nőtt ki aztán a kilencvenes évek egyik legfontosabb brit zenekara, a műfaj- és közérzetteremtő Massive Attack, aminek első, korszakos hatású lemezén Tricky is közreműködött.

Aztán szólókarrierbe kezdett, és eszelős tempóban gyártotta súlyosabbnál súlyosabb lemezeit. A kilencvenes évek második felében négy év alatt öt, elemi hatású albumot adott ki. Ezeken zseniális vendégénekesnők sora működött közre, Björk-től Martina Topley-Birdön és Neneh Cherry-n át Siouxsie-ig és Alison Moyet-ig. Tricky elképesztő érzékkel választotta ki énekesnőit. Emellett már-már fanatikusan kotyvasztotta a hangzásokat, amelyekben rock- és metálgitárok keveredtek sötéten zuhogó elektronikus alapokkal, dark-poppal, magába rántó trip-hoppal, amelyek, kiegészülve Tricky túlvilági suttogásával-mormogásával egyetlen kavargó masszává álltak össze.

Húsz évig szinte sosem énekeltem egyedül. Váltásra volt szükségem – így aztán Tricky váltott, tavaly Berlinbe költözött, és életében először zenekart alapított. A Skilled Mechanics (Képzett Műszerészek) egy CIA-kifejezés a különlegesen képzett, általában ölésre használt ügynökökre. – Annyira sötét és cinikus kifejezés, hogy rögtön megragadt bennem – mondta Tricky.

A Skilled Mechanics-szal Tricky különös identitásjátékba kezdett: miközben zenekari tagként igyekszik háttérbe szorítani magát (erre utal, hogy a hivatalos fotókon a zenekarból egyetlenként maszkot visel), mégis az előtérbe kerül, hiszen klasszikus énekes-frontember szerepbe került.

A Skilled Mechanics éppoly sötét és letaglózó erejű, mint Tricky korábbi produkciói. A koncerten ezt a lemezt mutatja be zenekarával, amelynek tagjai között ott a régi bristoli barát, DJ Milo, illetve az elképesztő hangú dobos-énekes, Luke Harris. Az új számok mellett azonban természetesen a régi nagy klasszikusok is ott lesznek, teljes áttekintést nyújtva egy nem mindennapi karrierről.